ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σελήνιο: Άγνωστο αλλά απαραίτητο όταν ασκείσαι

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο, απαραίτητο σε μικρές ποσότητες, που βρίσκεται σε όλα σχεδόν τα κύτταρα των οργάνων του σώματός μας. Σε μεγαλύτερο ποσοστό απαντάται στο ήπαρ και στα νεφρά, ενώ σε αρκετά μεγάλη περιεκτικότητα βρίσκεται στους μύες, με τον καρδιακό μυ να υπερέχει σε αναλογία σεληνίου σε σχέση με τους μύες του σκελετού. Λαμβάνεται μέσω του νερού και των τροφών, όπως θαλασσινά, οστρακοειδή, συκώτι, ψάρια, πουλερικά, καρύδια Βραζιλίας, ηλιόσπορους και ξηρούς καρπούς. Η ποσότητα του σεληνίου στα τρόφιμα εξαρτάται από το πού έχει ευδοκιμήσει η τροφή.

Γιατί να πάρεις σελήνιο;

Έχει αντιοξειδωτική δράση: Το σελήνιο είναι αντιοξειδωτικό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την οξείδωση προστατεύοντας τον οργανισμό σου από το οξειδωτικό στρες. Σε συνεργασία με τη βιταμίνη Ε, τη βιταμίνη C, τη γλουταθειόνη και τη βιταμίνη Β3, δρα ως αντιοξειδωτικό εμποδίζοντας τη δράση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό, γι’ αυτό και σύμφωνα με τους ειδικούς μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διαφόρων ειδών καρκίνου, να προλάβει καρδιακές παθήσεις ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με καρδιακές παθήσεις και με ορισμένες μορφές καρκίνου έχουν συχνά χαμηλά επίπεδα σεληνίου.

Σε προφυλάσσει από μυϊκά προβλήματα: Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους αθλητές, αφού προστατεύει από μυικά προβλήματα που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, που εμφανίζονται  μετά από έντονη άσκηση.

Κάνει καλό στην καρδιά: Οι γιατροί προτείνουν σελήνιο σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, σε καρδιοπαθείς και σε όσους έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Προστατεύει την όραση:  Τα αντιοξειδωτικά του σεληνίου βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τη βιταμίνη Ε, η οποία βοηθά στην πρόληψη του καταρράκτη και παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Χαρίζει υγιή μαλλιά και νύχια: Το σελήνιο βοηθά το σώμα να επεξεργαστεί και να χρησιμοποιήσει τις πρωτεΐνες με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην υγεία των μαλλιών και των νυχιών: Ελλείψεις σε σελήνιο (και ψευδαργύρου) συχνά να οδηγούν στην απώλεια μαλλιών και σε αλλοιώσεις των νυχιών.

Τονώνει το θυρεοειδή: Το σελήνιο είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή και παίζει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των θυρεοειδικών ορμονών.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αυξάνοντας την αντοχή σε μολυσματικά βακτήρια και ιούς.

Ευεργετεί την ανδρική γονιμότητα βελτιώνοντας την κινητικότητα του σπέρματος.

Προστατεύει τον οργανισμό από την τοξική δράση των βαρέων μετάλλων όπως ο υδράργυρος.

Πόσο είναι ασφαλές;

Στην Ευρώπη ως ανώτατο ασφαλές όριο για την πρόσληψη σεληνίου ορίστηκε τα 300 μg ημερησίως για τους ενήλικες, όριο το οποίο σταδιακά ελαττώνεται έως τα 60 μg ημερησίως για τα παιδιά ηλικίας 1-3 χρονών. Μελέτες έχουν δείξει ότι δόσεις έως και 400 mcg ανά ημέρα (σε βραχυπρόθεσμη βάση) είναι πιθανότατα ασφαλείς. Οι παρενέργειες για υπερβολικές ποσότητες σεληνίου περιλαμβάνουν ναυτία, εμετό, κηλίδες στα νύχια, απώλεια ενέργειας και ευερεθιστότητα. Θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε μυϊκή ευαισθησία, τρόμο, ζαλάδα, έξαψη, προβλήματα στην πηκτικότητα του αίματος, προβλήματα στο ήπαρ και τα νεφρά. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα σεληνίου του οργανισμού, γι’ αυτό συμβουλεύσου το γιατρό σου για το πώς και σε τι ποσότητες χρειάζεται να το λάβεις.