ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πώς να φτιάξεις μόνος σου ένα energy drink με 2 υλικά!

Θα έχεις σπιτική αθλητική ενυδάτωση στο φουλ φτιάχνοντας εύκολα ένα energy drink με δύο μόνον υλικά.

 

Τα αθλητικά ενεργειακά ποτά ή τα energy drink είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παραμείνεις ενυδατωμένος και να τροφοδοτείς με καύσιμα τον οργανισμό σου ενώ γυμνάζεσαι. Η χρήση αθλητικού ποτού ενισχύει την ενυδάτωση, καθυστερεί την κόπωση και συμβάλλει στην απόδοση. Πώς λειτουργεί όμως ένα αθλητικό ποτό; Κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης, η κόπωση ή η ικανότητα διατήρησης μιας καθορισμένης έντασης εμφανίζεται όταν πέφτει η γλυκόζη στο αίμα (ή το σάκχαρο του αίματος).

Σε μελέτες, σχεδόν όλα τα άτομα που κουράστηκαν εμφάνισαν μείωση του σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση ενός αθλητικού ποτού καθυστέρησε την πτώση του σακχάρου και επομένως καθυστέρησε την κόπωση.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το σάκχαρο στο αίμα;

Η γλυκόζη είναι το κύριο καύσιμο για τον εγκέφαλο και το σώμα τον προστατεύει με κάθε κόστος, επομένως η έλλειψή της σε κάνει να επιβραδύνεις. Σε θερμές καιρικές συνθήκες, η απώλεια υγρών άνω του 2% του σωματικού βάρους μπορεί να αποδυναμώσει την απόδοση ενώ οι απώλειες άνω του 2% του σωματικού βάρους σε υγρά μπορεί να μειώσουν την απόδοση, επομένως πρέπει να τα αναπληρώσεις. Όταν γυμνάζεσαι χωρίς να πίνεις υγρά, η θερμοκρασία του πυρήνα σου θα αυξηθεί και θα κουραστείς. Όταν πίνεις υγρά, η θερμοκρασία του πυρήνα θα εξακολουθεί να αυξάνεται, όχι όμως τόσο γρήγορα. Έτσι, θα καθυστερήσεις την κόπωση.

Συνοπτικά, τα αθλητικά ποτά καθυστερούν την κόπωση και ενισχύουν την απόδοση αποτρέποντας την πτώση του σακχάρου στο αίμα και ελαχιστοποιώντας τις επιπτώσεις της αφυδάτωσης.

Πώς να φτιάξεις το δικό σου ενεργειακό ποτό

Ποια είναι τα συστατικά που χρειάζεσαι για να φτιάξεις ένα αθλητικό ποτό; Απλά ζάχαρη, αλάτι και νερό. Η ζάχαρη αποτρέπει τη μείωση της απόδοσης που προκαλείται από την πτώση του σακχάρου στο αίμα, το νερό βοηθά στην αποφυγή της αφυδάτωσης και το αλάτι βοηθά στην απορρόφηση και τη συγκράτηση του νερού.

Πώς να φτιάξεις ένα εύκολο energy drink χρησιμοποιώντας ζάχαρη

Για ένα λίτρο χρειάζεσαι 60–80 γρ. ζάχαρη, μισό κουτάλι αλάτι και συμπλήρωση με νερό.

Εάν προσθέσεις λιγότερα από 60 γραμμάρια ζάχαρης, μπορεί να μην είναι αρκετό να αποτρέψεις την πτώση της γλυκόζης. Εάν προσθέσεις περισσότερα από 80 γραμμάρια ζάχαρης, θα καθυστερήσεις την απορρόφηση υγρών. Αυτό σημαίνει ότι το υγρό χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να φτάσει στο σημείο που χρειάζεται – στο αίμα και τους μυς – και δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικό για να αποτρέψει την αφυδάτωση. Περισσότερα από 80 γραμμάρια ζάχαρης αυξάνουν επίσης την πιθανότητα στομαχικών διαταραχών, ιδιαίτερα αν τρέχεις αμέσως μετά.

Πώς να φτιάξεις ένα εύκολο energy drink χρησιμοποιώντας χυμό φρούτων

Μια δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιήσεις χυμό φρούτων. Για 1 λίτρο αθλητικού ποτού πρόσθεσε 400-600 ml χυμού φρούτων σε ένα μπουκάλι 1 λίτρου και αραίωσε με νερό, προσθέτοντας μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι το είδος των σακχάρων που βρίσκονται στους χυμούς φρούτων —κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη— που είναι το πιο εύκολα απορροφήσιμα σάκχαρα. Αυτό θα οδηγήσει στη χρήση περισσότερης γλυκόζης ως καύσιμο, αυξημένη απορρόφηση υγρών και καλύτερη απόδοση σε σύγκριση με ένα ποτό μόνο με γλυκόζη.