ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια σημάδια προειδοποιούν ότι πίνεις πολλά αναψυκτικά;

Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πίνεις πολλά αναψυκτικά, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

 

Εάν βγάζεις με τις σακούλες τα πλαστικά μπουκάλια αναψυκτικών από το σπίτι σου και γεμίζεις τους κάδους ανακύκλωσης, αυτό είναι μια σοβαρή ένδειξη ότι πίνεις πολλά αναψυκτικά. Γιατροί και ερευνητές από την Mayo Clinic, ένα από τα μεγαλύτερα ακαδημαϊκά συστήματα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν εντοπίσει πολλά μειονεκτήματα στην κατανάλωση αναψυκτικών. Αυτά είναι τα σημάδια.

1 Πήρες βάρος

Τα αναψυκτικά, εκτός από νόστιμα, περιέχουν νερό, ζάχαρη, χρωστικές τροφίμων. Δηλαδή κενές θερμίδες, χωρίς θρεπτικά συστατικά. Μόλις ένα μπουκάλι αναψυκτικού 500ml περιέχει 17 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη! Κανείς δεν θα έτρωγε τόση ζάχαρη σε στέρεη μορφή, αλλά όταν είναι σε υγρή μορφή δεν το καταλαβαίνεις. Η κατανάλωση ενός αναψυκτικού κάθε μέρα ισούται με έως και 32 κιλά ζάχαρης κάθε χρόνο!

2 Έχεις νεύρα

Αίσθημα νευρικότητας και ευερεθιστότητας, ταχυπαλμίες, κεφαλαλγία και προβλήματα ύπνου είναι μερικά προειδοποιητικά σημάδια ότι καταναλώνεις πάρα πολλή καφεΐνη. Τα αναψυκτικά τύπου κόλα περιέχουν καφεΐνη και προστίθενται στον καφέ και τα ενεργειακά ποτά που ίσως πίνεις μέσα στην ημέρα.

3 Το δέρμα σου είναι πρόωρα γερασμένο

Μερικές έρευνες δείχνουν ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα ή άλλους υδατάνθρακες και ανθυγιεινά λίπη προάγει τη γήρανση του δέρματος.

4 Νιώθεις αφυδατωμένος

Εάν διψάς μετά την κατανάλωση αρκετών αναψυκτικών, αυτό οφείλεται στον συνδυασμό καφεΐνης και ζάχαρης. Έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δείχνει ότι η ζάχαρη στα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία ηλεκτρολυτών στο σώμα.

5 Πηγαίνεις στην τουαλέτα συχνά

Η συχνή ούρηση είναι μόνο ένα από τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2. Η αυξημένη δίψα, η υπερβολική πείνα, η κόπωση και η θολή όραση είναι άλλες. Εάν αναγνωρίζεις αυτά τα σημάδια, η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών μπορεί να έχει προκαλέσει την εμφάνιση προ-διαβήτη. Θα χρειαστεί να μιλήσεις άμεσα με έναν παθολόγο – διαβητολόγο.

6 Έχεις υψηλές τιμές στα τριγλυκερίδια

Η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας πρόσθετων σακχάρων, όπως αυτά που βρίσκονται στα αναψυκτικά και σε γλυκά ποτά, κέτσαπ και σάλτσες, δημητριακά πρωινού κ.λπ., μπορεί να αυξήσει τις τιμές των τριγλυκεριδίων, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με τη Mayo Clinic.

7 Έχεις πέτρες στα νεφρά

Η συνήθεια να πίνεις αναψυκτικά, ειδικά τύπου κόλα που περιέχει φωσφορικό οξύ, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες να εμφανίσεις πέτρες στα νεφρά. Επιπλέον, μια μελέτη στο περιοδικό Epidemiology κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση δύο ή περισσότερων ανθρακούχων αναψυκτικών ημερησίως σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Εάν πίνεις πολλά αναψυκτικά, πιθανώς δεν πίνεις τα 8 έως 10 ποτήρια την ημέρα που προτείνονται για την καλή λειτουργία των νεφρών

8 Η υγεία της καρδιάς σου δεν είναι καλή

Η κακή υγεία της καρδιάς μπορεί να οφείλεται στη διατροφή σου και στην κατανάλωση αναψυκτικών. Οι ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (American College of Cardiology) μια αναφορά όπου διαπίστωναν ότι οι επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση μιας ή δύο μερίδων ζαχαρούχων ροφημάτων την ημέρα ενέχουν 35% αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή θανατηφόρου καρδιακής νόσου. Και, φυσικά, δεν χρειάζεται να σου πούμε ότι η κατανάλωση πολλών αναψυκτικών μπορεί να καταστρέψει τα δόντια σου.