ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας για να πιεις καφέ;

Ένας νέος αλγόριθμος που ανέπτυξε ο στρατός των ΗΠΑ μπορεί σύντομα να πει ποια είναι η καλύτερη στιγμή της ημέρας να πεις καφέ και να καταναλώσεις καφεΐνη.

 

 

Στρατιωτικοί ερευνητές των Ηνωμένων Πολιτειών ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο που κάνει προσωπικές συστάσεις για τον χρόνο της κατανάλωσης καφεΐνης, ώστε να μπορείς να πιεις λιγότερο καφέ για να πετύχεις το μέγιστο επίπεδο εγρήγορσης, σύμφωνα με τη LiveScience.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο αλγόριθμος που χρησιμοποιήθηκε βοήθησε τους ανθρώπους να βελτιώσουν την ετοιμότητά τους έως και 64% – χωρίς να καταναλώνουν περισσότερη καφεΐνη από το συνηθισμένο. Από την άλλη πλευρά, διαπίστωσε ότι με το σωστό δοσολογικό σχήμα, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να μειώσουν την κατανάλωση καφεΐνης έως και 65% και να επιτύχουν ακόμη την μέγιστη εγρήγορση.

Τα νέα ευρήματα, δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Journal of Sleep Research, και θα χρησιμοποιηθούν για την ενίσχυση της εγρήγορσης στους στρατιώτες και στρατιωτικούς. 

Τι ισχύει μέχρι σήμερα;

Παλιότερη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Psychology, το να πίνει κανείς καφέ το πρωί δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Αν είσαι πρωινός τύπος ή έχεις κοιμηθεί για πάνω από επτά ώρες και έχεις ξυπνήσει νιώθοντας ενέργεια τότε δεν χρειάζεται να πιεις καφέ. Και αυτό γιατί ένα φλιτζάνι καφέ δεν πρόκειται να σου δώσει επιπλέον ώθηση. Έτσι, είναι καλύτερο να μην πιεις καφέ το πρωί και να πιεις το απόγευμα, όταν πραγματικά θα νιώθεις τις δυνάμεις σου να σε εγκαταλείπουν και τα μάτια σου να κλείνουν. Ιδανική ώρα; Η έρευνα μιλά για τις 15:00.

Άλλη έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της κορτιζόλης δεν είναι αυξημένα μόνο το πρωί. Έτσι οι καλύτερες ώρες για να πιεις καφέ είναι μεταξύ 10 το πρωί και 12 το μεσημέρι και μεταξύ 2 το μεσημέρι και 5 το απόγευμα.

Διάβασε ακόμη: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

Γιατί η κατανάλωση καφέ το πρωί δεν είναι καλή ιδέα;

1 Η καφεΐνη διαταράσσει τη φυσιολογική διαδικασία παραγωγής της κορτιζόλης, ορμόνη που μας κρατά σε εγρήγορση, αφού απελευθερώνεται όταν αντιμετωπίζουμε στρες και όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας είναι χαμηλά. Έτσι, ο οργανισμός παράγει λιγότερη κορτιζόλη και εξαρτάται από την καφεΐνη για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

2. Ο πρωινός καφές μειώνει την ευαισθησία του οργανισμού στην καφεΐνη κι έτσι σταδιακά χρειαζόμαστε όλο και μεγαλύτερη ποσότητα καφέ για να πετύχουμε την ίδια επίδραση.

Περιμένοντας τον αλγόριθμο

Μέχρις ότου ο αλγόριθμος είναι ευρέως διαθέσιμος, υπάρχουν άλλοι τρόποι για να αυξήσεις την ενέργεια και την ετοιμότητά σου όπως είναι η άσκηση. Μια μελέτη από το 2011 αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν για 150 λεπτά την εβδομάδα κοιμόντουσαν καλύτερα και είχαν περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το σωστό σνακ συμβάλει επίσης στην αύξηση της ενέργειας.

Photo by Maria Vernigora on Unsplash