ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πίνεις πολύ καφέ; Κάνε τον καφέ σου πιο υγιεινό με 6 τρόπους

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι ο καφές μας κάνει καλό: βελτιώνει τη μάθηση, μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη τύπου 2 και αυξάνει την αθλητική απόδοση. Εάν θέλεις να κάνεις τον καφέ σου πιο υγιεινό, δοκίμασε αυτούς τους 6 έξυπνους τρόπους.

1 Πρόσθεσε γεύση στον καφέ σου, όχι ζάχαρη
Αντί να φορτώνεις τον καφέ σου με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά και σιρόπια, δοκίμασε να πασπαλίσεις λίγη κανέλα ή κακάο χωρίς ζάχαρη. Η κανέλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και μπορεί να επηρεάσει θετικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, ενώ το κακάο κάνει καλό στην καρδιά. Η κανέλα είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις μια φυσική γλυκύτητα σε οποιοδήποτε φαγητό ή ρόφημα και μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις την ποσότητα ζάχαρης ή γλυκαντικών στον καφέ του.

2 Πίνε τον καφέ σου ζεστό
Ενώ πολλοί άνθρωποι αγαπούν τον φρέντο και τον κρύο καφέ, ορισμένες έρευνες έδειξαν ότι ο ζεστός καφές με καρυκεύματα περιέχει υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών. Ο ζεστός καφές μειώνει τις πιθανότητες κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη και της κατάθλιψης.

3 Ρίξε λίγο λάδι καρύδας στον καφέ σου
Το λάδι καρύδας περιέχει τριγλυκερίδια μεσαίας αλυσίδας (MCT), τα οποία είναι ένας τύπος λιπαρού οξέος. Όπως όλα τα λιπαρά οξέα, τα MCT περιέχουν μια ραχοκοκαλιά γλυκερόλης με τρία συνδεδεμένα λιπαρά οξέα. Σε αντίθεση με τα τριγλυκερίδια μακράς αλυσίδας τα λιπαρά οξέα MCT είναι μεσαίου μήκους. Λόγω αυτού είναι ευκολότερο να διασπαστούν και να χρησιμοποιηθούν ως πηγή ενέργειας. Επίσης, τα τριγλυκερίδια μέσης αλύσου (MCFA) περιλαμβάνουν τα κορεσμένα λιπαρά οξέα με 6-10 άνθρακες. Φυσικές πηγές των τριγλυκεριδίων της μέσης αλύσου είναι κατά κύριο λόγο το λάδι καρύδας και το λίπος των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Τα MCT έχουν εργογόνο δράση, ενισχύουν την ενεργειακή απόδοση, εξοικονομούν το γλυκογόνο στους μυς, αυξάνουν την αντοχή και βελτιώνουν την αθλητική απόδοση. Αν προσθέσεις λάδι καρύδας στον καφέ σου, ξεκίνα με μικρή ποσότητα για να διαπιστώσεις αν μπορεί να το ανεχθεί το σώμα σου.

4 Πιες τον καφέ σου σκέτο
Επιστημονικές μελέτες συσχετίζουν την κατανάλωση ζάχαρης με προβλήματα υγείας όπως οι διαταραχές ύπνου, η εξασθένηση της μνήμης, η αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, ο διαβήτης τύπου 2 και η παχυσαρκία. Επιπλέον, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να είναι απαλλαγμένα από θερμίδες, αλλά αυξάνουν την όρεξη και, κατά συνέπεια, την πρόσληψη βάρους και τον κίνδυνο για διαβήτης τύπου 2 και καρδιοπάθειας.

5 Επίλεγε βιολογικό καφέ
Ο βιολογικός καφές παράγεται χωρίς τη βοήθεια των τεχνητών χημικών ουσιών, όπως ορισμένα πρόσθετα ή φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες και διαφορετικά χαρμάνια για τους καφέδες. Μπορείς να βρεις από εσπρέσο και στιγμιαίο, μέχρι ελληνικό βιολογικό καφέ.

6 Μην πίνεις τον καφέ σου νωρίς, ούτε πολύ αργά
Μπορεί η καφεΐνη να σε ξυπνάει και να σε κρατάει σε εγρήγορση, την ίδια στιγμή όμως διεγείρει τα συμπτώματα του άγχους, όπως για παράδειγμα τους παλμούς της καρδιάς, τη θερμοκρασία του σώματος, ακόμα και την αναπνοή σου. Φρόντιζε να πίνεις έναν καφέ όταν πηγαίνεις στο γραφείο αλλά μην πίνεις καφέ μετά τις 4 το απόγευμα. Η καφεΐνη χρειάζεται αρκετές ώρες για να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου και μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου. Αυτό γιατί η καφεΐνη στον ανθρώπινο οργανισμό παραμένει τουλάχιστον για 7 ώρες.

Photo by Matthew Sleeper on Unsplash