ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Παγωτό και τρέξιμο: καλή ή κακή επιλογή για δρομείς;

Πόσο κακό μπορεί ένα παγωτό σε ένα δρομέα;

Για να είμαστε ειλικρινείς ένα παγωτό, ένα γιαούρτι ή κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν πριν από μια προπόνηση δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και γαλακτοκομικά μπορούν να προκαλέσουν κράμπες, αέρια και διάρροια. Όμως όλοι οι δρομείς μπορούν να απολαμβάνουν ένα χωνάκι παγωτό και αυτό γιατί έχει αποδεδειγμένη διατροφική αξία αλλά και απόλαυση που δεν μπορείς να στεηρθείς τώρα το καλοκαίρι. 

Υπάρχουν γεύση για κάθε διάθεση

Αναρωτιέσαι γιατί νιώθεις καλά κάθε φορά που τρως ένα παγωτό; Μελέτη διαπίστωσε ότι μια κουταλιά παγωτού μας κάνει ευτυχισμένους. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής στο Λονδίνο παρακολούθησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ανθρώπων που έτρωγαν παγωτό βανίλια και διαπίστωσαν άμεση επίδραση στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται κογχομετωπιαίος φλοιός, μέρος του κέντρου απόλαυσης και ανταμοιβής του εγκεφάλου. Εάν δε νιώθεις καλά μετά το τρέξιμο φάε ένα παγωτό φράουλας. Αν η μέρα σου πήγε καλά προτίμησε τη βανίλια. Εάν το τρέξιμό σου ήταν τόσο χάλια το παγωτό σοκολάτα είναι πάντα μια καλή ιδέα για να νιώσεις καλά. Αρκετές έρευνες έχουν αποδείξει ότι το παγωτό έχει έντονη αγχολυτική δράση, βελτιώνει τη διάθεση και τονώνει τον οργανισμό. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γάλα που περιέχει χαλαρωτικές ιδιότητες.

Δεν έχει ζάχαρη

Αν προτιμήσεις την εκδοχή των παγωτών χωρίς ζάχαρη ένα παγωτό μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλά. Σκέψου πόση ζάχαρη καταναλώνεις πριν από έναν αγώνα από τις ενεργειακές μπάρες και τα τζελάκια, την οποία και χρειάζεσαι για ενέργεια και απόδοση. Αν κοιτάξεις τις ετικέτες με τα συστατικά μπορεί να βρεις μέχρι και πέντε διαφορετικές μορφές ζάχαρης: ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, μαλτοδεξτρίνη, φρουκτόζη, δεξτρόζη και ζάχαρη. Όλα αυτά προσθέτουν μέχρι και 26 γραμμάρια ζάχαρης και 45 γραμμάρια υδατανθράκων, που ισούται με 6,5 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρης και πάνω από 11 κουταλάκια του γλυκού απλούς υδατάνθρακες.

 Το παγωτό σου παρέχει ασβέστιο

Το παγωτό φτιάχνεται από γαλακτομικά. Τα γαλακτομικά παρέχουν ασβέστιο. Άρα το παγωτό έχει ασβέστιο. Αλλά σοβαρά τώρα αν εξαιρέσεις τη ζάχαρη, τα λιπαρά και τις τεχνητές γεύσεις, υπάρχει κάποια ποσότητα ασβεστίου που ενισχύει τα οστά. Μην ξεχνάς πως οι δρομείς επειδή τρέχουν συνεχώς αυτό έχει μεγάλη επίπτωση στα οστά και τον σκελετό τους.

Προσφέρει και άλλα θρεπτικά συστατικά

Το παγωτό παρέχει στον οργανισμό σημαντικότατα θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, ριβοφλαβίνη, φώσφορο, πρωτεΐνη, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12, Α, Β6, D και νιασίνη.

Παίρνεις και πρωτεΐνη

Το μεγαλύτερο μέρος των πρωτεϊνών στο παγωτό προέρχονται από το γάλα και είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Δες και εδώ 2 απλές συνταγές για να φτιάξεις μόνος σου παγωτό πρωτεΐνης

Είναι η καλύτερη ανταμοιβή μετά από μια αυστηρή προπόνηση ή ένα σκληρό αγώνα

Έχεις ρίξει ιδρώτα, πόνο και αίμα, έχεις θυσιάσει πολλά στη διατροφή σου, δεν έχεις βάλει στο στόμα σου ένα παγωτό ξυλάκι. Σήμερα είναι η μέρα που μπορείς να φας ένα παγωτό, γιατί σου αξίζει.

Δεν είναι πάντα ανθυγιεινό

Υπάρχουν συνταγές με λιγότερη ζάχαρη και αρκετή πρωτεϊνη. Υπάρχουν παγωτά vegan και παγωτά με ενεργό άνθρακα, υπάρχουν παγωτά χωρίς ζάχαρη και με θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, το παγωτό δεν περιέχει και δεν χρειάζεται συντηρητικά. Νομοθετικά, τα συντηρητικά απαγορεύονται στο παγωτό. Επομένως το παγωτό δεν είναι πάντα ανθυγιεινό αρκεί να ξέρεις τι θα επιλέξεις.

Σου δίνει επιπλέον θερμίδες

Κάνε το εικόνα: Έχει ζέστη, έχεις τρέξει πάνω από 20 χιλιόμετρα και στο τέλος σε περιμένει ένα παγωτό που μπορεί να λιώσει απολαυστικά στο στόμα σου, να σε αναζωογονήσει και να σε τονώσει. Ποιος δεν το θέλει αυτό; Επιπλέον, όταν προπονείσαι για μαραθώνιο με ζέστη, καις ένα τόνο θερμίδες αλλά τρως πολύ λίγο. Δεν σου προτείνουμε να συμπληρώνεις τις θερμίδες σου με παγωτά αλλά πότε πότε ένα παγωτάκι δεν έβλαψε ποτέ κανέναν, σωστά;

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Valerian KOo on Unsplash