Ότι χρειάζεται να ξέρετε για τα Ω-3 Λιπαρά

Ότι χρειάζεται να ξέρετε για τα Ω-3 Λιπαρά

Η αναγκαιότητα του ανθρώπινου οργανισμού για τα Ω-3 λιπαρά μπορεί να είναι από τα λίγα πράγματα που ισχύουν στην πραγματικότητα, όσο ισχύουν και στις διαφημίσεις. Τα Ωμέγα-3 Λιπαρά είναι η Νο3 προτεραιότητα των καταναλωτών όσον αφορά την διατροφή τους, μετά τις φυτικές ίνες και το ασβέστιο. Η βιομηχανία των Ω-3 στην Αμερική αναμένεται να έχει κύκλο εργασιών 7 δις δολ. το 2015, μόνο από τρόφιμα και αναψυκτικά, χωρίς τα φαρμακευτικά προϊόντα. Η Ευρωπαϊκή αγορά αναμένεται να γνωρίσει αντίστοιχη άνθιση, ιδιαίτερα τώρα που οι εταιρίες εφευρίσκουν νέους τρόπους συντήρησης των προϊόντων και συντήρησης των Ω-3 για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

wefit

Σε τι μου κάνουν καλό τα Ω-3 λιπαρά;

Τα Ω-3 Λιπαρά οξέα όπως είναι το πλήρες τους όνομα, έχουν βασικό ρόλο στην ανθρώπινη υγεία: δρούν ρυθμιστικά για την πήξη του αίματος, χτίζουν κυτταρικές μεμβράνες και δρούν υποστηρικτικά της κυτταρικής υγείας. Ως πολυακόρεστα λιπαρά, τα Ω-3 μειώνουν τα τριγλικερίδια του αίματος και καταπολεμούν την «κακή» χοληστερόλη LDL. Πρέπει να ανφερθεί ότι τα Ω-3 καταπολεμούν τόσο κάποιες χρόνιες παθήσεις, όσο και την κατάθλιψη σύμφωνα με έρευνα του που δημοσιεύτηκε φέτος.

Τα Ω-3 λιπαρά οφείλουν να βρίσκονται σε αναλογία 1:1 με τα Ω-6 λιπαρά (που βρίσκονται σε καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο και ηλιέλαιο), διότι σε αντίθετη περίπτωση τα Ω-6 βλάπτουν τον οργανισμό μας, είτε ως λίπος, είτε ως σύμμαχος της «κακής» LDL χοληστερόλης. 

Ποιές είναι οι πιο «πλούσιες» τροφές σε Ω-3 λιπαρά;

Αυτές οι τροφές είναι όλες πλούσιες σε Ω-3, συνδυάστε τις με σπανάκι, λαχανάκι Βρυξελλών ή μπρόκολο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Λιναρόσπορος

Ο Λιναρόσπορος είναι η πιο πλούσια τροφή σε Ω-3 λιπαρά. Δύο με τρεις κουταλιές της σούπας αρκούν να σας δώσουν παραπάνω από το 130% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης (ΣΗΔ). Κάθε τι καλό όμως έχει και τα μειονεκτήματά του: στην περίπτωση του λιναρόσπορου πρέπει να πίνετε πολύ νερό, γιατί μπορείτε να αφυδατωθείτε αρκετά εύκολα.

Καρύδια

Τριάντα γραμμάρια καρύδια αρκούν για να καλύψετε το 113,3% της Συνιστώμενης Ημερήσιας Δόσης (ΣΗΔ) σε Ω-3. Η ίδια ποσότητα σας δίνει και το 53% της Σ.Η.Δ. σε σίδηρο, καθώς και το 51% που χρειάζεστε την ημέρα σε μαγγάνιο. Τα αμύγδαλα και τα κάσιους, έχουν παρεμφερείς ιδιότητες ως προς τα καρύδια, αλλά όχι σε τόσο μεγάλη συγκέντρωση.

Μουρούνα, ρέγκα, σαρδέλες, τόνος

Αν μπορείτε να φάτε τρεις φορές την εβδομάδα κάποια από αυτά τα ψάρια, θα έπρεπε να είστε ευτυχείς. Το μουρουνέλαιο έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές παιδιών στην χώρα μας, ενώ η ρέγκα, ο τόνος και οι σαρδέλες παραμένουν δημοφιλή. Το Ω-3 στις σαρδέλες και τη ράγκα αποθηκεύεται στο φιλέτο του ψαριού. Οποιοδήποτε γεύμα με αυτά τα ψάρια σας καλύπτει περίπου στο 100% της Σ.Η.Δ.

Σολομος

Ο Σολομός αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο ως all around τροφή. Αυτό επειδή μια φέτα Σολομού 110 γραμμαρίων ψημένη στα κάρβουνα, σε σχαροτήγανο ή στον αέρα (πάνω-κάτω), καλύπτει το 236% των καθημερινών αναγκών μας σε βιταμίνη Β12, το 128% των αναγκών μας σε βιταμίνη D, το 78% της Σ.Η.Δ. σε Σελήνιο, το 56% της Σ.Η.Δ. σε βιταμίνη Β3, ενώ μας καλύπτει κατά 55% και 53% στις καθημερινές μας ανάγκες για Ω-3 Λιπαρά και πρωτείνη. Δηλαδή ο Σολομός καλύπτει τις ανάγκες μας σε Ω-3 σε ένα καλό σημείο, δίνοντάς μας ταυτόχρονα πολλές ακόμα από τις βιταμίνες και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε.

Τα Ω-3 δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς δεν υπάρχει φόβος υπερπρόσληψης Ω-3. Τυπικά θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι μια διατροφή μόνο με Ω-3 προάγει την παχυσαρκία. Όμως ο ανθρώπινος οργανισμός σπάνια έχει «λιγούρες» ή έντονη επιθυμία για Ω-3