ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Οι 5 κανόνες διατροφής που πρέπει να γνωρίζει κάθε αθλητής

Συνήθως οι αθλητές αντοχής δοκιμάζουν για χάρη της απόδοσης, τα πάντα. Αλλά σύμφωνα με τον Matt Fitzgerald, έναν κορυφαίο αθλητικό διατροφολόγο, αυτός ο απεριόριστος διατροφικός πειραματισμός είναι περιττός και επιβλαβής για την υγεία και τις επιδόσεις.

 

 

 

«Τρώγε όπως οι elite αθλητές», υποστηρίζει ο Matt Fitzgerald στο βιβλίο του The Endurance Diet: Discover the 5 Core Habits of the World’s Greatest Athletes to Look, Feel, and Perform Better. Ο Fitzgerald ταξίδεψε στον κόσμο για να διερευνήσει τις διατροφικές συνήθεις που ακολουθούν οι ελίτ αθλητές σε όλα τα σπορ. Έχει αποκαλύψει τους πέντε κανόνες διατροφής που πρέπει να γνωρίζει κάθε αθλητής και μπορεί να ακολουθήσει: 

1 Τρώγε απ΄όλα

«Το να κόβει κάποιος ολόκληρες ομάδες τροφών είναι πολύ συχνή όταν κάνει δίαιτα, αλλά κάτι τέτοιο δεν κάνουν οι elite αθλητές», εξηγεί ο Fitzgerald. Εκτός αν έχει κάποιος διατροφικές αλλεργίες ή πραγματικές δυσανεξίες, οι επαγγελματίες αθλητές τρώνε λαχανικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους, υγιεινά λιπαρά, κρέατα και ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και γαλακτοκομικά προϊόντα. «Οι ερασιτέχνες αθλητές συχνά κόβουν κάτι, στην προσπάθειά τους να χάσουν βάρος, αλλά αυτό δεν χρειάζεται», λέει ο Fitzgerald. Οι δύο πιο συχνές διατροφικές παγίδες προς αποφυγή: η αφαίρεση των σιτηρών, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για ασθένειες και τραυματισμό, και η αφαίρεση του κρέατος, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για αναιμία.

2 Τρώγε ποιοτικά

Ακριβώς επειδή οι επαγγελματίες τρώνε τα πάντα δεν σημαίνει ότι τρώνε τις ίδιες ποσότητες από τα πάντα. Σύμφωνα με τον Fitzgerald, «οι καλύτεροι αθλητές επιλέγουν τροφές υψηλής ποιότητας, και καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα και δημητριακά ολικής αλέσεως». Οι σοβαροί αθλητές, «δεν τρώνε επεξεργασμένες τροφές και πρόχειρο φαγητό, αυτό συμβαίνει σπάνια».

3 Τρώγε υδατάνθρακες

Ο Fitzgerald πιστεύει ότι ένα από τα χειρότερα λάθη που μπορεί να κάνει ένας αθλητής σε σχέση με την απόδοση είναι να κόψει τους υδατάνθρακες. «Το καλύτερο σενάριο, για έναν αθλητή που κόβει τους υδατάνθρακες, είναι ότι καταλήγει ακριβώς εκεί που ήταν πριν, όταν κατανάλωνε υδατάνθρακες.

«Οι αθλητές που κόβουν υδατάνθρακες καταλήγουν με τραυματισμούς», προειδοποιεί ο Fitzgerald, επειδή η μείωση του γλυκογόνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις ορμόνες που εμπλέκονται στην αποκατάσταση, όπως η τεστοστερόνη. Ίσως ο μόνος λόγος για να ακολουθεί κάποιος μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι η στοχοθετημένη απώλεια βάρους, την οποία συνιστά περιστασιακά.

4 Τρώγε αρκετά

Οι κορυφαίοι αθλητές ανησυχούν περισσότερο το ότι δεν τρώνε αρκετά από το ότι τρώνε πάρα πολύ. «Ο κίνδυνος να φάει κανείς πάρα πολύ είναι λίγα επιπλέον κιλά», λέει ο Fitzgerald, «ενώ εάν δεν τρώει αρκετά μπορεί να σαμποτάρει την προπόνηση και την απόδοσή του». «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι διατροφικές διαταραχές είναι συχνές στους άλλους και σχεδόν ανύπαρκτες στους ελίτ αθλητές», εξηγεί ο Fitzgerald. «Δεν μπορείς απλά να μείνεις στην κορυφή αν δεν είσαι υγιής».

5 Τρώγε σύμφωνα με τον τρόπο ζωής σου

Οι elite αθλητές αντί να ακολουθήσουν μια δογματική διατροφή, συνδυάζουν το πρόγραμμα διατροφής τους με τον τρόπο ζωής τους. «Οι elite αθλητές δεν υποτιμούν τη σημασία της διατροφής, αλλά δεν την κάνουν πιο δύσκολη», λέει ο Fitzgerald. Και κάθε φορά που οι elite αθλητές αλλάζουν κάτι στη δίαιτά τους, δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην αιτία και την επίδραση, «εφαρμόζοντας την ίδια προσοχή στη διατροφή όπως και στην προπόνησή τους», λέει ο Fitzgerald.

Φίλια Μητρομάρα