ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ο Νο 1 λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να τρως δημητριακά

Μη γελιέσαι! Τα δημητριακά παχαίνουν!

 

Τα δημητριακά έχουν γίνει το αγαπημένο εύκολο πρωινό σε ολόκληρη τη χώρα. Και ενώ ένα μπολ δημητριακά φαίνεται ένας υπέροχος τρόπος για να ξεκινήσεις το πρωινό σου, δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε την αλήθεια: τα δημητριακά είναι γεμάτα πρόσθετα σάκχαρα. Μια απλή μερίδα επεξεργασμένων δημητριακών περιέχει 12 γραμμάρια ζάχαρης, που είναι σχεδόν το 50% της μέσης συνιστώμενης πρόσληψης ζάχαρης, σύμφωνα με την American Heart Association.

Ωστόσο, ενώ τα περισσότερα αγαπημένα είδη πρωινού είναι γεμάτα ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα περισσότερα δημητριακά με ζάχαρη δεν περιέχουν τα δύο πράγματα που μπορούν να σε κάνουν να νιώθεις χορτάτος και γεμάτος ενέργεια μετά το φαγητό: πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Η έλλειψη πρωτεϊνών και φυτικών ινών είναι ο μόνος λόγος που δεν πρέπει να τρως δημητριακά με ζάχαρη.

Γιατί χρειάζεσαι φυτικές ίνες και πρωτεΐνες

Εάν ρίξεις μια ματιά στις θρεπτικές πληροφορίες σε ένα κουτί απλών δημητριακών, θα παρατηρήσεις ότι τα δημητριακά έχουν λιγότερα από ένα γραμμάριο διαιτητικών ινών και μόνο ένα γραμμάριο πρωτεΐνης. Εάν δεν τρως τα δημητριακά σου με γάλα που περιέχει λίπος και κάποια πρωτεΐνη, το γεύμα σου δεν θα σου δώσει αρκετή ποσότητα ινών και πρωτεϊνών που χρειάζεται το σώμα σου.

Η ολική άλεση αφορά ολόκληρο τον σπόρο, ο οποίος συνήθως είναι σιτάρι ή βρώμη, έχει χρησιμοποιηθεί ολόκληρο (φλοιός, πίτουρο, ενδοσπέρμιο), με αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι φυτικές ίνες είναι μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται σε ολόκληρους κόκκους που βοηθά στην αίσθηση κορεσμού, πέψης, υγείας του εντέρου και ακόμη και της απώλειας βάρους. Στα δημητριακά, τα οποία δεν είναι ολικής άλεσης έχει αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο μαζί με πολύτιμες βιταμίνες και φυτικές ίνες, αφήνοντας πίσω το αμυλούχο και λιγότερο θρεπτικό περιεχόμενο, χάνοντας την περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες. Αυτό τους δίνει λεπτότερη υφή και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής τους. Συνιστάται στους ενήλικες να λαμβάνουν τουλάχιστον 25 έως 30 γραμμάρια ινών την ημέρα.

Τα δημητριακά δεν περιέχουν πολλή πρωτεΐνη και η πρωτεΐνη είναι ένα απαραίτητο μακροθρεπτικό συστατικό που απαιτείται για να σε κρατήσει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν καταναλώνεις δημητριακά με ζάχαρη, που δεν περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, θα νιώθεις πεινασμένος μετά από μια ώρα. Πιθανώς επειδή το σώμα σου πεινάει, τρως περισσότερα δημητριακά.

Προσοχή στα δημητριακά που… αδυνατίζουν!

Αρκετά δημητριακά εστιάζουν στις αδυνατιστικές τους ιδιότητες αλλά και αυτό είναι ακόμα ένα ψέμα. Οι φυτικές ίνες που ισχυρίζονται ότι έχουν τα περισσότερα από αυτά, είναι επεξεργασμένες ίνες και οι επεξεργασμένες ίνες, μπορεί να κάνουν πολλά, αλλά σίγουρα δεν αδυνατίζουν.

Τι γίνεται αν σου αρέσουν τα δημητριακά;

Εάν αγαπάς τα δημητριακά και δεν μπορείς να φανταστείς να τα εγκαταλείψεις, τότε γιατί να μην δοκιμάσεις κάποιες άλλες λύσεις; Η προσθήκη φυτικών ινών και πρωτεϊνών στο μπολ σου θα σε βοηθήσει να νιώθεις χορτάτος για ώρες μετά το πρωινό. Αντί να φας ένα μπολ δημητριακών με γάλα, πασπάλισε τα δημητριακά σου πάνω από ένα μπολ γιαούρτι. Το γιαούρτι έχει πρωτεΐνη και καλά λιπαρά, και τα δύο αρκούν για να σε χορτάσουν. Πρόσθεσε μερικά φρέσκα φρούτα για ενίσχυση των φυτικών ινών και το πρωινό σου είναι έτοιμο και υγιεινό!  

Αν προτιμάς τα δημητριακά σου με γάλα, θα μπορούσες προφανώς να ακολουθήσεις το ίδιο μοντέλο. Ρίξε λίγα δημητριακά και επίλεξε γάλα που έχει λίγο λίπος (όπως 1% ή 2%) για λίγη πρωτεΐνη και βάλε ορισμένα κομμένα φρούτα. Ακόμη και η κατανάλωση ενός βραστού αυγού για πρωτεΐνη θα κάνει όλη τη διαφορά.

Τέλος, δοκίμασε ένα δημητριακό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η περιεκτικότητα του προϊόντος σε φυτικές ίνες να είναι τουλάχιστον 3γρ. ανά 100γρ. Όσο μεγαλύτερο το ποσοστό ολικής άλεσης (πχ μεγαλύτερο από 42%), τόσο το καλύτερο, ενώ μπορείς να συνδυάσεις σίκαλη και βρώμη ολικής άλεσης για ακόμη περισσότερα οφέλη. Θα χορτάσεις, χωρίς όλα αυτά τα πρόσθετα σάκχαρα να σε επιβαρύνουν.