ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νερό καρύδας: Δίνει ενέργεια αλλά κάνει για όλους;

Το νερό καρύδας έχει γίνει δημοφιλές τα τελευταία χρόνια. Η καρύδα, γενικά, αποτελεί το πιο hot trend προϊόν διατροφής, από το μαγείρεμα με λάδι καρύδας έως τα τσιπς καρύδας και το νερό καρύδας, αυτό το φρούτο έχει μεγάλη ζήτηση επειδή προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία σου.

Σου κάνει καλό το νερό καρύδας;

Το νερό καρύδας προσφέρει ενυδάτωση, βιταμίνες, μέταλλα, ηλεκτρολύτες ενώ διαθέτει χαμηλή ποσότητα φυσικών υδατανθράκων.

Αν και τα σάκχαρα στο αρωματισμένο νερό καρύδας είναι φυσικά, αυτές οι θερμίδες προστίθενται, όπως και κάθε άλλη θερμίδα που καταναλώνεις. Τα φυσικά σάκχαρα μπορεί να μη δημιουργούν φλεγμονή όσο η επεξεργασμένη ζάχαρη, αλλά εξακολουθούν να αποτελούν πηγή θερμίδων χωρίς μεγάλη θρεπτική αξία. Ένα φλιτζάνι νερό καρύδας παρέχει περίπου 50 θερμίδες, οπότε αν, αντί για απλό νερό, πίνεις δύο ποτήρια νερό καρύδας την ημέρα, καταναλώνεις επιπλέον 100 θερμίδες χωρίς να το αντιληφθείς. Εκτός από τα φυσικά σάκχαρα, το μεγαλύτερο μέρος του νερού καρύδας που διατίθεται στην αγορά είναι αρωματισμένο και περιλαμβάνει πρόσθετη ζάχαρη, μερικές φορές από άλλα φρούτα αλλά πολύ συχνά και από επεξεργασμένη ζάχαρη.

Ποιοι να προτιμούν το νερό καρύδας

Το νερό καρύδας είναι καλή επιλογή για αθλητές. Εάν γυμνάζεσαι συστηματικά και καθημερινά, το νερό καρύδας μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αντικατάσταση υγρών και ηλεκτρολυτών που χάνονται από τον ιδρώτα και τους υδατάνθρακες που καίγονται ως πηγή ενέργειας. Σε σύγκριση με ένα παραδοσιακό αθλητικό ποτό, το νερό καρύδας φτιάχνεται με πολύ λιγότερα συστατικά ενώ παράλληλα προσφέρει τα ίδια οφέλη. Είναι πιο ευεργετικό κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση και αυτό επειδή ενυδατώνει και εξισορροπεί τους ηλεκτρολύτες του σώματος, μάλιστα καλύτερα από ενεργειακά ποτά (χωρίς τα αντίστοιχα τεχνητά συστατικά).

Τι να αναζητάς στο νερό καρύδας;

Ψάξε για συσκευασίες με λιγότερα από 12 γραμμάρια ζάχαρης και διάβαζε προσεκτικά τις ετικέτες των συστατικών. Απόφυγε το νερό καρύδας με συστατικά όπως ζάχαρη, χυμός φρούτων ή ακόμα και πολτό φρούτων που προσθέτουν επιπλέον σάκχαρα. Καλό είναι να περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα του καρπού, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη ή επιπρόσθετα φυσικά σάκχαρα.

Προτίμησε τις συσκευασίες που φτιάχνονται από άγουρες καρύδες, επειδή είναι  περισσότερο πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, και οι οποίες συσκευάζονται αμέσως μετά τη συγκομιδή με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία.

Καλό είναι να μην περιέχει συντηρητικά, τεχνητές γεύσεις ή γενετικά τροποποιημένα συστατικά και να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και σάκχαρα, εάν προσέχει της διατροφή σου.

Δοκίμασε:

Το CHI Νερό Καρύδας, το οποίο αποτελείται από 100% αγνές καρύδες Ταϋλάνδης, τις πιο γλυκιές και θρεπτικές καρύδες του κόσμου.

Το Ococo Νερό Καρύδας 100% ΒΙΟ, είναι καθαρό νερό καρύδας, όπου διατηρεί τις ιδιότητες του αφού παρασκευάζεται από άμεση συγκομιδή καρύδας και χωρίς την προσθήκη συντηρητικών.

Photo by Heather Ford on Unsplash