ΔΙΑΤΡΟΦΗ

MCT Oil: Τι είναι και γιατί να το δοκιμάσεις;

Κάποιοι το ρίχνουν στον καφέ τους, κάποιοι το πίνουν από το μπουκάλι. Εάν ασχολείσαι με την υγιεινή διατροφή σίγουρα θα έχεις ακούσει για το έλαιο MCT. Αλλά ξέρεις τι είναι και γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις;

 

Τι είναι το MCT oil;

Το λάδι MCT δεν προέρχεται από κάποιο εξωτικό φυτό αλλά είναι συμπυκνωμένα τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου (MCTs). Τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου είναι πιο εύκολα στην πέψη από άλλους τύπους λιπών, καθώς απαιτούν χαμηλότερες ποσότητες των ενζύμων για την εντερική απορρόφηση. Το MCT oil ενισχύει την αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, με παράλληλη μείωση της αποθήκευσης λίπους. Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι αντικαθιστώντας με MCT Oil, άλλα λίπη σε μια υγιεινή διατροφή, μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην υποστήριξη του υγιούς βάρους και της επιθυμητής σύστασης του σώματος

Τι είναι τα MCTs και που βρίσκονται;

Τα λίπη αποτελούνται από συνδεδεμένα άτομα υδρογόνου και άνθρακα και καθορίζονται από πόσους άνθρακες περιέχουν. Τα MCTs περιέχουν μεταξύ 6 και 12 ατόμων άνθρακα. Οι τέσσερις ποικιλίες, από το λιγότερο άνθρακα έως τις περισσότερες, είναι καπροϊκά (C6: 0), καπρυλικά (C8: 0), καπρικά (C10: 0) και λαυρικά (C12: 0) οξέα. Σε σύγκριση με άλλα λίπη, αυτή η μοναδική χημική δομή επιτρέπει στο σώμα σου να διασπά πιο εύκολα και να αφομοιώνει τα MCT πριν τα στείλει στο συκώτι σου, όπου μετατρέπονται σε ενέργεια (βοηθώντας έτσι στην ενίσχυση του μεταβολισμού). Έχει φανεί ότι καταστέλλει το αίσθημα της πείνας (βραχυπρόθεσμα) και είναι εξαιρετικά κετογόνο (ενισχύει την παραγωγή κετονικών σωμάτων). Τα MCT βρίσκονται σε γαλακτοκομικά λιπαρά προϊόντα και έλαια όπως είναι το λάδι καρύδας και το φοινικέλαιο. Οι περισσότερες ποικιλίες MCT εμφανίζονται μόνο σε μικρές ποσότητες, εκτός από το λαυρικό οξύ. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι το λαυρικό οξύ δεν εμφανίζει τις ίδιες ιδιότητες με τα υπόλοιπα, οπότε αμφισβητείται αν μπορεί να θεωρηθεί «πραγματικό MCT».

Ποια είναι τα οφέλη του MCT oil;

Αν και τα στοιχεία δεν είναι αρκετά ισχυρά, το MCT oil φημίζεται ότι έχει τα ακόλουθα οφέλη:

Βοηθά στις αθλητικές επιδόσεις

Οι αθλητές δικαιολογημένα χρησιμοποιούν MCT για να πετύχουν βελτίωση στις επιδόσεις τους. Η καθαρή ενέργεια, η διαύγεια και η συγκέντρωση στην προσπάθεια είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τις αθλητικές επιδόσεις. Το MCT oil βελτιώνει την απόδοση και μπορεί να αντικαταστήσει τις λεγόμενες τονωτικές ουσίες αμφίβολης ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Προάγει ένα υγιές βάρος

Το MCT oil φαίνεται να έχει αντίκτυπο στη μείωση του σωματικού λίπους και, όταν περιλαμβάνεται ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος ή να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Μερικές έρευνες δείχνουν επίσης ότι τα MCTs προλαμβάνουν τη μακροχρόνια αύξηση βάρους λόγω της θετικής τους επίδρασης στο μεταβολισμό. Σύμφωνα με έρευνες τα MCTs ενδέχεται να καταστέλλουν τη συσσώρευση λίπους μέσω της «ενισχυμένης θερμογένεσης και της οξείδωσης του λίπους» Το MCT oil μπορεί επίσης (σε μικρές δόσεις) να συμβάλει στην εξισορρόπηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και στην αύξηση του μεταβολισμού της γλυκόζης του σώματός σου, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του να χρησιμοποιεί λίπος για ενέργεια.

Μία κουταλιά λάδι καρύδας αρκεί για αντοχή, χτίσιμο μυών και αδυνάτισμα

Συμβάλει στην υγεία της καρδιάς

Στην ίδια μελέτη που δείχνει ότι τα MCTs μπορούν να λειτουργήσουν ως θερμογόνα, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, το όνομα που δίνεται σε ένα σύμπλεγμα διαταραχών που αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Αυτό το αποτέλεσμα μπορεί εν μέρει να οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ελαίου MCT.

Συμβάλλει στην καλή πέψη

Τα καλά λίπη, όπως το έλαιο MCT, μπορεί να υποστηρίξουν το μικροβίωμα του εντέρου και να ενθαρρύνουν το πεπτικό σύστημα να απορροφήσει σωστά βιταμίνες και μέταλλα από τις τροφές. Τουλάχιστον μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα MCTs μπορούν να βελτιώσουν την υγεία των βακτηρίων και της μεταβολικής υγείας. Οι ερευνητές εξέτασαν τη χρήση του και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το MCT oil συμβάλλει στην πέψη λόγω της εύκολης απορρόφησής του.

Στηρίζει τη λειτουργία εγκεφάλου

Σύμφωνα με έρευνα σχετικά με τα οφέλη των υγιών λιπών, ιδιαίτερα των MCT, στη νόσο του Alzheimer δείχνουν ότι τα MCTs στο λάδι καρύδας μπορεί να βελτιώσουν τα προβλήματα  μνήμης και κάποια συμπτώματα της νόσου Alzheimer, σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Έχει αντιβιοτική δράση

Έχεις ακούσει ποτέ για την αντοχή στα αντιβιοτικά; Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), «είναι μια ολοένα και πιο σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία που απαιτεί δράση σε όλους τους κυβερνητικούς τομείς και την κοινωνία». Τα ανθεκτικά στα φάρμακα βακτήρια που προκύπτουν από την υπερβολική χρήση αντιβιοτικών είναι ένας μόνο λόγος που μπορεί τα φυσικά αντιβιοτικά, όπως τα MCT, να είναι απαραίτητα στην καθημερινή σου διατροφή. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα τριγλυκερίδια μεσαίας αλύσου με 8-12 άνθρακες εμφάνισαν περισσότερες αντιιικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες από τα μονογλυκερίδια μακράς αλύσου και κατάφεραν να απενεργοποιήσουν τέσσερις διαφορετικούς τύπους παθογόνων.

Αντέχει στο μαγείρεμα και στις υψηλές θερμοκρασίες

Κατά το μαγείρεμα το έλαιο MCT είναι μια καλή επιλογή, σε αντίθεση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο που μπορεί να μαγειρευτεί σε υψηλή θερμοκρασία, χωρίς να χάσει τις ιδιότητές του. Εάν ωστόσο επιλέξεις ένα έλαιο MCT, από το οποίο έχουν αφαιρεθεί τα λίπη μακράς αλύσου MCT, είναι πιο ευαίσθητο σε υψηλές θερμοκρασίες και δεν συνιστάται η χρήση του στη μαγειρική.

Που το χρησιμοποιείς;

Προορίζεται για άμεση κατάποση, ιδανικό για να το προσθέσεις στον καφέ, τα shakes και τα smoothies, είναι άγευστο και άοσμο.

Έχε υπόψη σου ότι πολλά προϊόντα MCT Oil δεν βασίζονται σε 100% έλαιο καρύδας, αλλά σε συνδυασμούς από άλλα έλαια όπως το φοινικέλαιο, από το οποίο λαμβάνουν συνήθως το C12 και αυτό σε μια προσπάθεια ώστε να έχουν φθηνότερο κόστος παραγωγής. Επίλεξε κάποιο MCT Oil που να προέρχεται 100% από Λάδι Καρύδας υψηλής ποιότητας (χωρίς πρόσθετα) και με υψηλές προδιαγραφές παραγωγής.

Πηγές

med.virginia.edu

www.ncbi.nlm.nih.gov

www.healthline.com