ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Κάλιο: Σου κάνει καλό!

Το κάλιο είναι ένα ένα μέταλλο –ηλεκτρολύτης- του οποίου το 98% βρίσκεται στο εσωτερικό των κυττάρων και δεν θέλεις να εξαντληθεί για οποιοδήποτε λόγο στο σώμα σου, ιδιαίτερα όταν γυμνάζεσαι. Μικρές αλλαγές στα επίπεδα του καλίου που υπάρχει έξω από τα κύτταρα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες στην καρδιά, τα νεύρα και τους μυς. Είναι απαραίτητο για τις βασικές λειτουργίες του σώματος, αναπληρώνεται πιο δύσκολα μέσω της διατροφής ενώ αποβάλλεται πιο εύκολα από τα νεφρά.

Γιατί το χρειάζεσαι;

Όσοι αθλούνται έχουν αυξημένες ανάγκες σε κάλιο, ειδικότερα σε περιόδους εντατικής άσκησης, για να αντικαταστήσουν την απώλεια μυϊκής μάζας και απώλεια καλίου που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα, κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Ένα ποτήρι χυμός πορτοκάλι ή μία μπανάνα μετά από μια ώρα άσκησης, αρκούν για να επαναφέρουν το κάλιο στον οργανισμό σου. Για καλύτερα αποτελέσματα, προσπάθησε να λαμβάνεις τη συνιστώμενη ποσότητα καλίου κάθε μέρα, η οποία είναι 3,5 γραμμάρια. Υποκαλιαιμία μπορεί να παρατηρηθεί αν αντιμετωπίζεις αφυδάτωση έπειτα από έντονη προπόνηση, κάποιο πρόβλημα με τα νεφρά, εμετούς ή και διάρροιες, μετά τη λήψη ορισμένων φαρμάκων. Τις περισσότερες φορές, τα συμπτώματα που συνοδεύουν την έλλειψη καλίου περιλαμβάνουν μουδιάσματα, κράμπες, υπνηλία, ναυτία, ανορεξία και ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού.

 

 

Τι κάνει το κάλιο στον οργανισμό σου

1 Αυξάνει τον μεταβολισμό

Το κάλιο βγάζει νοκ-άουτ τον αργό μεταβολισμό. Εάν είχες ποτέ πρόβλημα στην απώλεια βάρους ενώ έκανες δίαιτα, θα μπορούσε να οφείλεται σε έναν αργό μεταβολισμό που προέρχονται από χαμηλά επίπεδα καλίου. Το κάλιο συμβάλει στον μεταβολισμό των τροφών, βοηθώντας τα άλλα μέταλλα που λαμβάνεις να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ένας παίκτης της ομάδας μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που είναι ζωτικής σημασίας για το μεταβολισμό του σώματος.

2 Προλαμβάνει τι μυϊκές κράμπες

Ένα σημάδι που μπορεί το κάλιο να είναι χαμηλό είναι ότι όταν σε πιάνουν μυικές κράμπες χωρίς κανέναν προφανή λόγο. Εάν έχεις καταχραστεί ένα μυ κατά την προπόνηση η κράμπα είναι φυσιολογικό σύμπτωμα αλλά αν παθαίνεις συχνά κράμπες μπορεί να είναι το αποτέλεσμα της ανεπαρκούς ποσότητας καλίου. Το κάλιο βοηθά στην χαλάρωση της συστολής των μυών.

3 Κάνει πιο λειτουργικούς τους μυς

Οι μύες σου κάνουν πολλά για να σε βοηθήσου να βγάλεις την μέρα και αν δεν είναι γυμνασμένοι κουράζονται εύκολα. Είτε προσπαθείς να χτίσεις μυϊκή μάζα ή απλώς προσπαθείς να κρατήσεις τους μυς  υγιείς το κάλιο παίζει σημαντικό ρόλο. Εξάλλου το περισσότερο κάλιο στο σώμα βρίσκεται στους μύες, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των μυικών συσπάσεων, στην ανάπτυξη των μυικών κυττάρων και παρέχει μεταβολική ενέργεια, που είναι σημαντική για τη δύναμη των μυών. Ένα σύμπτωμα του χαμηλού μεταβολισμού είναι η μυϊκή αδυναμία γι’ αυτό χρειάζεσαι τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως μπανάνες, αβοκάντο, σταφίδες και αποξηραμένα βερίκοκα. Το κάλιο κρατά τους μυς σου σε φόρμα δουλεύοντας σε κυτταρικό επίπεδο, βοηθώντας στην επισκευή τους πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Τέλος, μια άλλη δράση του καλίου είναι η μετατροπή της γλυκόζης σε γλυκογόνο, που με τη σειρά του αποθηκεύεται από τους μύες ως ενέργεια.

4 Διατηρεί σε ισορροπία τα υγρά του σώματός σου

Λαμβάνοντας αρκετό κάλιο καθημερινά συμβάλλεις στην ισορροπία των υγρών του οργανισμού και των ηλεκτρολυτών στο αίμα σου. Το κάλιο, όπως το ασβέστιο και το νάτριο, βοηθούν την αποκατάσταση της ισορροπίας των ηλεκτρολυτών στο σώμα.

5 Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία εγκεφάλου

Ο εγκέφαλός σου κάνει καλύτερα τη δουλειά του, όταν τα επίπεδα καλίου είναι φυσιολογικά. Εάν για μεγάλο χρονικό διάστημα το σώμα σου δεν έχει επαρκές κάλιο ο εγκέφαλός σου μπορεί να την πληρώσει. Το κάλιο βοηθάει να σταλεί περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σου κάτι που δίνει τη δυνατότητα να δουλέψει καλύτερα.

6 Μειώνει τις καρδιοπάθειες

Λαμβάνοντας μια επαρκή ποσότητα καλίου μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή νόσο. Εάν έχεις ήδη διαγνωστεί με πρόβλημα στην καρδιά, πιθανόν παρακολουθούν τα επίπεδα καλίου σου.

7 Χτίζει πιο γερά οστά

Το κάλιο είναι ένα κλειδί για την υγεία των οστών. Αν και το ασβέστιο είναι ο πρωταγωνιστής όταν πρόκειται για βασικά μέταλλα για την υγεία των οστών, το κάλιο παίζει το ρόλο του. Μαζί με το ασβέστιο, τον φώσφορο, το μαγγάνιο και άλλα μέταλλα, το κάλιο εργάζεται για να διατηρήσει τα οστά σου γερά και υγιή. Σχετικές έρευνες μάλιστα, αναφέρουν πως η κατανάλωση καλίου, ενισχύει την οστική πυκνότητα.

8 Μειώνει το άγχος σου

Το κατάλληλο επίπεδο καλίου είναι το μυστικό για να χειριστείς τις πιέσεις της καθημερινής ζωής. Το κάλιο είναι αγχολυτικό επειδή βοηθάει στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα, μεταξύ των οποίων και η ορμόνη του στρες, κορτιζόλη και η αδρεναλίνη και συμβάλλει έτσι στη ρύθμιση της αρτηριακής σου πίεσης. Θα εκπλαγείς με το πόσο λιγότερο άγχος θα νιώσεις όταν η αρτηριακή σου πίεση είναι σε ένα υγιές επίπεδο.

9 Βελτιώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι σίγουρα κάτι για το οποίο πρέπει να ανησυχείς, και υπάρχει λόγος για τον οποίο ο γιατρός σου την ελέγχει κάθε φορά που πας για ένα check-up. Η σωστή ποσότητα καλίου καθημερινά θα σε βοηθήσει να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση.  Το κάλιο χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, επιτρέποντας στο αίμα να ρέει πιο ελεύθερα μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

10 Βελτιώνει το νευρικό σύστημα

Η υγεία του νευρικού σου συστήματος ωφελείται σημαντικά από την τακτική κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κάλιο. Πλούσιες πηγές καλίου είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, αρακάς), οι πατάτες, οι ντομάτες, τα μανιτάρια, τα φρούτα (σταφύλια, βατόμουρα, βερίκοκα, μπανάνες, πορτοκάλια). Επίσης το κρέας (όπως το κοτόπουλο), κάποια ψάρια (σολομός, τόνος), το γάλα, το γιαούρτι, οι φακές και τα φασόλια.