Τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρως!

Τα καλά λιπαρά που πρέπει να τρως!

Η λέξη «λιπαρά» είναι στοχοποιημένη από όσους θέλουν να χάσουν βάρος και να «χτίσουν» καλύτερο κορμί. Κάνουν μεγάλο λάθος όμως, καθώς υπάρχουν κάποιες τροφές με καλά λιπαρά, οι οποίες σου δίνουν πάρα πολύ καλά στοιχεία και πρέπει να τις εντάξεις στη διατροφή σου.

wefit

Είναι ένας «μύθος» ότι όλα τα λιπαρά σε βλάπτουν. Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν «κακά» λιπαρά που μπορούν μεσοπρόθεσμα να σου προσθέσουν βάρος και να κάνουν κακό στην υγεία σου. Τροφές όμως όπως τα αυγά, τα οποία είναι πληρέστατα σε χρήσιμα στοιχεία, είναι βασικά για μια σωστή διατροφή, ειδικά για όσους γυμνάζονται έντονα.

Η λίστα

  1. Το μοσχάρι χωρίς λίπος, το κοτόπουλο (ειδικά το στήθος) ή η γαλοπούλα, είναι άριστες πηγές πρωτεΐνης. Βάλε λοιπόν το κρέας στη διατροφή σου, υπολογίζοντας τις θερμίδες τους και προτιμώντας να τα τρως σχετικά «στεγνά», με συνοδεία μιας δροσερής, εποχιακής σαλάτας. Ένα ωραίο tip είναι να βγάλεις την πέτσα από το κοτόπουλο -και το σκυλάκι έχει ψυχή- και να προσθέσεις σως με λίγο μέλι, ξύδι μπαλσάμικο και μουστάρδα (βινεγκρέτ που λένε). Δεν θα θυμάσαι καν ότι τρως κοτόπουλο χωρίς πέτσα.
  2. Τα αυγά θεωρούνται μια από τις πληρέστερες τροφές. Μπορείς ακόμη και να τα εντάξεις σε ένα πρωινό γεύμα (μία φορά την εβδομάδα), καθώς θα σου δώσουν μεγάλη ενέργεια και θα νοιώσεις χορτασμένος και γεμάτος για αρκετές ώρες. Προφανώς πρέπει να αποφύγεις να τα τηγανίσεις με πολύ λάδι έτσι; Υπάρχουν άλλωστε πολλοί τρόποι για να τα μαγειρέψεις.
  3. Το πλήρες γάλα το αποφεύγουν πολλοί, λόγω των λιπαρών του. Ωστόσο, οι ιδιότητές του δείχνουν να συμβάλλουν στη βελτίωση του επιπέδου της χοληστερόλης, σύμφωνα με πολλές ιατρικές έρευνες. Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βάλεις στο πρόγραμμά σου μερικά ποτήρια από πλήρες γάλα χωρίς ενοχές, φτάνει να το υπολογίσεις σύμφωνα με τη θερμιδική του αξία για να μη «ξεφύγεις».

Μην πέφτεις λοιπόν στην παγίδα των «light» προϊόντων. Είναι μια ευκολία αλλά στερείσαι από αρκετά θρεπτικά στοιχεία που έχεις ανάγκη. Ταυτόχρονα περιέχουν το τεχνητό γλυκαντικό ασπαρτάμη, το οποίο καλό είναι να αποφεύγετε. Είναι προτιμότερο να ενημερώνεσαι καλύτερα για την ποιότητα των τροφών πριν αυτές πάρουν τον δρόμο για το τραπέζι σου, έστω και σε μικρότερες μερίδες.