Στραγγιστό γιαούρτι (Greek Yogurt) Vs Επιδόρπιο γιαουρτιού

Στραγγιστό γιαούρτι (Greek Yogurt) Vs Επιδόρπιο γιαουρτιού

Το στραγγιστό γιαούρτι στις Η.Π.Α. έφτασε, το αναγνωρισμένο εκεί, στάτους του suoerfood και όλα τα περιοδικά fitness το συμπεριλαμβάνουν στο ιδανικό πρωινό! Τι είναι αυτό που κάνει το στραγγιστό γιαούρτι τόσο μοναδικό, ώστε να έχει κατακτήσει την εκεί αγορά και έχει καταστρέψει τον ανταγωνισμό;

wefit

Η διαδικασία της στράγγισης

Όταν το γιαούρτι στραγγίζεται, τότε γίνεται πιο παχύρρευστο αποκτώντας μέχρι και την τριπλάσσια πρωτεϊνη από ένα μη στραγγισμένο γιαούρτι. Ταυτόχρονα λόγω πάλι της αποστράγγισης το γιαούρτι έχει λιγότερη λακτόζη (σάκχαρα δηλαδή) και λιγότερους υδρογονάνθρακες.  

Τα επιδόρπια γιαουρτιού έχουν μικρότερη ποσότητα πρωτεϊνης (χάρη σε πρόσθετα πρωτεϊνης γάλακτος), περισσότερα σάκχαρα που προστίθενται και ακόμα περισσότερα αν το γιαούρτι είναι με γεύση (φράουλα, κεράσι κτλ).  Την ίδια στιγμή για να μιμηθούν το πιο παχύρευστο και βελούδινο στραγγιστό γιαούρτι, προσθέτουν καλαμποκάλευρο (ή άμυλο αραποσίτου όπως θα το συναντήσετε στην ετικέτα). Τα επιδόρπια γιαουρτιού μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη, φρουκτόζη ή γλυκόζη, γάλα σε σκόνη, ανθόγαλα που έχει μείνει από την παραγωγή τυριού και ζωντανές ή ενεργές καλλιέργιες γιαουρτιού.

Εγώ που είμαι vegetarian ποιό είδος να προτιμήσω;

 

Εσύ που είσαι vegetarian θα πρέπει να ξέρεις ότι πολλά επιδόρπια γιαουρτιού προσθέτουν ζωική ζελατίνη (σε αντίθεση με το στραγγιστό), που προέρχεται από το κολλαγόνο των υποπροϊόντων βοοειδών και άλλων κρεάτων. Ακόμα το ροζ ή ελαφρώς κόκκινο χρώμα κάποιων γιαουρτιών (και στα κραγιόν και στη ζαχαροπλαστική να προσθέσουμε) προέρχεται από ένα μικροσκοπικούλι έντομο την Κοχενίλλη και η βαφή ονομάζεται καρμίνη (Carmine). Κακό δεν θα πάθεις, αλλά δεν σε κόβω και πολύ vegetarian.

Ναι αλλά θέλω γεύση!

Αν θέλεις πιο έντονη γεύση μπορείς να προσθέσεις λίγο μέλι, ξηρούς καρπούς, να κόψεις λίγο φρούτο. Το επιδόρπιο γιαουρτιού δεν είναι απαγορευτικό, απλά όταν κοιτάξεις τα συστατικά θα πρέπει να έχει πάνω από 70% γάλα, προβιωτικά ή και στο τέλος να αναφέρεται η ζάχαρη (δηλαδή ότι θα έχει την μικρότερη ποσότητα).

SOS: Ισχύει ο χρυσός κανόνας. Όσα λιγότερα συστατικά, τόσο πιο υγειινό είναι το προϊόν.