ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί τα σταφύλια κάνουν καλό στους δρομείς;

Δεν βαρέθηκες την μπανάνα; Φάε σταφύλια και αύξησε την απόδοση σου!

 

Καθημερινά, τρώμε βιταμίνες και μέταλλα που είναι χρήσιμα για να διατηρήσουμε τον οργανισμό μας σε πλήρη δυναμικότητα. Τα σωστά τρόφιμα μας επιτρέπουν να έχουμε περισσότερη ενέργεια, να αυξήσουμε την απόδοσή μας, να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας και να επιταχύνουμε την αποκατάσταση των μυών. Εάν θέλεις να ενισχύσεις κι εσύ την αθλητική σου απόδοση, τα σταφύλια είναι ένα από αυτά.

Η ανατομία ενός σταφυλιού

Τα σταφύλια θεωρούνται ένα από τα πιο νόστιμα και υγιεινά φρούτα. Είναι πλούσια σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε νερό. Αποτελούν πολύ καλή πηγή αρκετών βιταμινών όπως η Α, η C και η Β6. Επιπλέον, περιέχουν φυλλικό οξύ και πολλά μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, σελήνιο και μαγνήσιο. Τα σταφύλια για τους δρομείς έχουν πολλά οφέλη επειδή έχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα. Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν χαμηλή ενεργειακή πυκνότητα σε βοηθά να έχεις ένα υγιές ισοζύγιο βάρους επειδή μπορείς να χορτάσεις με λιγότερες θερμίδες αντί να τρως τρόφιμα με υψηλή ενεργειακή πυκνότητα. Τα οφέλη των σταφυλιών για την υγεία είναι χρήσιμα επειδή συμβάλλουν στη θεραπεία χρόνιων ασθενειών όπως άσθμα, καρδιακές παθήσεις, αυξημένη χοληστερόλη, ημικρανία, καρκίνο του μαστού, οδοντικά προβλήματα, διαβήτη, δυσκοιλιότητα, δυσπεψία, νεφρικές διαταραχές, πρόληψη καταρράκτη, νόσο Αλτσχάιμερ ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα οφέλη των σταφυλιών για τους δρομείς

Οι αθλητές και οι δρομείς δεν μπορούν να καταναλώνουν βαρύ φαγητό, οπότε χρειάζεται κάτι που θα μπορούσε να ανακόψει την πείνα τους και να προσφέρει άμεση ενέργεια ταυτόχρονα. Ποια είναι τα οφέλη των σταφυλιών;

Τα σταφύλια είναι πλούσια σε ενέργεια και περιεκτικότητα σε νερό. Αποτελούν πολύ καλή πηγή αρκετών βιταμινών όπως η Α, η C και η Β6.

Προσφέρουν άμεση ενέργειαΤα σταφύλια περιέχουν φυσικά σάκχαρα /απλούς υδατάνθρακες και όταν καταναλώνονται από τους δρομείς, παίρνουν άμεση ενέργεια. Απλά φάε μια χούφτα σταφύλια πριν το τρέξιμο ή μετά την προπόνηση για να πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι. Επιπλέον η βιταμίνη C που περιέχει βοηθάει άμεσα στην αποκατάσταση των κυτταρικών ζημιών των μυών εξαιτίας της άσκησης.

Σε ενυδατώνουνΤο σταφύλι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, φυσικά σάκχαρα, νερό και ηλεκτρολύτες, και αποτελεί ιδανικό σνακ πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την προπόνηση ή τον αγώνα. Δεν επιβαρύνουν το στομάχι, χωνεύονται γρήγορα, βοηθούν στην αναπλήρωση των υγρών και των συστατικών που χάνονται με την εφίδρωση, ενώ συμβάλλουν στη γρήγορη αναπλήρωση του γλυκογόνου των μυών που έχει καταναλωθεί κατά την άσκηση.

Μειώνουν την κούρασηΟ χυμός σταφυλιού συμπληρώνει την περιεκτικότητα σε σίδηρο στο σώμα και αποτρέπει την κούραση. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να σε κάνει νωθρό και το μυαλό σου να μη λειτουργεί γρήγορα. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση σταφυλιών ή χυμού σταφυλιών μειώνει την κόπωση στους δρομείς. Ο κόκκινος χυμός σταφυλιών παρέχει περισσότερο σίδηρο σε σύγκριση με τα λευκά.

Συμβάλλουν στον έλεγχο βάρουςΗ διατήρηση του σωστού βάρους είναι πολύ σημαντική για τους δρομείς. Τα σταφύλια έχουν χαμηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, και έτσι οι δρομείς λαμβάνουν τους υδατάνθρακες που χρειάζονται, αντί να καταναλώνουν τρόφιμα με υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα, κάτι που μπορεί να τους προκαλέσει αύξηση βάρους.

Τα 100 γραμμ. σταφύλι, δηλαδή περίπου μισό φλιτζάνι, περιέχουν γύρω στις 70 θερμίδες.

Σε συνδυασμό με τη διουρητική και αποτοξινωτική δράση τους, τα σταφύλια αποτελούν ένα φρούτο-σύμμαχο σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απώλειας ή ελέγχου του βάρους όταν καταναλώνονται σε λογικές ποσότητες.

Προστατεύουν τα οστάΗ υγεία των οστών είναι ένα από το πιο σημαντικό στοιχείο για τους δρομείς. Τα σταφύλια είναι μια θαυμάσια πηγή μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο χαλκός, ο σίδηρος και το μαγγάνιο, τα οποία είναι απαραίτητα για το σχηματισμό και την ενδυνάμωση των οστών. Η τακτική κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Καταπραΰνουν τη φλεγμονήΜια διατροφή εμπλουτισμένη με σταφύλια μπορεί να βοηθήσει έναν δρομέα να καταπολεμήσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες. Αυτή η φυσική θεραπεία μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή του σώματος.

Ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημαΤα υψηλά επίπεδα βιταμινών στα σταφύλια ενισχύουν πολλά από όργανα του σώματός σου και βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ανοσία είναι εξίσου σημαντική για τους δρομείς, όπως και η ενέργεια.

Λευκό ή κόκκινο σταφύλι;Υπάρχουν 8.000 ποικιλίες σταφυλιών και 60 είδη παγκοσμίως. Θα τα βρεις σε επτά χρώματα: κόκκινο, πράσινο, άσπρο, μαύρο, μοβ, μπλε και κίτρινο! Αν είσαι δρομέας προτίμησε τα κόκκινα σταφύλια γιατί είναι πιο ωφέλιμα. Περιέχουν φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, συστατικά που:

  • ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού,
  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα,
  • εμποδίζουν την κυτταρική και αγγειακή φθορά εξαιτίας της οξείδωσης
  • συμβάλλουν στην εξασφάλιση της καλύτερης υγείας.

Εκτός από φρέσκο σταφύλι, φάε αποξηραμένες σταφίδεςΟι σταφίδες είναι δημοφιλείς στους δρομείς επειδή παρέχουν ενέργεια με 75 g υδατάνθρακες ανά 100 g. Σύμφωνα με έρευνα η κατανάλωση σταφίδας βελτιώνει την αθλητική απόδοση παρέχοντας υδατάνθρακες. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Strength and Conditioning Resistance μισοί αθλητές αντοχής κατανάλωσαν ένα συμπλήρωμα αθλητικού τζελ και άλλοι μισοί σταφίδες που περιείχαν την ίδια ποσότητα υδατανθράκων, 45 λεπτά πριν από την άσκηση. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι σταφίδες παρείχαν τα ίδια οφέλη απόδοσης με το αθλητικό τζελ. Οι σταφίδες περιέχουν σημαντικές ποσότητες κι άλλων πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του σιδήρου και των φυτικών ινών. Προτίμησες τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα για περισσότερα αντιοξειδωτικά οφέλη.

Την επόμενη φορά πριν πας για long run βάλε για κάποιες ώρες στην κατάψυξη 15-20 ρώγες σταφύλι. Πάρε τες μαζί σου σε σακουλάκι αντί για τζελάκι και θα μας θυμηθείς.

Φίλια Μητρομάρα