ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι πατάτες κάνουν καλό στην άσκησή σου;

Οι πατάτες είναι απαραίτητες για σένα που γυμνάζεσαι και μπορούν να μαγειρευτούν με όποιον τρόπο κι αν σκεφτείς. 

 

Οι πατάτες να είναι από τα πιο δημοφιλή λαχανικά στον πλανήτη. Αν και συχνά βρίσκονται στη λίστα με τις πιο παχυντικές τροφές, έχουν ωστόσο σημαντικά οφέλη για την υγεία αλλά και για τις επιδόσεις σου. Μάθε γιατί οι πατάτες κάνουν καλό στην άσκησή σου και ποιες να προτιμάς εάν κάνεις υγιεινή διατροφή.

1 Είναι καλή πηγή υδατανθράκων

Για έναν αθλητή η κύρια πηγή καυσίμου ή ενέργειας για το σώμα που γυμνάζεται είναι ο υδατάνθρακας. Καθώς αυξάνεται η δραστηριότητα αυξάνεται επίσης η ποσότητα του υδατάνθρακα που απαιτείται. Επίλεξε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού που απορροφώνται γρήγορα από το σώμα σου μετά την προπόνηση, όπως είναι η πατάτα. Η κατανάλωση υδατανθράκων είναι επιτακτική για την αναπλήρωση του γλυκογόνου, το οποίο θα σου παρέχει την απαραίτητη ενέργεια στην επόμενη προπόνηση, διαφορετικά θα έχεις κόπωση, έλλειψη ενέργειας, απώλεια μυών και πτώση στις επιδόσεις.

Σύμφωνα με έρευνα, που έγινε σε έμπειρους ποδηλάτες, φάνηκε ότι ο πουρές πατάτας είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα ροφήματα υδατανθράκων που διατίθενται στην αγορά.

Επίσης, σε άλλη έρευνα φάνηκε ότι η κατανάλωση πατάτας κατά τη διάρκεια παρατεταμένης άσκησης βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και την ενίσχυση των επιδόσεων των αθλητών.

Διάβασε σχετικά: Φάε! 5 υδατάνθρακες που φοβάσαι να φας

2 Περιέχουν φυτικές ίνες

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες σε βοηθούν να χορτάσεις και να νιώθεις χορτάτος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Μάλιστα οι βραστές πατάτες είναι 7 φορές πιο χορταστικές από ένα κρουασάν, σύμφωνα με έρευνα του τμήματος Βιοχημείας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ. Ο συνδυασμός βιταμίνης C και φυτικών ινών που υπάρχει στις πατάτες παρέχει σε έναν αθλητή μια καλή πηγή διατροφής. Η περιεκτικότητα της πατάτας σε φυτικές ίνες διασφαλίζει ότι το πεπτικό σου σύστημα δεν θα έχει προβλήματα στις αγωνιστικές περιόδους.

3 Παίρνεις σίδηρο

Γνωρίζεις ότι μία μεγάλη ψητή πατάτα περιέχει σχεδόν τριπλάσια ποσότητα σιδήρου από μια μερίδα κοτόπουλο; Οι αθλητές που κάνουν σκληρές προπονήσεις χρειάζονται υψηλότερες ποσότητες σιδήρου από τους ανθρώπους που κάνουν καθιστική ζωή με τις γυναίκες να έχουν υψηλότερες απαιτήσεις από τους άνδρες. Αυτό συμβαίνει επειδή η σκληρή άσκηση αυξάνει τη χρήση του σιδήρου στο σώμα και επίσης αυξάνει την απώλεια σιδήρου στο σώμα.

4 Έχουν βιταμίνη C

Οι πατάτες περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C. Αυτή είναι συνήθως γνωστή ως η βιταμίνη που προστατεύει το ανοσοποιητικό σύστημα από κρυολογήματα και ιώσεις. Δεν αποθηκεύεται στο σώμα και κατά συνέπεια πρέπει να καταναλώνεται καθημερινά. Οι αθλητές, εξαιτίας του επιπλέον στρες της άσκησης, κινδυνεύουν περισσότερο από τα κρυολογήματα και τις ιώσεις.

Μια πατάτα μετρίου μεγέθους (100gr) περιέχει 20mgr βιταμίνης C η οποία καλύπτει περίπου το 50% της αναγκαίας ημερήσιας ποσότητας.

5 Σου δίνουν κάλιο

Οι πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και φρούτο. Το κάλιο ως ιχνοστοιχείο βοηθά στην ανάπτυξη του σώματος και στη διατήρηση των κυττάρων. Είναι χρήσιμο στους αθλητές, γιατί βοηθάει στην οξυγόνωση του σώματος και στην καλή λειτουργία της καρδιάς και των μυών. Επιπλέον, είναι ένας ηλεκτρολύτης, που βοηθά στην ισορροπία των υγρών του σώματος, η οποία είναι σημαντική, για την υγιή αρτηριακή πίεση.

Πώς να καταναλώσεις τις πατάτες

Μπορείς να τις καταναλώνεις ψητές, βραστές, τηγανητές, στον ατμό. Μια μέτρια πατάτα έχει περίπου τις 160 θερμίδες, 4-5 γραμμάρια πρωτεΐνης, 35 γραμμάρια υδατάνθρακα, 4-5 γραμμάρια φυτικές ίνες και βιταμίνες C και Β6, κάλιο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Αναλόγως την ποικιλία τα στοιχεία αυτά μεταβάλλονται, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και το μαγείρεμά τους.

Το ξεφλούδισμα της πατάτας της αφαιρεί τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στη φλούδα, όπως φυτικές ίνες και μέταλλα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάς τις βιολογικές, ώστε να τις καταναλώνεις ολόκληρες. Μην ξεχνάς ότι οι πατάτες ανήκουν στην ομάδα των δώδεκα τροφών που περιέχουν το υψηλότερο επίπεδο φυτοφαρμάκων.

Σημαντικό ρόλο παίζει και ο τρόπος μαγειρέματος, με τις τηγανητές να έχουν περισσότερες θερμίδες και λιπαρά από της ψητές ή τις βραστές πατάτες.