ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι δρομείς πρέπει να τρώνε περισσότερες ελιές;

Ψωμί και ελιά: ένα ελληνικό σνακ για αποκατάσταση!

Υπάρχουν πολλές διατροφικές προτάσεις για τους δρομείς και όσους αθλούνται τακτικά. Τα αυγά ή το κοτόπουλο είναι μερικές από αυτές. Γνωρίζεις όμως ότι οι ελιές είναι επίσης ιδανικές για τους αθλητές και κυρίως για τους δρομείς; Τα οφέλη τους είναι πολλά και είναι επίσης πολύ εύκολο σνακ on the go. Αν θέλεις να μάθεις γιατί οι δρομείς πρέπει να τρώνε περισσότερες ελιές συνέχισε να διαβάζεις αυτό το άρθρο! Είμαστε βέβαιοι ότι από τώρα και στο εξής θα τις βάλεις στη διατροφή σου.

1 Σε κρατούν χορτάτο για περισσότερη ώρα

Οι ελιές είναι φρούτα. Μόλις δεκαέξι ελιές αποτελούν μια από τις πέντε μερίδες λαχανικών και φρούτων την ημέρα που οφείλεις να καταναλώνεις σύμφωνα και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επίσης μια πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, σημαντική για τους δρομείς, επειδή τους κρατάει χορτάτους για περισσότερο χρόνο και βοηθάει στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

2 Προστατεύουν το σώμα σου από το οξειδωτικό στρες

Η άσκηση σε ένα μολυσμένο περιβάλλον προκαλεί το σώμα να παράγει περισσότερες ελεύθερες ρίζες, ενώσεις που προκαλούν φλεγμονή ως αποτέλεσμα του οξειδωτικού στρες. Οι ελιές είναι γεμάτες βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από αυτές τις επικίνδυνες ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες. Η βιταμίνη Ε είναι φυσικό αντιοξειδωτικό, μια ουσία ιδιαίτερα κατάλληλη για τους δρομείς, καθώς βοηθά στη μείωση της βλάβης που μπορούν να δημιουργήσουν οι ελεύθερες ρίζες κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών δραστηριοτήτων στις οποίες καταναλώνεται πολύ οξυγόνο.

3 Παρέχουν έξτρα ενέργεια

Καθώς το τρέξιμο μπορεί να μειώσει το ανοσοποιητικό (ιδιαίτερα στις 24 ώρες μετά από μια έντονη προπόνηση), είναι σημαντικό να προσθέσεις πολλά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες στη διατροφή σου για να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου. Εκτός από τη βιταμίνη Ε, οι ελιές είναι γεμάτες με άλλες βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αμινοξέα, όπως ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το ελαϊκό οξύ, τα οποία είναι εξαιρετικά για το ανοσοποιητικό σύστημα, τα επίπεδα ενέργειας και την υγεία της επιδερμίδας. 

Επιπλέον, τα λιπαρά που περιέχουν οι ελιές είναι το κύριο καύσιμο του σώματος κατά τη διάρκεια μεγάλων αποστάσεων, όπως ο μαραθώνιος, αλλά είναι εξίσου απαραίτητο και για τα αθλήματα υψηλής έντασης. Οι υδατάνθρακες μπορεί να είναι το βασικό καύσιμο για δραστηριότητες υψηλής έντασης αλλά χωρίς λιπαρά, η ενέργεια των υδατανθράκων δεν μπορεί να απελευθερωθεί.

4 Βοηθούν στην αποκατάσταση

Οι ελιές βοηθούν στην ενυδάτωση του σώματός σου, περιέχουν ίνες και τα απαραίτητα αμινοξέα. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά βοηθούν στην αποκατάσταση.

Οι ελιές περιέχουν και ακόρεστα λιπαρά, που είναι η καλύτερη επιλογή για τους δρομείς. Τα ακόρεστα καλά λιπαρά όπως τα ωμέγα-3 έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνουν την αποκατάσταση στους αθλητές και τους δρομείς μειώνοντας τη φλεγμονή και βελτιώνοντας τη σύνθεση των πρωτεϊνών.

Οι μύες ζορίζονται κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας και χρειάζονται άμεσα αποκατάσταση, η οποία περιλαμβάνει επισκευή, ενδυνάμωση και ανάπλαση μυϊκού ιστού. Οι ελιές είναι καλύτερη πηγή λιπαρών από άλλες πηγές επειδή βοηθούν τα κύτταρα να απορροφήσουν χοληστερόλη και να τα μετατρέψουν σε τεστοστερόνη, βασική ουσία για τη διαδικασία ανάπλασης των μυών. Επιπλέον, το ελαϊκό οξύ και τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα λειτουργούν ευεργετικά στην ανάπλαση οστικών ιστών.

5 Μπορεί να μειώσουν τις μυικές κράμπες

Οι ελιές μπορούν να σε βοηθήσουν να αποφύγεις τις ενοχλητικές κράμπες. Αν θέλεις να τις δοκιμάσεις σου προτείνουμε να φας μερικές ελιές πριν και μετά την προπόνηση..

6 Προστατεύουν την καρδιά σου

Έχεις υψηλή χοληστερόλη; Καταναλώνοντας τακτικά ελιές – ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής – μπορεί να μειώσεις την περίσσεια χοληστερόλη στο αίμα και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

7 Δεν έχουν πολλές θερμίδες

Περιέχουν περίπου πέντε θερμίδες η κάθε μία οπότε δεν σε φορτώνουν με θερμίδες. Οι ελιές είναι ένα φανταστικό σνακ με χαμηλές θερμίδες για να απολαύσεις στα ενδιάμεσα μιας διαδρομής ή μετά το τρέξιμο. 

Φίλια Μητρομάρα