ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί οι αθλητές πρέπει να τρώνε όσπρια;

Οκ, και εδώ ξεκινά η αμήχανη στιγμή της απάντησης στην ερώτηση “γιατί δεν τρως μια φασολάδα;”. Όλοι ξέρουμε ότι τα όσπρια μας κάνουν καλό αλλά έχουν και τις γνωστές επιδράσεις που όλοι θέλουμε να αποφύγουμε. Παρόλο αυτά τα όσπρια είναι μια υπερτροφή για σένα που αθλείσαι και μάθε το γιατί.

 

 

 

1 Τα όσπρια, κυρίως τα φασόλια, διαθέτουν έναν φυσικό συνδυασμό πρωτεΐνης-υδατάνθρακα. Ως αθλητής αντοχής, θα πρέπει να καταναλώνεις υδατάνθρακες που θρέφουν τους μυς και πρωτεΐνη για τη δόμηση και την επισκευή των μυών. Μετά από μια σκληρή προπόνηση φάε ένα πιάτο βραστά φασόλια σαλάτα.

2 Τα όσπρια είναι καλή πηγή φυτικών πρωτεϊνών και σιδήρου. Αλλά πρόσεξε θα πρέπει να καταναλώνεις μεγάλες μερίδες φασολιών αν είσαι χορτοφάγος ή να τρως συνδυασμούς που μπορεί να σου δώσουν τη μέγιστη ποσότητα πρωτείνης. Αν θέλεις να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη διατροφική τους αξία, θα πρέπει να κάνεις σωστούς συνδυασμούς. Ο συνδυασμός τους με τρόφιμα που περιέχουν θειούχα αμινοξέα, όπως για παράδειγμα το ρύζι ή οι ξηροί καρποί, αυξάνει τη βιολογική αξία των πρωτεϊνών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το φακόρυζο και το ρεβιθόρυζο είναι ελληνικά πιάτα. Οι δρομείς χρειάζονται τουλάχιστον 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά γεύμα για να έχουν μυϊκή ανάπτυξη, και οι περισσότεροι αθλητές χρειάζονται τουλάχιστον 60 με 90 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά ημέρα. Ένα πιάτο φασολάδα προσφέρει μόνο 10 με 12 γραμμάρια πρωτεΐνης, ποσότητα που δίνουν μόνο μερικές μπουκιές κοτόπουλου. Μια κουταλιά φασόλα σε σαλάτα προσφέρει μόνο 3 γραμμάρια πρωτεΐνης.

3 Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Αυτό σημαίνει ότι σου προσφέρουν ενέργεια. Τα χαμηλά σε γλυκαιμικό δείκτη τρόφιμα είναι καλές επιλογές πριν από προπόνηση αντοχής, κυρίως, αν δεν μπορείς να φας τίποτα κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

4 Τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα. Περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β όπως το φυλλικό οξύ, κάλιο, σίδηρο, χαλκό και μαγνήσιο, τα οποία βοηθούν το σώμα σου να λειτουργεί ομαλά.

5 Τα όσπρια είναι καλά για την υγεία της καρδιάς. Οι διαλυτές φυτικές ίνες που περιέχουν προστατεύουν από τις καρδιακές παθήσεις μειώνοντας τη χοληστερόλη. Επίσης, είναι χαμηλά σε λιπαρά.

6 Τα όσπρια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Κυρίως τα φασόλια και τα ρεβύθια περιέχουν 7 έως 8 ινών γραμμάρια ανά μισό φλιτζάνι. Αυτό βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και στην καλή λειτουργία του.

7 Τα όσπρια είναι οικονομικά. Γι’ αυτό και ονομάζονται το κρέας του φτωχού. Καταναλώνεις λιγότερο ζωική πρωτεΐνη και εξοικονομείς περισσότερα χρήματα.

8 Τα όσπρια είναι καλή τροφή για τα καλά βακτήρια που προάγουν την υγεία του εντέρου. Αυτά επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό το ανοσοποιητικό σύστημα αφού περίπου το 70% της ανοσοποιητικής μας απόκρισης παράγεται από το έντερο. Τα βακτήρια λατρεύουν τη ραφινόζη, ένα είδος υδατανθράκων που παρέχονται από τα φασόλια και άλλα λαχανικά, όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και τα σπαράγγια. Όταν τρέφονται σωστά ενισχύουν παράλληλα και το ανοσοποιητικό σου.

Επίλεξε βιολογικά όσπρια

Τα βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικά ασφαλή, καθώς ελέγχονται στο σύνολο τους, καθ’ όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας (από το χωράφι έως το ράφι των καταστημάτων) πριν φτάσουν στον καταναλωτή. Δεν περιέχουν επιβλαβείς για την υγεία και το περιβάλλον χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα ή χημικά λιπάσματα, ενώ, η χρήση ιονίζουσας ακτινοβολίας κατά την επεξεργασία των προϊόντων, δεν επιτρέπεται. Η ακτινοβόληση καθώς και άλλες διεργασίες, δεν επιτρέπονται. Έχουν λιγότερα πρόσθετα, καθώς, πολλά πρόσθετα που είναι επικίνδυνα για την υγεία δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στα βιολογικά προϊόντα.
Δεν περιέχουν γενετικά τροποποιημένα συστατικά (στην βιολογική γεωργία δεν επιτρέπεται η χρήση συστατικών από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς – GMO’s).