ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί να φας παντζάρι μετά την προπόνηση + 2 συνταγές για αποκατάσταση

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι βοηθά τους μυς σου με έναν εκπληκτικό τρόπο!

 

 

 

Γιατί να φας παντζάριμετά την προπόνηση; Το παντζάρι μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση των μυών μετά από μια σκληρή προπόνηση, όπως διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northumbria της Αγγλίας.

Στη μελέτη, 20 συμμετέχοντες ήπιαν 250 ml χυμού παντζάρι, 125 ml χυμό και placebo αμέσως την προπόνηση, 24 ώρες και 48 ώρες μετά την ολοκλήρωση 100 jumps. Οι άνθρωποι που κατανάλωσαν την υψηλότερη δόση του χυμού παντζαριού ανέφεραν λιγότερη μυϊκή ευαισθησία, που σημαίνει ότι οι μύες τους ανάκαμψαν γρηγορότερα από εκείνους που δεν ήπιαν καθόλου χυμό από παντζάρι μεταξύ 48 και 72 ωρών μετά την άσκηση.

Η έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει οξειδωτικό στρες, το οποίο συμβαίνει όταν υπάρχει ανισορροπία κυττάρων που προκαλούν βλάβες, οι γνωστές ελεύθερες ρίζες όπου τα αντιοξειδωτικά τις καταπολεμούν. Αυτή η διαδικασία μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και πόνο στους μυς. Αλλά το παντζάρι περιέχει νιτρικά άλατα και αυτή η ένωση έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής μετά από έντονη προπόνηση.

Επιπλέον εκτός από την άσκηση μπορεί να βοηθήσει και στην υγεία της καρδιάς σου. Η τακτική κατανάλωση του λαχανικού αυτού συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

 

2 συνταγές για αποκατάσταση

 

1 Τσάι με παντζάρι

 1 μέτριο καρότο, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο

1 μικρό παντζάρι, αποφλοιωμένο και ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κόκκινα σταφύλια

1 κλημεντίνη, ξεφλουδισμένη και ξεφλουδισμένη

1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένη ρίζα τζίντζερ

Πράσινο τσάι, διατηρημένα με απλή ψύξη

 

Οδηγίες: Αποχύμωσε το καρότο, τα σταφύλια και το παντζάρι, στίψε την κλημεντίνη και ρίξ’τα σε πράσινο τσάι. Τρίψε λίγο τζίντζερ και πιες το.

 

2 Smoothie με παντζάρι 

1 μέτρια μπανάνα

1 μεγάλο μήλο

Φρέσκο χυμό από παντζάρι

 

Οδηγίες: Ρίξε το χυμό από παντζάρι, την μπανάνα και το μήλο σε ένα μπλέντερ, χτύπησέ τα και έτοιμο.