ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί η υγιεινή διατροφή δεν σε αδυνατίζει;

Έχεις σαρώσει στο σούπερ μάρκετ όλα τα υγιεινά τρόφιμα τα οποία έχουν πολλές ευεργετικές ουσίες (αντιοξειδωτικά, φυτικές ίνες κ.λπ.) και γέμισες τα ντουλάπια της κουζίνας με τα προϊόντα εκείνα που θα σε βοηθήσουν να ρίξεις την μπάκα; Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αδυνατίσεις κιόλας. Χρειάζεται να το ρίξεις στο διάβασμα: διάβαζε τις ετικέτες των προϊόντων και κράτα σε ένα επίπεδο τις ποσότητες που καταναλώνεις από αυτές τις υγιεινές τροφές. Δες ποιες δυναμιτίζουν την προσπάθειά σου να μπεις στο περσινό σου τζιν.

Δημητριακά πρωινού

Αποφάσισε να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ένα μπολ γεμάτο δημητριακά και να χαρίσεις στον οργανισμό σου φυτικές ίνες, πρωτεΐνη και διάφορα άλλα θρεπτικά συστατικά. Πολλά όμως δημητριακά έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, οπότε προτού το βάλεις στο καλάθι σου διάβασε προσεκτικά την ετικέτα. Φρόντισε να αγοράζεις δημητριακά ολικής άλεσης, με 30% τουλάχιστον λιγότερη ζάχαρη από τα κανονικά και με 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.

Χυμός

Σε ενυδατώνει, σου παρέχει βιταμίνες, σε ξεδιψάει. Ναι αλλά μήπως τελικά πίνεις τις θερμίδες σου; Σκέψου πως ένα ποτήρι χυμού από πορτοκάλι περιέχει το χυμό από 3 πορτοκάλια το λιγότερο. Τι σημαίνει αυτό; Θερμιδικά ένα πορτοκάλι ισούται με 15 λεπτά  περπάτημα για να το κάψεις. Αν δεν ασκείσαι, ένα ολόκληρο φρούτο είναι καλύτερη επιλογή από έναν χυμό γιατί θα σε χορτάσει.

Σαλάτα

Λες «θα παραγγείλω κάτι ελαφρύ» και ζητάς σαλάτα, και πιστεύεις ότι επειδή το πιάτο σου πρασίνισε δεν θα φορτωθείς θερμίδες. Νομίζεις! Ναι μεν τα πράσινα λαχανικά,κυρίως τα φυλλώδη όπως η ρόκα και το σπανάκι, είναι μια εξαιρετική επιλογή, εάν όμως περιέχουν λιπαρά τυριά, κρουτόν, ξηρούς καρπούς και διάφορα dressing τότε κρατάς στα χέρια σου μία θερμιδική βόμβα! Σκέψου πώς μόλις 1 κομματάκι τυρί γκούντα έχει 80 θερμίδες (τα 25 γραμμ.) ενώ 1 κουταλιά κρουτόν περίπου 50 θερμίδες. (Δεν θέλεις να ξέρεις πόσο έχουν τα dressing!). Μπορείς να το αποφύγεις με το παραγγείλεις σαλάτα με 100 γραμμάρια πρωτεΐνης (κοτόπουλο, γαλοπούλα ή τόνο) και μόνο 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο (120 -150 περίπου θερμίδες έχει το ελαιόλαδο).

Ελαιόλαδο

Πάσα έδωσε στο λάδι η προηγούμενη παράγραφος οπότε ένα έχουμε να πούμε: αν ρίχνεις λάδι παντού χωρίς να το μετράς, θα καταναλώσεις πολύ περισσότερες θερμίδες από όσες νομίζεις. Περιέχει 9 θερμίδες λίπους ανά γραμμάριο και μία κουταλιά της σούπας περιέχει περίπου 150 θερμίδες. Κάνε τον πολλαπλασιασμό και θα δεις πόσες θερμίδες λαμβάνεις μόνο από το λάδι ημερησίως.

Ξηροί καρποί

Περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε και φυτικές ίνες αλλά και πάρα πολλές θερμίδες. Σκέψου ότι μόλις 12 φυστίκια Aιγίνης δίνουν 180 θερμίδες –και το πρόβλημα είναι ότι αν ξεκινήσεις δεν είναι εύκολο να σταματήσεις να τρως από αυτούς. Κατανάλωσέ τους με μέτρο: βάλε σε ένα σακουλάκι μία μόνο χούφτα ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και έχεις έτοιμο σνακ για μετά την προπόνηση ή για το γραφείο.

Προϊόντα χωρίς γλουτένη

Εάν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη ή άλλιώς κοιλιοκάκη, είναι λογικό να αποφεύγεις το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και άλλα δημητριακά που την περιέχουν. Όμως επειδή έχει γίνει λίγο μόδα τα τελευταία χρόνια αρκετοί είναι εκείνοι που επιλέγουν τα προϊόντα ελεύθερα γλουτένης για αδυνάτισμα.Υπάρχουν 6 πράγματα που δεν σου είπαν για τα «προιόντα χωρίς γλουτένη».  Σε αυτά όμως τα προϊόντα το κοινό αλεύρι συνήθως αντικαθίσταται από άμυλο καλαμποκιού και καστανού ρυζιού που αποδίδουν πολλές θερμίδες. Για να καταλάβεις ένα κομμάτι πίτσα με κανονική ζύμη κι ένα με ζύμη χωρίς γλουτένη έχουν περίπου τις ίδiες θερμίδες.