Μήπως η νηστεία σε παχαίνει;

Μήπως η νηστεία σε παχαίνει;

Αυτή η διατροφική αποτοξίνωση μπορεί να μειώνει τις αυξημένες τιμές της χοληστερίνης, του ουρικού οξέος και των τριγλυκεριδίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης αθηρωμάτωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής προσβολής και υπέρτασης. Επίσης, να συμβάλλει στην αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών και μικροστοιχείων με αντιοξειδωτική δράση και να μειώνει το οξειδωτικό στρες. Μέχρι εδώ καλά. Αν όμως δεν την ακολουθήσεις σωστά μπορεί να παχύνεις! Δες τι να κάνεις.

wefit


1 Αποφεύγε τα τηγανητά
Στη νηστεία τηγανίζεις τις πατάτες, τα καλαμαράκια και τα λαχανικά αλλά αυτός ο τρόπος μαγειρέματος είναι η πιο επικίνδυνη διατροφική παγίδα επειδή οι τροφές αυτές απορροφούν μεγάλες ποσότητες λαδιού. Επιπλέον, κατά το τηγάνισμα τα λίπη μετατρέπονται σε trans, μία μορφή ιδιαίτερα επιβλαβής για την υγεία της καρδιάς. Γι’ αυτό, χρειάζεται μέτρο. Προτίμησε τα βραστά, ψητά ή μαγειρευτά.

2 Βάλε τα όσπρια στην πρώτη γραμμή
Μην καταναλώνεις μόνο ζυμαρικά και ρύζι. Βάλε στο διαιτολόγιο περισσότερο όσπρια για περισσότερες φυτικές ίνες και φυτική πρωτείνη.

3 Μην πίνεις τις θερμίδες σου!
Τα φρέσκα φρούτα ή οι χυμοί στο μπλέντερ δεν παύουν να δίνουν περισσότερες θερμίδες από ένα φρούτο και επίσης να μη σε χορταίνουν.

4 Μην το παρακάνεις με τα φρούτα
Κι όμως και αυτά παχαίνουν! Δικαιούσαι 3 μερίδες φρούτων την ημέρα.

5 Κόψε το λάδι
Τα όσπρια, τα λαδερά και οι σαλάτες θα γίνουν θερμιδικές βόμβες αν ρίχνεις λάδι με τη... σέσουλα. Έχει υπόψη σου ότι 1 κουταλιά της σούπας δίνει περίπου 130 θερμίδες.

6 Δύο φέτες ψωμιού αρκούν!
Δείξε εγκράτεια με το ψωμί! Μία φέτα φτάνει για να συνοδεύσει ένα κυρίως γεύμα. Μην ξεχνάς ότι τα περισσότερα από τα φαγητά της νηστείας (όσπρια, δημητριακά, πατάτες) είναι πλούσια σε άμυλο και δεν χρειάζονται και ψωμί.

7 Περιόρισε τον χαλβά
Εϊπαμε να κόψεις τα γλυκά αλλά μην πέσεις στον χαλβά με τα μούτρα. Κατανάλωνε μικρές ποσότητες, γιατί παχαίνει!

8 Με μέτρο και οι ξηροί καρποί
Μπορεί να περιέχουν πολύτιμες βιταμίνες και να σου δίνουν ενέργεια μέσα στην ημέρα αλλά έχουν κι αυτοί τις θερμίδες τους ενώ σίγουρα δεν σε χορταίνουν οι μερίδες που συστήνονται από τους διαιτολόγους π.χ. 12 ανάλατα αμύγδαλα ή 10 καρύδια. Μπορείς να τους εντάξεις στο διαιτολόγιο ρίχνοντας μέσα στη σαλάτα ή καταναλώνοντάς τους με 1 φρούτο τηρώντας όμως αυστηρά τη μερίδα!