ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαϊδουράγκαθο: 15 λόγοι για να το δοκιμάσεις σήμερα

Αυτό το ταπεινό βότανο, το γαϊδουράγκαθο ή milk thistle, είναι ένα πραγματικό δώρο από τη φύση!

 

1 Το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στην αποτοξίνωση του ήπατος

Περιέχει σιλυμαρίνη και μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των ηπατικών κυττάρων ενώ ταυτόχρονα να απομακρύνει τις τοξίνες από το συκώτι. Το συκώτι είναι το κέντρο της αποτοξίνωσης στο σώμα. Έκθεση του 2005 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Alternative Medicine Review διαπίστωσε ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει το γαϊδουράγκαθο δρουν προστατευτικά στο συκώτι ενισχύοντας σημαντικά την αντοχή του στις τοξίνες.

2 Το γαϊδουράγκαθο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επειδή υποστηρίζει το συκώτι, το γαϊδουράγκαθο ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να συμβάλει στην αντιγήρανση. Αυτό συμβαίνει επειδή το γαϊδουράγκαθο είναι αντιοξειδωτικό και εμποδίζει τη βλαπτική επίδραση των ελεύθερων ριζών στον οργανισμό.

3 Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση βαρέων μετάλλων

Έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην αναστροφή της βλάβης του ήπατος που προκαλείται από βαρέα μέταλλα όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, το κάδμιο και τον μόλυβδο. Η τοξικότητα βαρέων μετάλλων είναι ένα σοβαρό θέμα που οι περισσότεροι άνθρωποι θα αντιμετωπίσουν κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής τους, λόγω των ρύπων στον αέρα και στο νερό. Το γαιδουράγκαθο ως συμπλήρωμα, καθώς και η θεραπεία του εντέρου με προβιοτικά, μπορούν να βοηθήσουν στην εξάλειψη αυτών των τοξινών και στην αποκατάσταση της ισορροπίας.

4 Το γαϊδουράγκαθο ενισχύει την παραγωγή γλουταθειόνης

Η σιλυμαρίνη μπορεί να ενισχύσει την παραγωγή της υπερ-αντιοξειδωτικής γλουταθειόνης, η οποία βρίσκεται στην πιο ισχυρή της μορφή όταν παράγεται μέσα στο σώμα. Η γλουταθειόνη παράγεται εν μέρει στο συκώτι και έχει διαπιστωθεί ότι ότι το γαϊδουράγκαθο ενισχύει τα τοιχώματα των κυττάρων του ήπατος.

5 Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει την παχυσαρκία

Η παχυσαρκία είναι συχνά το αποτέλεσμα ενός φαύλου κύκλου κακών διατροφικών επιλογών, τρόπου ζωής, κακού μεταβολισμού, κακής αποτοξίνωσης, χαμηλής ενέργειας, υψηλού τοξικού φορτίου και φλεγμονής. Υποστηρίζοντας τα μονοπάτια της αποτοξίνωσης, όσοι πάσχουν από παχυσαρκία μπορούν να βοηθηθούν με τη λήψη γαϊδουράγκαθου. Η σιλυμαρίνη που περιέχει, παρέχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση που χρησιμοποιείται για τη μείωση του φλεγμονώδους ήπατος και των λιπωδών κυττάρων που έχουν τα παχύσαρκα άτομα. 

6 Το γαϊδουράγκαθο είναι ευεργετικό για όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2

Ενώ τα οφέλη του γαϊδουράγκαθου στο ήπαρ είναι γνωστά, οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να ανακαλύπτουν τα αποτελέσματά του για να βοηθήσουν στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να ωφελήσει όσους πάσχουν από διαβήτη τύπου 2. Μελέτη που διεξήχθη από το Universidad de Salamanca στην Ισπανία διαπίστωσε ότι μπορεί να μειώσει την αντίσταση στην ινσιλούνη.

8 Το γαϊδουράγκαθο προσφέρει λαμπερό δέρμα

Μελέτες έχουν δείξει ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης, που εμφανίζεται με καφέ κηλίδες και ρυτίδες, προστατεύοντας την επιδερμίδα από την υπεριώδη ακτινοβολία.

9 Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να βοηθήσει στην αποτοξίνωση από τα αναλγητικά

Λόγω της υποστήριξης που παρέχει στο συκώτι, μπορεί να βοηθήσει στην φαρμακευτική αποτοξίνωση, βοηθώντας σε να αποφύγεις τις επικίνδυνες παρενέργειες της μακροχρόνιας χρήσης.

10 Το γαϊδουράγκαθο μειώνει τις πέτρες στη χολή

Η χοληδόχος κύστη είναι ένα μικρό όργανο που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το συκώτι και είναι υπεύθυνο για την παραγωγή χολής – ένα υψηλά αλκαλικό υγρό απαραίτητο για την πέψη. Πολλές μελέτες, συμπεριλαμβανομένης και μιας μετα-ανάλυσης του 2011 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Advanced Pharmacy Education & Research, το έχουν συνδέσει με τη μείωση της χολολιθίασης.

11 Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να μειώσει το λίπος στο συκώτι

Η κλασσική ιατρική έχει αναγνωρίσει τη θεραπευτική δύναμη του γαϊδουράγκαθου ώστε να το εγκρίνει ως «θεραπευτική αγωγή» για πολλά είδη ηπατικών νόσων, συμπεριλαμβανομένου του λιπώδους ήπατος. Το λιπώδες ήπαρ προκαλεί κακή λειτουργία του ήπατος και μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη, κίρρωση και καρκίνο του ήπατος.

12 Το γαϊδουράγκαθο προστατεύει την καρδιά

Το γαϊδουράγκαθο φαίνεται να αυξάνει τα επίπεδα της ωφέλιμης HDL χοληστερόλης και να μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Η σιλυμαρίνη μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

13 Το γαϊδουράγκαθο αποτρέπει τις αιμορροΐδες

Η κατανάλωση εκχυλίσματος γαϊδουράγκαθου παρέχει ανακούφιση από το πρήξιμο και αποτρέπει την εξάπλωσή τους.

14 Το γαϊδουράγκαθο συμβάλλει στην υγεία του εγκεφάλου

Φαίνεται ότι έχει νευροπροστατευτικές ιδιότητες και μπορεί να είναι ευεργετικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και τη νόσο του Parkinson.

15 Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να προστατεύσει τα οστά σου

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια που προκαλείται από προοδευτική οστική απώλεια. Αναπτύσσεται συνήθως αργά για αρκετά χρόνια και προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά που σπάνε εύκολα, ακόμα και μετά από μικρές πτώσεις. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το γαϊδουράγκαθο μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία για την πρόληψη ή την καθυστέρηση της οστικής απώλειας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Σε τι μορφή θα το βρεις

Το γαϊδουράγκαθο μπορεί να καταναλωθεί ως ρόφημα ενώ υπάρχει σε συμπληρώματα διατροφής σε ταμπλέτες, κάψουλες και σε βάμμα. Το εκχύλισμα του γαϊδουράγκαθου προέρχεται από τους σπόρους του φυτού και τα περισσότερα τιτλοδοτημένα συμπληρώματα διατροφής με γαϊδουράγκαθο περιέχουν κατά 70-80% σιλυμαρίνη.

Προτού πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ζήτησε τη γνώμη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σου. Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα που παίρνεις.