ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Φαινόμενο runger: μήπως πεθαίνεις της πείνας μετά το τρέξιμο;

Εάν έχεις τρέξει περισσότερο από δύο χιλιόμετρα, μπορεί μετά το τρέξιμο να πέφτεις με τα μούτρα στο φαγητό. Μερικές φορές απλώς χρειάζεσαι ανεφοδισμό αλλά κάποιες άλλες σε πιάνει τέτοια πείνα που δεν μπορείς να την εξηγήσεις. Οι ξένοι φίλοι μας έχουν ονομάσει το φαινόμενο αυτό runger (από το run και το hunger) και στα ελληνικά μπορεί να αποδοθεί ως η “πείνα του δρομέα”. Μάθε γιατί πεθαίνεις της πείνας μετά το τρέξιμο; Διάβασε σχετικά: Μήπως η γυμναστική σου ανοίγει την όρεξη;

 

 

1 Έχεις κάψει θερμίδες

Εάν προπονείσαι για ημιμαραθώνιο ή κανονικό μαραθώνιο, η πείνα σου είναι φυσιολογική αφού καις έναν τόνο θερμίδες. Το τρέξιμο είναι μια πολύ έντονη μορφή άσκησης. Μπορεί να καις πολύ περισσότερες θερμίδες σε 45 λεπτά σε σχέση με το περπάτημα ή το σταθερό ποδήλατο ή το ελλειπτικό μηχάνημα στο γυμναστήριο.

Τι να κάνεις: Κατέστρωσε ένα διατροφικό πλάνο και τρώγε σε όλα τα στάδια της προπόνησης, πριν, κατά και μετά. Πολλοί, κάνουν διάφορες προσαρμογές για οικονομία γλυκογόνου. Όμως η ελλιπής τροφοδοσία, πέρα της χαμηλής αποδοσης κατά την προπόνηση, οδηγεί σε παρορμητικές συμπεριφορές μετά την προπόνηση.

 

2 Η “πείνα του δρομέα” είναι σχετική

Κάθε άσκηση επηρεάζει την όρεξή σου αλλά είναι πιθανό να νιώθεις πιο πεινασμένος μετά από το τρέξιμο σε σύγκριση με άλλες σωματικές δραστηριότητες. Για παράδειγμα, οι μελέτες δείχνουν ότι οι σύντομες προπονήσεις HIIT καταστέλλουν την πείνα.

Τι να κάνεις: Προσάρμοσε το προπονητικό σου πρόγραμμα με τέτοιο τρόπο ώστε μπορεί να μην καις περισσότερες θερμίδες στην αρχή, κάτι που μπορεί να σε οδηγήσει σε περισσότερη πείνα. Ίσως διαπιστώσεις ότι αν αλλάξεις μια μέρα το τρέξιμο με άρση βαρών ή προσθέσεις cross training, δεν θα νιώθεις τόση πείνα.

 Διάβασε σχετικά: Γιατί πεινάς συνεχώς; Όχι, δεν είναι αυτό που νομίζεις!

3 Κάνεις δίαιτα

Οι άνθρωποι που αναφέρουν ότι έχουν την “πείνα του δρομέα” τείνουν να είναι αυτοί που κάνουν δίαιτα. Επειδή οι θερμίδες είναι περιορισμένες δημιουργούν έλλειμα στην πρόσληψη.

Τι να κάνεις: Τρώγε αμέσως μετά το τρέξιμο. Φρόντισε να κάνεις ένα γεύμα πριν την προπόνηση, έτσι ώστε να μην τελειώσεις το τρέξιμο πεινασμένος. Μετά την προπόνηση φάε ένα μικρό σνακ με λίγο πρωτεΐνη και υδατάνθρακες όπως ένα γιαούρτι και ένα κομμάτι φρούτου. Αυτό μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση αργότερα μέσα την ημέρα. Αν προπονείσαι για αγώνα και τρέχεις 10 ή περισσότερα χιλιόμετρα, μπορεί να χρειαστείς ακόμα περισσότερα καύσιμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση. Η όρεξή σου μπορεί να έχει ανοίξει για το υπόλοιπο της ημέρας και ακόμη και την επόμενη μέρα σε αυτές τις περιπτώσεις, ειδικά εάν οι διαδρομές είναι μεγάλες γι΄αυτό η κατανάλωση πρωτεϊνών και υδατανθράκων πρέπει να είναι σταθερή.

 

4 Είναι “ψυχολογική” πείνα

Οι άνθρωποι που ασκούνται αρκετά αισθάνονται ότι αξίζουν να τρώνε περισσότερο εξαιτίας της άσκησης που έκαναν.

Τι να κάνεις: Μάθε πότε πραγματικά πεινάς και ποιες αιτίες συνήθως σε οδηγούν σε φαγητό (άγχος, λύπη, θυμός, ανία κ.λπ.). Όταν αναγνωρίζεις την πείνα σου μπορείς να δαμάσεις και την όρεξή σου.

 

5 Έχεις αφυδατωθεί

Εδώ ισχύει το “δεν πεινούσες, διψούσες”. Όταν υπάρχει ήπια αφυδάτωση όλοι πεινάνε αντί να πιουν νερό.

Τι να κάνεις: Πίνε περισσότερο νερό. Η πιο εύκολη λύση για να μην πεινάσεις είναι να είσαι επαρκώς ενυδατωμένος προτού ξεκινήσεις αλλά και κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.