ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Έληξε η σκόνη πρωτείνης; Τι πρέπει να ξέρεις προτού την πετάξεις

Έληξε η σκόνη πρωτεΐνης: Την πετάς ή την κρατάς;

 

Η σκόνη πρωτεΐνης είναι ακριβή, οπότε αν αποφασίσεις να αγοράσεις μία, πρέπει να βεβαιωθείς ότι δεν αγοράζεις περισσότερη ποσότητα από όση μπορείς να χρησιμοποιήσεις προτού λήξει. Υπάρχουν πολλές σκόνες πρωτεΐνης με τις τρεις πιο διαδεδομένες να είναι η πρωτεΐνη ορού γάλακτος (whey), οι φυτικές πρωτεΐνες για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή και η καζεΐνη. Πιο διαδεδομένη από τις τρεις είναι ο ορός γάλακτος καθώς αποτελεί μια από τις πιο πλήρεις πρωτεΐνες όσον αφορά το προφίλ των αμινοξέων που περιέχει (πλήρης ονομάζεται η πρωτεΐνη που εμπεριέχει και τα 9 αμινοξέα). Οι σκόνες πρωτεΐνης προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως:

Whey

Γάλακτος 

Κάνναβης

Αρακά

Ρύζι

Μείγματα

Τα σκευάσματα πρωτεΐνης συνήθως περιέχουν μία πηγή της αλλά μπορεί επίσης να παρέχουν πρωτεΐνη από πολλές πηγές για μείωση του κόστους ή ενίσχυσης του ρυθμού απορρόφησης. Για παράδειγμα, ορισμένες πρωτεΐνες σε σκόνη μπορεί να προσφέρουν γρήγορη πέψη (ορός γάλακτος) ή αργή πέψη (καζεΐνη). Οι πρωτεϊνικές σκόνες περιλαμβάνουν επίσης διάφορα θρεπτικά συστατικά, όπως λίπη, υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Επιπλέον, περιέχουν πρόσθετα, φυσικά και τεχνητά αρώματα, προστατευτικά γεύσης και ενισχυτικούς παράγοντες.

Χαλάει η πρωτεΐνη;

Πιστεύεις ότι η πρωτεΐνη σε σκόνη είναι όπως το γάλα, όπου μπορείς να μυρίσεις το προϊόν για να διαπιστώσεις εάν έχει λήξει; Οι σκόνες πρωτεΐνης δεν αλλοιώνονται όπως το κρέας ή τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό σημαίνει ότι αν ανοίξεις ένα ληγμένο προϊόν πρωτεΐνης δεν θα βρεις οπωσδήποτε μούχλα, βακτήρια ή κάποιο «μαμούνι», εκτός αν κάτι έχει πάει στραβά κατά τη διαδικασία παραγωγής και συσκευασίας. Όμως αν η πρωτεΐνη σε σκόνη που χρησιμοποιείς είναι φτιαγμένη από ζωική πρωτεΐνη, πώς είναι δυνατή αυτή η έλλειψη αλλοίωσης;

Επειδή πρωτεΐνη σου βρίσκεται σε ξηρό περιβάλλον είναι σχεδόν αδύνατη η ανάπτυξη των μικροβίων μέσα στη σκόνη.

Το ίδιο ισχύει και για φυτικές σκόνες πρωτεΐνης. Έτσι, εάν δεν αποθηκεύεις το κουτί πρωτεΐνης σε ένα ζεστό, υγρό μέρος (κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας για παράδειγμα), πιθανότατα δεν πρόκειται να πάθει κάτι ούτε η πρωτεΐνη ούτε εσύ.

Πόσο διαρκεί η πρωτεΐνη σε σκόνη;

Η διάρκεια αναφέρεται γενικά στο πόσο καιρό τη τροφή διατηρεί τη ποιότητά της μετά την παραγωγή. Πολλές εταιρείες έχουν σφραγίδα λήξης «Βest by» μαζί με την ημερομηνία παραγωγής.

Έλεγξε τη συσκευασία για να δεις αν η ημερομηνία αναγράφεται ως «Εxpiration Date» ή ως «Βest Βefore».

Η ένδειξη «Βest Βefore» δείχνει την ημερομηνία που ένα προϊόν χάνει την ισχύ του, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι επικίνδυνο προς κατανάλωση. Η ημερομηνία λήξης (Εxpiration Date) καθορίζεται με περιθώριο ασφαλείας, οπότε δεν θα είναι χαλασμένο όταν λήξει η ημερομηνία του.

Σύμφωνα με μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος έχει διάρκεια ζωής άνω των 12 μηνών – ακόμη και έως 19 μήνες υπό κανονικές συνθήκες αποθήκευσης.

Οι περισσότερες σκόνες πρωτεΐνης που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν πρόσθετα που αυξάνουν τη διάρκειά τους, όπως μαλτοδεξτρίνη, λεκιθίνη και αλάτι, επιτρέποντας τη διάρκεια ζωής περίπου 2 χρόνια.

Εάν η πρωτεΐνη έχει ανοιχτεί, συνιστάται να την καταναλώσεις σε έξι με οκτώ μήνες μετά την ημερομηνία λήξης.

Τι συμβαίνει στην πρωτεΐνη όταν λήγει;

Μειώνεται η ισχύς της δράσης της. Η μυική ανάπτυξη που υπόσχεται η σκόνη πρωτεΐνης, μειώνεται μετά την ημερομηνία λήξης. Και γι’ αυτό ευθύνεται μια χημική αντίδραση που ονομάζεται Αντίδραση Μαϊγιάρ (Maillard): Η πρωτεΐνη αντιδρά με υπολείμματα σακχάρων, που προέρχονται από την αρχική της εκχύλιση από το γάλα, οπότε προκαλείται σταδιακή διάσπαση του αμινοξέος λυσίνη. Εάν διασπαστεί η λυσίνη, τότε η σκόνη πρωτεΐνης δεν θα είναι πλήρης. Οπότε η δράση της πρωτεΐνης στην αύξηση της μυϊκής μάζας θα είναι μειωμένη. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις σκόνες πρωτεΐνης ορού γάλακτος που δεν είναι vegan, οι οποίες χαλάνε πιο γρήγορα από τις vegan.

Χαλάει η πρωτεΐνη όταν ανοιχτεί;

Ο εχθρός όλων των σκευασμάτων είναι η ζέστη, ο ήλιος και η υγρασία. Εάν το κουτί παραμένει αποθηκευμένο σε καλές συνθήκες, κλειστό και διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι την αναγραφή της ημερομηνίας λήξης, δεν θα χαλάσει γιατί δεν έχει κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια, καθώς είναι σε μορφή σκόνης και τοποθετημένη σε αεροστεγές δοχείο.

Πώς να ελέγξεις την σκόνη πρωτεΐνης

Ο καλύτερος τρόπος να ελέγξεις την σκόνη πρωτεΐνης είναι αυτός που χρησιμοποιείς για κάθε τροφή: να την κοιτάξεις, να τη μυρίσεις και να τη δοκιμάσεις. Βάλε λίγη στη γλώσσα σου και δοκίμασέ τη. Αν έχει εξασθενίσει η γεύση της ή το άρωμά της σημαίνει ότι έχει ξεκινήσει η αντίδραση Μαϊγιάρ. Εάν θελήσεις να τη χρησιμοποιήσεις ανάμειξέ τη με καινούρια σκόνη πρωτεΐνης για να μην την πετάξεις.

Εάν η σκόνη έχει σβωλιάσει, σημαίνει ότι έχει εισέλθει υγρασία στο προϊόν (είτε λόγω κακής αποθήκευσης είτε επειδή το κουτάλι που χρησιμοποιήσες ήταν υγρό), γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης βακτηρίων. Η αλλαγή χρώματος και η δυσάρεστη μυρωδιά ή γεύση είναι σημάδια αλλοίωσης του προϊόντος. Πέταξε το. Εάν ήρθε η ώρα να αγοράσεις μια νέα μάρκα εδώ σου προτείνουμε μερικές.