ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι οι ρυζογκοφρέτες υγιεινές για όσους γυμνάζονται;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους και τι οφέλη προσφέρουν στην υγεία μας;

Τραγανές, χαμηλές σε θερμίδες, οι ρυζογκοφρέτες είναι ένα εύκολο σνακ που θα σε κρατήσει χορτάτο μεταξύ των γευμάτων. Αλλά είναι οι ρυζογκοφρέτες υγιεινές;

Γιατί δεν είναι υγιεινές οι ρυζογκοφρέτες;

Οι ρυζογκοφρέτες φτιάχνονται από ελάχιστα συστατικά. Σε αντίθεση με άλλα επεξεργασμένα σνακ που περιεχουν μία λίστα από μη γνωστά συστατικά, κάποιες υγιεινές ρυζογκοφρέτες μπορούν να φτιαχτούν μόνον από καστανό ρύζι. Είναι επίσης χαμηλές σε θερμίδες.

Αυτό που φαίνεται να λείπει από τις κοινές ρυζογκοφρέτες είναι τα θρεπτικά συστατικά. Ο πρωταρχικός λόγος είναι ο τρόπος κατασκευής τους. Οι ρυζογκοφρέτες παρασκευάζονται από λευκό ή καστανό ρύζι που υπόκειται σε πολύ υψηλή θερμότητα και πίεση. Το ρύζι και τα συστατικά συγκόλλησης γεμίζουν ένα στρογγυλό καλούπι και πάνω σε έναν ιμάντα μεταφοράς ψεκάζονται με γεύσεις και πρόσθετα και στη συνέχεια συσκευάζονται.

Δυστυχώς, η υψηλή θερμότητα και πίεση που χρησιμοποιούνται στους κόκκους απομακρύνει τα περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο ρύζι. Αυτό που παραμένει είναι ένα στρογγυλό, τραγανό σνακ γεμάτο από επεξεργασμένους υδατάνθρακες που χωνεύονται γρήγορα και μετατρέπονται σε ζάχαρη από τον οργανισμό.

Τα τρόφιμα που μετατρέπονται γρήγορα σε γλυκόζη (ζάχαρη) από τον οργανισμό, κατατάσσονται υψηλά στον γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης περιέχει τιμές που αποδίδονται στα τρόφιμα με βάση το πόσο γρήγορα ή αργά τα τρόφιμα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Η βαθμολογία του γλυκαιμικού δείκτη για τις ρυζογκοφρέτες είναι περίπου 87-91, σε σύγκριση με την καθαρή γλυκόζη στα 100.

Τα υψηλά γλυκαιμικά τρόφιμα μπορεί να ωφελήσουν την αποκατάσταση μυών μετά την προπόνηση ή να παράσχουν ενέργεια για δρομείς αντοχής, αλλά δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ένα άτομο που έχει διαγνωστεί με διαβήτη.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της ρυζογκοφρέτας;

Περιέχει κάλιο: Το κάλιο εξισορροπεί το νάτριο στον οργανισμό και βοηθά στο πρόβλημα της κατακράτησης υγρών.

Περιέχει νάτριο: Ένα άλλο πλεονέκτημα οι ρυζογκοφρέτες έχουν μειωμένη ποσότητα νατρίου (αλάτι) ενώ υπάρχουν και επιλογές χωρίς νάτριο.

Προσφέρει επιπλέον σελήνιο, που συμβάλει στην καλύτερη λειτουργία του θυρεοειδούς και του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Μειώνει τις λιγούρες: Μια μερίδα περιέχει από 20-100 θερμίδες, γι 'αυτό είναι καλό για όσους τους αρέσει να τρώνε κάτι τραγανό, όπως τα πατατάκια, αλλά είναι υγιεινό. Το καλό είναι ότι αν συνδυαστεί με λίγη πρωτείνη μειώνει αποτελεσματικά τις λιγούρες.

Πώς να επιλέξεις τη σωστή ρυζογκοφρέτα

Ανάλογα με τον τύπο ρυζογκοφρέτας που αγοράζεις, μπορεί να έχουν προστεθεί σάκχαρα ή τεχνητές γεύσεις. Απόφυγε όσες έχουν γλυκές γεύσεις.

Διάβασε τα συστατικά που περιέχει το προϊόν. Στην αγορά υπάρουν ρυζογκοφρέτες φτιαγμένες από καλαμπόκι και όχι από ρύζι, οι οποίες έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και θα σε πεινάσουν γρήγορα. Προτίμησε όσες είναι φτιαγμένες από ρύζι και είναι ολικής άλεσης. 

Επίλεγε σκέτες ρυζογκοφρέτες και όχι όσες έχουν τυρί σε σκόνη ή άλλες γεύσεις, τα πρόσθετα των οποίων αυξάνουν σαφώς τις θερμίδες.

Επίλεγε βιολογικές ρυζογκοφρέτες φτιαγμένες από καστανό ρύζι και άλλους σπόρους, όπως το κινόα. Θα πάρεις λίγη πρωτεΐνη από το κινόα και περισσότερες φυτικές ίνες από το καστανό ρύζι. Επίσης θα βρεις με χαρούπι και αμάρανθο.

Με τι να συνδυάσεις τις ρυζογκοφρέτες

Με αβοκάντο: Δεν είναι μυστικό ότι όσοι τρώνε ρυζογκοφρέτες σκέτες δεν τους χορταίνουν. Έτσι καλό είναι να τις συνδυάζεις με αβοκάντο. Το αβοκάντο είναι ουσιαστικά το μόνο φρούτο με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, γνωστά και ως καλά λιπαρά. Και οι δύο τύποι μπορούν να συμβάλουν στη συνολική πρόσληψη λίπους χωρίς να αυξήσουν τα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερόλης, όπως τα κορεσμένα και trans-λιπαρά που βρίσκονται στα ζωικά προϊόντα και τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Το αβοκάντο είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών. Οι φυτικές ίνες μπορούν να σε βοηθήσουν να νιώθεις χορτάτος, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό και να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους.

Με ταχίνι: Δεν σου αρέσει το αβοκάντο; Άπλωσε λίγο ταχίνι για να πάρεις λίγη έξτρα φυτική πρωτεΐνη. Αν θέλεις κάτι γλυκό βάλε λίγο βούτυρο αμυγδάλου και λίγα φρέσκα φρούτα.

Με κάποια πρωτεΐνη: όπως κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά ή ασπράδι από βραστό αυγό, με κρέμα τυριού και σολομό, επειδή η ρυζογκοφρέτα είναι κατά βάση πηγή υδατάνθρακα.

Να θυμάσαι πως για κάθε μια φέτα ψωμί μπορείς να τρως 2 1/2 ρυζογκοφρέτες και να προσλαμβάνεις τις ίδιες θερμίδες.

photo credit

Φίλια Μητρομάρα