Δίαιτα δίχως ακρότητες

Δίαιτα δίχως ακρότητες

Ποιος από εμάς σε κάποια φάση της ζωής του, δεν έχει μειώσει κατά πολύ την ημερήσια πρόσληψη τροφής για να μειώσει το βάρος του;

Ωστόσο, είτε αυτό γίνεται για να ελέγξουμε καλύτερα το βάρος μας, είτε για άλλους λόγους, η αποφυγή βασικών ομάδων τροφών για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Η διάθεση επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την μειωμένη κατανάλωση θρεπτικών συστατικών. Πολλά θρεπτικά συστατικά της τροφής επηρεάζουν το κέντρο ελέγχου των συναισθημάτων που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Τα άτομα που δεν καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια έχουν κακή διάθεση, είναι περισσότερο ευερέθιστα και εκνευρίζονται ευκολότερα.

wefit

Επιπλέον, σταδιακά αποκτούν εμμονή σε σχέση με το φαγητό και το βάρος. Ένα άτομο που ξεκινάει μια δίαιτα μπορεί να γίνει φανατικό με την μαγειρική, τη συλλογή συνταγών, το διάβασμα βιβλίων σχετικά με τη διατροφή, ακόμα και να ονειρεύεται το φαγητό! Εάν η μειωμένη πρόσληψη τροφής γίνει τρόπος ζωής, μπορεί το άτομο να κλειστεί στον εαυτό του και να μην ασχολείται με άλλα θέματα πέρα από το φαγητό και το βάρος του, παραμελώντας την προσωπική του ζωή.  

Και κάπου εκεί έρχεται η ισχυρή επιθυμία για φαγητό, κυρίως για τροφές πλούσιες σε ζάχαρη και λιπαρά. Πολλά άτομα ανταποκρίνονται στις «λιγούρες» με το να κάνουν διάφορα πράγματα ώστε να ελέγξουν την πείνα τους: για παράδειγμα γυμνάζονται υπερβολικά, καπνίζουν, πίνουν αλκοόλ ή μασάνε τσίχλες. Για άλλα άτομα οι «λιγούρες» μπορεί να ξεσπάσουν σε υπερφαγικά  επεισόδια, γεγονός που στη συνέχεια θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο περιορισμό της τροφής και έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. 

Οι ενοχές είναι επίσης δεδομένες: για παράδειγμα η κατανάλωση μίας «απαγορευμένης» τροφής μπορεί να κάνει το άτομο να αισθάνεται απαίσια, ότι δεν αξίζει και ότι έχει παχύνει! Αυτές οι ενοχλητικές σκέψεις δημιουργούν μακροπρόθεσμα στο συγκεκριμένο άτομο, μια κακή σχέση με το φαγητό. Για αυτό, πρόσεξε μην φθάσεις στο άλλο άκρο και χτίσε ένα σώμα που να είναι υγιές πρώτα απ’όλα, αποφεύγοντας να σου γίνει εμμονή το χάσιμο βάρους.