Τέρμα οι δίαιτες, το 2015 άλλαξε διατροφή και γίνε αδύνατη για πάντα!

Τέρμα οι δίαιτες, το 2015 άλλαξε διατροφή και γίνε αδύνατη για πάντα!

Η λίστα με τους σελιδοδείκτες στον browser σου περιέχει δεκάδες άρθρα για την απώλεια βάρους και ίσως βιάζεσαι να δοκιμάσεις ό,τι είναι στη μόδα, από την Άτκινς μέχρι τη Ντουκάν. Γιατί λοιπόν δυσκολεύεσαι ακόμα με αυτά τα τελευταία 3 (ή 12) κιλά; Να τι συμβαίνει: ακούς μια έξυπνη συμβουλή και μετά τη φτάνεις στα άκρα και πριν το καταλάβεις έχεις καταβροχθίσει 500 επιπλέον θερμίδες στην προσπάθειά σου να ακολουθήσεις τους «κανόνες». Να τι μπορείς να κάνεις για να χάσεις βάρος, και να παραμείνεις αδύνατη για πάντα.

wefit

1 Πρόσεχε τις «υγιεινές» τροφές

Οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι όσοι κάνουν δίαιτα τρώνε πολύ περισσότερο όταν τους προσφέρονται τροφές τις οποίες θεωρούν υγιεινές, όπως φαγητά με υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες ή βιολογικά. Είναι λες και οι θερμίδες δε μετράνε. Τι τρως επειδή θεωρείς ότι είναι πιο υγιεινές. Έχε επίσης υπόψη ότι η «αθωότητα» που νομίζεις ότι περιβάλλει ορισμένες τροφές ισχύει και για το αγαπημένο σου εστιατόριο: μια μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Consumer Research ανέφερε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν σε εστιατόρια που υποτίθεται ότι ήταν «υγιεινά» υποτιμούσαν τις θερμίδες που κατανάλωναν κατά 44%. 

2 Σταμάτα να μετράς θερμίδες

Όταν κάνεις δίαιτα έχεις δύο μαγικούς αριθμούς: ο ένας είναι αυτός που θέλεις να δεις στη ζυγαριά και ο άλλος το ημερήσιο όριο θερμίδων που έχεις θέσει για κατανάλωση. Φαίνεται πως η παλιά λογική παραήταν απλοϊκή. Εφόσον υπάρχουν 7.000 θερμίδες σε ένα κιλό λίπους, οι ειδικοί συμβούλευαν να μειώσεις κατά 500 θερμίδες την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων για να χάνεις μισό κιλό τη βδομάδα, βασιζόμενοι στην εξίσωση ότι αυτό θα οδηγήσει τελικά σε απώλεια 25 κιλών σε ένα χρόνο. Όμως, μια μελέτη κατέρριψε αυτή τη θεωρία, αποδεικνύοντας ότι θα χάσεις μόνο το μισό βάρος συνολικά, ακολουθώντας αυτή την εξίσωση. Για ποιο λόγο; Επειδή δε λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι όσο αδυνατίζεις, ο οργανισμός σου χρειάζεται λιγότερες θερμίδες για να συντηρηθεί. Επίσης, μειώνοντας κατά ένα τόσο μεγάλο αριθμό της θερμίδες, μπορεί να μειώσεις την πρόσληψη θρεπτικών στοιχείων – ως αποτέλεσμα, ο οργανισμός σου αρχίζει να καίει λίπος και να χάνει μυϊκή μάζα, πράγμα που μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σου.

3 Μην τσιμπολογάς μετά την άσκηση

Η άσκηση σου δίνει την αίσθηση ότι δικαιούσαι να τρως πολύ. Ακόμα και το να σκέφτεσαι τη γυμναστική –χωρίς καν να κάνεις- μπορεί να προκαλέσει υπερφαγία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Appetite διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι στους οποίους δόθηκαν οδηγίες να φανταστούν ότι γυμνάζονταν έφαγαν 60% μεγαλύτερες ποσότητες σνακ απ’ όσους είχαν δεχθεί οδηγίες να αντισταθμίσουν το τσιμπολόγημα πηγαίνοντας στο γυμναστήριο. Το πρόβλημα περιπλέκεται από το γεγονός ότι οι περισσότεροι υπερεκτιμούν τον αριθμό των θερμίδων που έχουν κάψει και υποτιμούν τις θερμίδες που καταναλώνουν αμέσως μετά. Συνήθως δεν υπάρχει καν ανάγκη για σνακ μετά την άσκηση. Όπως, για παράδειγμα, όταν πρόκειται να φας κανονικό γεύμα σε μία ώρα περίπου ή όταν έχεις κάνει απλώς 20 λεπτά διάδρομο – σε αντίθεση με την άσκηση που διασπά τον εν τω βάθει μυϊκό ιστό, όπως τα βάρη. Για να περιορίσεις την κατανάλωση φαγητού που επέρχεται μετά την άσκηση, κάνε μία ρεαλιστική αξιολόγηση: πρώτον, μέτρησε πόσες θερμίδες καις συνήθως. Έπειτα, σημείωσε ό,τι φας αμέσως μετά τις επόμενες τρεις επισκέψεις στο γυμναστήριο – και σύγκρινε τι έχεις καταναλώσει με τι έχεις κάψει.