ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αθλητική διατροφή: 5 λόγοι να φας κρέας χωρίς ενοχές

Ανεξάρτητα από το τί διατροφή κάνει ο καθένας, όταν πρόκειται για αθλητική διατροφή, το κόκκινο κρέας είναι αναγκαίο. Και αυτό γιατί το καλό κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά, απαραίτητα για όσους αθλούνται. 

Εάν αθλείσαι κατανάλωνε μικρές ποσότητες φρέσκου κόκκινου κρέατος τακτικά, σε συνδυασμό με άλλες πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας, για να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειας, να ενισχύσεις την αποκατάσταση και την απόδοσή σου.

Αυτοί είναι οι 5 λόγοι για τους οποίους το κόκκινο κρέας είναι καλό για τους αθλητές.

1 Το κόκκινο κρέας έχει καλά λιπαρά

Οι συζητήσεις που γίνονται για το κόκκινο κρέας και το κατά πόσο υγιεινό είναι συνήθως επικεντρώνονται στην περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά ή στο ότι η κατανάλωσή του αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Το κρέας δεν είναι όλο “κακό” λίπος. Αν κοιτάξεις προσεκτικά τη λιπαρή σύνθεσή του, θα διαπιστώσεις ότι παρέχει ωμέγα-3 λιπαρά (όχι όμως σαν τα ωμέγα-3 των ψαριών). Το κρέας των ζώων ελευθέρας βοσκής έχει περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά σε σύγκριση με αυτά που τρέφονται με ζωοτροφές.

Επίσης, το μοσχαρίσιο κρέας περιέχει CLA, ένα πολυακόρεστο λιπαρό οξύ, που σύμφωνα με έρευνες έχει ωφέλιμη επίδραση στον οργανισμό, όπως μείωση της ποσότητας του λίπους στο σώμα, ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, του καρδιαγγειακού, αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Αν ανησυχείς για τα επίπεδα του σωματικού σου λίπους, μπορείς να επιλέξεις άπαχα τεμάχια ή να αφαιρείς το λίπος από το κρέας.

Όσον αφορά τον κίνδυνο για καρκίνο, το μεγαλύτερο πρόβλημα το έχουν τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως λουκάνικα, αλλαντικά κ.λπ.

Ποια κομμάτια είναι…

…λιγότερο λιπαρά: Φιλέτο, στρογγυλό, κόντρα. 

…μετρίως λιπαρά: Τρανς, κιλότο, νουά, σπάλα. 

…πολύ λιπαρά: Λαιμός, στήθος, στηθοπλευρές, λάπα.

4 Το κόκκινο κρέας σου παρέχει μέταλλα

Το κόκκινο κρέας αποτελεί πηγή ψευδαργύρου και βιταμίνης Β12, σημαντική για τους αθλητές. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για τους μυς και το ανοσοποιητικό σύστημα και μπορεί να παίξει ρόλο στα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες.

Η βιταμίνη Β12 είναι σημαντική για μια σειρά διαδικασιών του οργανισμού και μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική λειτουργία και τα επίπεδα ενέργειας. Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται μόνο σε ζωικά προϊόντα. Μια μπριζόλα μικρού και μεσαίου μεγέθους σου παρέχει την ημερήσια πρόσληψη της βιταμίνης B12.

Διάβασε ακόμη: Φάε ό,τι θέλεις με τη δίαιτα της Τσικνοπέμπτης

3 Το κόκκινο κρέας σε χορταίνει

Υπάρχει περίπτωση να πεινάς μετά από ένα γεύμα με μπριζόλα και λαχανικά; Όχι. Το κόκκινο κρέας σε χορταίνει λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, οι οποίες διασπώνται αργά στο πεπτικό σύστημα, κάτι που σε κρατάει χορτάτο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η πρωτεΐνη σε ένα γεύμα μπορεί επίσης να μειώσει τον γλυκαιμικό δείκτη, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση των σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Αν είσαι αθλητής που προσέχεις το βάρος σου ή ελέγχεις το σωματικό σου λίπος το κόκκινο κρέας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πείνας, όπως και άλλες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.

2 Το κόκκινο κρέας είναι γεμάτο σίδηρο

Ο σίδηρος είναι απαραίτητη θρεπτική ουσία για τους αθλητές. Το κόκκινο κρέας περιέχει αιμικό σίδηρο, ο οποίος απορροφάται ευκολότερα από τον φυτικό σίδηρο που προέρχεται από φυτικές πηγές. Ο ευκολότερος τρόπος για να ικανοποιήσεις τις διατροφικές σου ανάγκες σε σίδηρο είναι να τρως μικρές μερίδες κόκκινου κρέατος τακτικά (3-4 την εβδομάδα), καθώς και μια σειρά από άλλα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Μην ξεχάσεις να συνοδέψεις το πιάτο σου και με κάποια τροφή και που περιέχει βιταμίνη C για καλύτερη απορρόφηση σιδήρου.

1 Το κόκκινο κρέας είναι τίγκα στην πρωτεΐνη

Πιθανώς το καλύτερο πράγμα που έχει το κόκκινο κρέας είναι η ποιότητα και η ποσότητα πρωτεΐνης. Το κόκκινο κρέας περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας το πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Αυτό περιλαμβάνει τη λευκίνη, το πιο σημαντικό αμινοξύ για την τόνωση της σύνθεσης των μυϊκών πρωτεϊνών για την αποκατάσταση και την μυική ανάπτυξη. Το κόκκινο κρέας επειδή είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες χρειάζεται μόνο ένα μικρό πιάτο για να σου προσφέρει μια μεγάλη δόση πρωτείνης (το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας περιέχει περίπου 30 γραμμ. πρωτεΐνης ανά 100 γραμμ., αυτό βέβαια μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το κομμάτι του κρέατος).

Ετοιμάζεσαι να ψήσεις σήμερα;

  • Μαρινάρισε το κρέας σε κόκκινο κρασί ή χυμό λεμονιού με ελαιόλαδο και ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο για να περιορίσεις τον σχηματισμό δυνητικά καρκινογόνων ενώσεων που προκαλεί το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες.
  • Η σπαλομπριζόλα και γενικά το μοσχαρίσιο κρέας δεν θέλει μαρινάρισμα από νωρίς. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό είναι οι μπριζόλες σου να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Μετά το ψήσιμο, πρόσθεσε λεμόνι και ρίγανη, που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.
  • Είναι καλύτερο να καταναλώνεις άπαχο μοσχάρι ελευθέρας βοσκής, βιολογικής εκτροφής ή τρεφόμενο με χορτάρι, γιατί, εκτός των άλλων, επωφελείσαι από το μεγαλύτερο ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών -και ειδικά CLA- που περιέχουν.

Δεν συνιστούμε να τρως κόκκινο κρέας συνέχεια αλλά ούτε και να παραλείπεις από το διαιτολόγιό σου το καλό φρέσκο κόκκινο κρέας, εάν αθλείσαι.