ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποκατάσταση μετά την προπόνηση: Δοκίμασε κάτι απλό και οικονομικό (συνταγή)

Η άσκηση χωρίς τη σωστή διατροφή μοιάζει σαν να λύνεις μια εξίσωση και στη συνέχεια να τη σβήνεις. Εάν δεν δίνεις στο σώμα σου το καύσιμο που χρειάζεται για να ανακάμψει από τις έντονες προπονήσεις, ακυρώνεις όλα τα οφέλη. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να τραυματιστείς.

 

 

Έχεις περίπου 30 λεπτά μετά την προπόνηση για να αναπληρώσεις τα αποθέματα γλυκογόνου στους μυς και να επισκευάσεις τον ιστό, ο οποίος στη συνέχεια μειώνει την κόπωση και τον πόνο. Για αποκατάσταση μετά την προπόνηση δοκίμασε κάτι απλό και οικονομικό.

Ωστόσο να θυμάσαι, πως κάθε γεύμα μετά την προπόνηση, χρειάζεται να περιέχει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά για να συμβάλλουν στην απόδοσή σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Υπάρχουν διάφορα προπονητικά διατροφικά προφίλ. Ένας δρομέας αντοχής, για παράδειγμα, χρειάζεται ένα γεύμα που είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και νάτριο επειδή τα έχει εξαντλήσει και τα δύο κατά την προπόνηση. Ένας αθλητής Crossfit χρειάζεται υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών, χαμηλών υδατανθράκων και μέτριας περιεκτικότητας σε νάτριο, διότι κάνει αναερόβια άσκηση. Ανάλογα με την προπόνηση και τους στόχους, επιλέγεις και το ανάλογο γεύμα.

Διάβασε σχετικά: 10 μεταπροπονητικά γεύματα που θα σου δώσουν ενέργεια

Αυτό το απλό και οικονομικό μεταπροπονητικό μικρογεύμα που σου προτείνουμε ταιριάζει σε μέτριου επιπέδου ασκούμενους, που κάνουν αερόβια άσκηση. Έχει καλή αναλογία πρωτεΐνης/υδατανθράκων, περιέχει, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο, ενώ έχει φοβερή γεύση! Το μέλι κάνει δύο πράγματα μετά την προπόνηση, σύμφωνα και με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μέμφις. Βοηθά τους αθλητές, που χρησιμοποιούν ενέργεια σε σύντομες, έντονες εκρήξεις, να διατηρούν τα βέλτιστα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και συμβάλλει στη μυική αποκατάσταση μετά την προπόνηση.  Διάβασε σχετικά: Τι συμπληρώματα να πάρεις πριν και μετά τη προπόνηση;

 

Συνταγή

1 μέτρια μπανάνα

1 φλιτζάνι αποβουτυρωμένο γάλα

1/2 φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

2 κουταλιές της σούπας μέλι

Παγάκια

 Οδηγίες

Ρίξε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και ανακάτεψε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Στην υγειά σου!