8 μεγάλα ψέματα που λες στον εαυτό σου για να το ρίξεις στο φάι!

8 μεγάλα ψέματα που λες στον εαυτό σου για να το ρίξεις στο φάι!

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε εξαπατήσει τον εαυτό μας κάθε φορά που βρίσκουμε ευκαιρία. Αυτά είναι τα 8 πιο συχνά και μεγάλα ψέματα που λέμε όταν θέλουμε να φάμε κάτι.

wefit

Ψέμα 1: «Γυμνάστηκα σήμερα, μπορώ να φάω ό,τι θέλω.»

Αλήθεια: Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την τάση να υπερεκτιμούμε το πόσες θερμίδες καίμε κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονταν πίστευαν ότι είχαν κάψει 4 φορές τη συνολική ποσότητα θερμίδων που είχαν καταναλώσει αλλά στην πραγματικότητα ήταν πολύ λιγότερο. Το ότι γυμνάζεσαι δεν σημαίνει ότι μετά πέφτεις στα πιτόγυρα. Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για να αδυνατίσεις.

Ψέμα 2: «Αυτή η γλυκαντική ουσία δεν έχει θερμίδες».

Αλήθεια: Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες σχετίζονται με την αύξηση του σωματικού βάρους, του μεταβολικού συνδρόμου και διαβήτη τύπου 2.

Ψέμα 3: «Θα φάω κάτι γλυκό, έχει πέσει το σάκχαρό μου.»

Αλήθεια: Επειδή λαχταράς να φας κάτι γλυκό, δεν σημαίνει ότι θα... θεραπεύσει τη λαχτάρα σου. Το σώμα σου μπορεί να μετατρέψει τα πάντα σε γλυκόζη – ακόμη κι αν φάς μερικά φιστίκια! Μπορεί να εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις ότι τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό σνακ, όπως ξηροί καρποί, τυρί ή βρόμη θα μειώσουν τη λιγούρα σου για κάτι γλυκό. Αν στραφείς σε τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό όπως κουλούρια, τσιπς, κουλούρια και γλυκά, τότε πέφτεις σε φαύλο κύκλο.

Ψέμα 4: «Ο χυμός είναι υγιεινός.»

Αλήθεια: Είναι λογικό να σκεφτείς ένα smoothie ως υγιεινό, ειδικά όταν έχει και πράσινο χρώμα αφού είναι φτιαγμένο από φρούτα. Αλλά τις περισσότερες φορές έχουν και πολλή ζάχαρη. Και πολλά άλλα προϊόντα με βάση τα φρούτα φαίνονται υγιεινά αλλά δεν είναι όπως τα αποξηραμένα cranberries, τα τσιπς μπανάνας κ.λπ. Ρίξε μια ματιά στις ετικέτες και μπορεί να εκπλαγείς από την ποσότητα της ζάχαρης που περιέχουν κάποια.

Ψέμα 5: «Αυτό το γλυκό έχει φυτικά γλυκαντικά, θα το φάω.»

Αλήθεια: Είναι εύκολο να σκεφτεί κανείς ότι φυτικές γλυκαντικές ουσίες ίσον υγιεινές. Όμως το μέλι, το σιρόπι αγαύης, η μελάσα, και άλλες φυτικές γλυκαντικές ουσίες έχουν περίπου την ίδια μεταβολική δράση - πράγμα που σημαίνει ότι συμβάλλουν στην παραγωγή της ινσουλίνης και αποθηκεύονται ως λίπος.

Ψέμα 6: «Αυτό το σοκολατάκι δεν μετράει, είναι μόλις μια μπουκιά.»

Αλήθεια: Όλα μετράνε. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς πόσες θερμίδες μπορεί να καταναλώνει εδώ και εκεί χωρίς να το συνειδητοποιήσει. Ένα σοκολατάκι μπορεί να έχει 75 θερμίδες, και είναι αρκετά εύκολο να φας τρία ή τέσσερα από αυτά.  Αυτό μάνι μάνι κάνει έως και 300 «αόρατες» θερμίδες!

Ψέμα 7: «Σήμερα πιέστηκα πολύ, θα φάω κάτι για να νιώσω καλύτερα.»

Αλήθεια: Συγνώμη που θα στο χαλάσουμε αλλά θα σε κάνει να νιώσεις χειρότερα. Όταν αντιμετωπίζεις το στρες με τροφές (συνήθως ανθυγιεινές και παχυντικές) σε κάνει να αισθάνεσαι χάλια. Η άσκηση από την άλλη πλευρά, είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση των αρνητικών συναισθημάτων. Λειτουργεί ως φυσικό αντικαταθλιπτικό και μειώνει τις επιδράσεις του στρες στη χημεία του εγκεφάλου σου.

Ψέμα 8: «Από αύριο αρχίζω δίαιτα, θα φάω σήμερα ό,τι προλαβαίνω!»

Αλήθεια: Αλήθεια τώρα, το πιστεύεις; Ούτε ο Πινόκιο τέτοιο ψέμα!

 Φίλια Μητρομάρα

Φωτο via www.ideesmag.gr