ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 μύθοι του μεταβολισμού καταρρίπτονται!

Ο μύθος ερρίφθη. Ήρθε η ώρα να σταματήσεις να κατηγορείς τον αργό μεταβολισμό σου επειδή υπέρβαρος.

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε ασταμάτητα και παραμένουν λεπτοί ενώ άλλοι κοιτάζουν μόνον τη σοκολάτα και παίρνουν βάρος; Και τι γίνεται με όλα αυτά τα συμπληρώματα που ισχυρίζονται ότι ενισχύουν τον μεταβολισμό; Μήπως φταίει ο «αργός μεταβολισμός” που σου προκαλεί προβλήματα βάρους; Δυστυχώς υπάρχει παραπληροφόρηση γύρω από τον μεταβολισμό. Μάθε τους 5 συχνούς μύθους του μεταβολισμού:

Διάβασε: Shirley Patterson: 9 Συμβουλές για το πώς να επιταχύνετε τον μεταβολισμό σας!

1 Οι υπέρβαροι έχουν χαμηλό μεταβολισμό

Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς μύθους: οι υπέρβαροι άνθρωποι έχουν βραδύτερο μεταβολισμό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν επιπλέον κιλά. Αν εξαιρέσουμε κάποιες ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή το σύνδρομο Cushing, η αύξηση του σωματικού βάρους σπάνια μπορεί να αποδοθεί σε έναν πιο αργό μεταβολισμό. Στην πραγματικότητα τα υπέρβαρα άτομα έχουν συνήθως πιο γρήγορο μεταβολισμό σε σχέση με τους ανθρώπους που διαθέτουν ένα υγιές βάρος. Η γενετική παίζει ρόλο στην ταχύτητα του μεταβολισμού και στον ρυθμό με τον οποίο ο οργανισμός καίει θερμίδες σε κατάσταση ηρεμίας αλλά επηρεάζεται και από την ηλικία, το φύλο, τις ορμόνες, το ύψος και το βάρος. Σε γενικές γραμμές, οι άντρες μπορούν να κάψουν 300 περισσότερες θερμίδες την ημέρα σε σχέση με τις γυναίκες.

2 Τα τακτικά γεύματα ενισχύουν τον μεταβολισμό

Κάθε φορά που καταναλώνεις ένα γεύμα, αυξάνεις το μεταβολισμό σου αλλά η αύξηση αυτή εξαρτάται από το αν το γεύμα σου ήταν πλούσιο σε υδατάνθρακες και λίπη. Αν η συνολική πρόσληψη θερμίδων είναι η ίδια σε δύο διαφορετικές δίαιτες, μία με τρία γεύματα και μία με έξι, και οι δύο δίαιτες, θα οδηγήσουν στις ίδιες μεταβολικές αυξήσεις.

3 Οι δίαιτες με υδατάνθακες επιβραδύνουν τον μεταβολισμό

Στην πραγματικότητα οι δίαιτες, που είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, βοηθούν στον έλεγχο της πείνας αλλά δεν επηρεάζουν το ρυθμό του μεταβολισμού. Αν μάλιστα δεν καταναλώνεις υδατάνθρακες μπορεί να μειώσει το μεταβολικό σου ρυθμό, επειδή οι υδατάνθρακες επηρεάζουν τον θυρεοειδή αδένα. Η γνώμη των ειδικών πάντως φαίνεται να διίστανται σχετικά με το πόσο μεγάλο αντίκτυπο έχουν οι υποθερμιδικές δίαιτες στο μεταβολισμό. Κάποιοι ισχυρίζονται ότι παρατηρείται μια πτώση στην καθημερινή ενεργειακή καύση ενώ άλλοι όχι. Πιστεύεται πάντως ότι όταν οι άνθρωποι καταφέρνουν να χάσουν περίπου το 10% του βάρους τους, το σώμα αρχίζει και πεινά και έτσι επιβραδύνει τον  μεταβολισμό καίγοντας λιγότερες θερμιδες.

4 Ο μεταβολισμός πέφτει με την πάροδο του χρόνου

Ναι, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται καθώς μεγαλώνουμε επειδή χάνουμε μυϊκή μάζα. Όμως αν συνεχίσεις να γυμνάζεσαι θα εμποδίσεις κάτι τέτοιο σε μεγάλο βαθμό. Ίσως παρατηρήσεις μία μικρή πτώση του μεταβολικού ρυθμού αλλά με το συνδυασμό άσκησης και σωστής διατροφής, θα είναι ελάχιστα αισθητή στην αύξηση του βάρους.

5 Υπάρχουν πολλές τροφές που βάζουν φωτιά στον μεταβολισμό

Πολλά χάπια, τροφές και συμπληρώματα διατροφής ισχυρίζονται ότι μπορεί να ενισχύσουν το μεταβολισμό σου και να κάψουν το λίπος. Συνήθως κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Αν και ορισμένες ουσίες όπως η καφεΐνη και το τσίλι μπορεί στιγμιαία να τονώνουν τον μεταβολισμό ωστόσο μόνον αυτά δεν καταφέρνουν από μόνα τους να δώσουν ώθηση στον μεταβολισμό σου. Επιπλέον, η αύξηση στον μεταβολισμό σου μπορεί να συνοδευτεί και με κάποιες παρενέργειες, όπως την αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Αν δυσκολεύεσαι να χάσεις βάρος ίσως είναι καιρός να επανεκτιμήσεις τη διατροφή σου και τα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης. Ένας ενεργητικός τρόπος ζωής είναι το μυστικό για καλύτερες καύσεις και δεν αφορά μόνον την άσκηση. Η φυσική δραστηριότητα (όπως το ανέβασμα των σκαλιών, το περπάτημα κ.λπ.) όλη την ημέρα μπορεί να κάψει περισσότερες θερμίδες απ' όσο νομίζεις.