ΔΙΑΤΡΟΦΗ

4 ώρες χρειάζονται για να κάψεις την πίτσα, λένε οι ειδικοί

Στο μέλλον οι συσκευασίες τροφίμων θα μας προειδοποιούν πόση άσκηση χρειάζεται για να κάψουμε τις θερμίδες ενός προϊόντος.

 

Τι θα έλεγες εάν στα πατατάκια που μόλις αγόρασες υπήρχε η επισήμανση ότι χρειάζονται 30 λεπτά περπατήματος για να κάψεις 170 θερμίδες (δηλαδή σχεδόν 12 πατατάκια μόλις) αλλιώς θα τα αποθηκεύσεις ως λίπος; Οι ερευνητές βρήκαν τη λύση και τώρα μένει απλώς οι εταιρείες διατροφής να την κάνουν πράξη. Οι συσκευασίες τροφίμων οφείλουν να δείχνουν πόση ώρα θα πρέπει να αφιερώσεις στην άσκηση για να κάψεις τις θερμίδες που περιέχονται στο προϊόν, λένε ερευνητές από το Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με δημοσίευση του BBC news.

Εκτιμώντας ότι χρειάζονται τέσσερις ώρες περπατήματος για να κάψες τις θερμίδες μιας πίτσας ή 22 λεπτά τρεξίματος για να κάψεις μία μπάρα σοκολάτας, αυτό μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε το ενεργειακό κόστος των τροφίμων, λένε οι ειδικοί.

Η αναφορά στις ετικέτες των συσκευασιών μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να απολαύσουν λιγότερη ποσότητα από τις τροφές, σύμφωνα με μελέτες. Ο στόχος είναι να ενθαρρυνθούν υγιεινές διατροφικές συνήθειες για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Loughborough, οι οποίοι εξέτασαν 14 μελέτες, αυτός ο τύπος σήμανσης θα μπορούσε να μειώσει περίπου 200 θερμίδες από την μέση ημερήσια πρόσληψη ενός ατόμου.

Τι πρέπει να ξέρεις για τις θερμίδες

Η ποσότητα ενέργειας σε ένα είδος τροφής ή ροφήματος μετριέται σε θερμίδες (kcal).

Οι άντρες χρειάζονται περίπου 2.500 kcal ημερησίως και οι γυναίκες περίπου 2.000 kcal για να παρέχουν αρκετή ενέργεια προκειμένου να λειτουργήσει το σώμα τους, για όλες τις βιοχημικές λειτουργίες, από την αναπνοή έως το ανοσοποιητικό.

Η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων προκαλεί παχυσαρκία επειδή οι υπερβολικές θερμίδες αποθηκεύονται ως λίπος.

Ακόμα και το να τρως λίγο παραπάνω από τις θερμίδες που μπορείς να κάψεις κάθε μέρα προσθέτεις κιλά μακροπρόθεσμα.

Διάβασε σχετικά: Πόσες θερμίδες καις σε 30 λεπτά, ανάλογα την άσκηση. Τι λέει το Harvard

Πόσες θερμίδες καίει η άσκηση 

Η επικεφαλής ερευνήτρια καθηγήτρια Amanda Daley δήλωσε: «Μας ενδιαφέρει η ύπαρξη διαφορετικών τρόπων για να μπορεί το καταναλωτικό κοινό να πάρει τις σωστές αποφάσεις για το τι τρώει και επίσης να είναι πιο σωματικά ενεργό».

Και η επισήμανση στα τρόφιμα με «πόση άσκηση καίγονται οι θερμίδες» διευκολύνει τους ανθρώπους να καταλάβουν τι τρώνε και τους ωθεί να κάνουν καλύτερες επιλογές.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να εκπλαγούν όταν συνειδητοποιήσουν πόση σωματική δραστηριότητα πρέπει να κάνουν για να κάψουν τις θερμίδες από κάποια σνακ.

«Το καταναλωτικό κοινό υποτιμάει καθημερινά τον αριθμό των θερμίδων που περιέχουν τα τρόφιμα», δήλωσε. Έτσι, αν αγοράσεις ένα muffin σοκολάτας που περιέχει 500 θερμίδες, για παράδειγμα, τότε αυτό σημαίνει 50 λεπτά αδιάκοπου τρεξίματος για να τις κάψεις.

«Οι επισημάνσεις στην ετικέτα δεν αφορούν τη δίαιτα. Πρόκειται για την εκπαίδευση του καταναλωτικού κοινού ότι όταν καταναλώνεις τροφές, υπάρχει ένα ενεργειακό κόστος. Έτσι μας βάζει να αναρωτηθούμε: «Θέλω πραγματικά να αφιερώσω δύο ώρες προπόνησης για να κάψω αυτό το κομμάτι τούρτας σοκολάτας; Αξίζει τον κόπο;»