ΔΙΑΤΡΟΦΗ

20 τροφές που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου

Είτε γυμνάζεσαι είτε είσαι γονιός που θέλει να μεγαλώσει γερά παιδιά με ισχυρό ανοσοποιητικό, αυτές οι 20 τροφές το δυναμώνουν εγγυημένα.

Όλοι το γνωρίζουν αυτό: η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτές είναι οι 20 από τις καλύτερες τροφές για να δυναμώσει το ανοσοποιητικό σου. Υιοθέτησε μία υγιεινή διατροφή, με πολλά φρέσκα φρούτα, λαχανικά και θρεπτικά συστατικά και δώσε στον οργανισμό σου αυτό που χρειάζεται για να παραμείνει υγιής και στην καραντίνα.

1 Μελάσα

Η μελάσα είναι ένα φυσικό συστατικό το οποίο προέρχεται από την επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου. Αποτελεί πλούσια πηγή σιδήρου, ο οποίος ενισχύει το ανοσοποιητικό και την πνευματική λειτουργία ενώ παρέχει άμεση ενέργεια. Η μελάσα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ψευδάργυρο, χαλκό και βιταμίνες του συμπλέγματος Β καθώς και αντιοξειδωτικά. Μπορείς να την προσθέσεις στο γάλα, το τσάι ή σε άλλα αφεψήματα, τον καφέ, σε χυμούς, επάνω σε γιαούρτι, στο παγωτό σαν σιρόπι, σε φρουτοσαλάτες και φρούτα, σε λουκουμάδες ή τηγανίτες. Μπορείς να φτιάξεις μπάρες ενέργειας και δυναμωτικά πρωινά. Προτίμησε να πάρεις μία μελάσα που να μην είναι προϊόν απόσταξης, να μην έχει καμία επεξεργασία και να παρασκευάζεται με την παλιά παραδοσιακή συνταγή της φυγοκέντρησης και του βρασμού σε χαμηλή θερμοκρασία.

2 Κεφίρ

Μία από τις καλύτερες πηγές προβιοτικών, το κεφίρ περιέχει υψηλά επίπεδα γαλακτοβάκιλων και bidiofo-βακτήρια που είναι ιδανικά για την υγεία του εντέρου. Να θυμάσαι ότι το 80% των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκονται στο έντερο. Το κεφίρ μειώνει επίσης τη φλεγμονή και αυξάνει τα αντιοξειδωτικά.

3 Εσπεριδοειδή

Από τις καλύτερες τροφές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος λόγω της βιταμίνης C που περιέχουν. Συνήθως τα εσπεριδοειδή χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και των ιώσεων. Η κλασική ομάδα τροφών που ενισχύει το ανοσοποιητικό είναι τα εσπεριδοειδή όπως το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, τα μανταρίνια, τα λεμόνια και τα λάιμ. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C αυξάνει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμά τις λοιμώξεις.

4 Μανιτάρια

Τα μανιτάρια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη και η νιασίνη, τα οποία δυναμώνουν το ανοσοποιητικό. Περιέχουν επίσης πολυσακχαρίτες όπως οι βήτα-γλυκάνες, οι οποίες ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι το εκχύλισμα μανιταριών μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των ιών. Αυξάνουν την ανθεκτικότητα έναντι μολύνσεων από ιούς, καθώς και από βακτήρια και μύκητες.

5 Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει μπει στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια και αυτό επειδή περιέχει λιποπολυσακχαρίτες, οι οποίοι συμβάλλουν στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος και ρυθμίζουν τη λειτουργία του, εμποδίζοντας την απελευθέρωση ισταμίνης. Η δράση της κουρκουμίνης, μίας φυσικής πολυφαινόλης που περιέχει, είναι αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή που ενισχύει το ανοσοποιητικό.

6 Παραδοσιακό γιαούρτι

Όπως το κεφίρ έτσι και το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα καθώς και το γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες (Lactobacillus bulgarius και Streptococcus thermophilus) περιέχουν προβιοτικά ή αλλιώς φιλικά βακτήρια που ενισχύουν την ανοσολογική άμυνα του εντέρου. Επίσης επειδή περιέχει βιταμίνη Α και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β12) έχει ως αποτέλεσμα την επιπρόσθετη προστασία της υγείας του ανοσοποιητικού. 

7 Σπιρουλίνα

Ίσως η πιο πυκνή θρεπτική τροφή στον πλανήτη, η σπιρουλίνα είναι μια πρωτεΐνη που ενισχύει την πέψη, βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου και αυξάνει τα αντιοξειδωτικά μέσα στον οργανισμό, καθιστώντας το ιδανικό για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού.

8 Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ενίσχυση της ανοσολογικής λειτουργίας.

9 Κορινθιακή σταφίδα

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σάκχαρα και θρεπτικά στοιχεία. Μέρος των φυτικών ινών της κορινθιακής σταφίδας αποτελείται από προβιοτικά, που ονομάζονται φρουκτάνες. Οι φρουκτάνες επηρεάζουν θετικά τη χλωρίδα του παχέος εντέρου και προστατεύουν από μολύνσεις ή άλλες παθήσεις.

10 Μαύρη σοκολάτα

Μια υπέροχη απόλαυση, η οποία είναι υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Να προτιμάς όσες έχουν 70% περιεκτικότητα σε κακάο. Η σοκολάτα γάλακτος δεν μετράει, η μαύρη σοκολάτα έχει την αντιοξειδωτική δύναμη του κακάου. Απλώς να θυμάσαι ότι και η πολλή μαύρη σοκολάτα έχει θερμίδες και κορεσμένα λιπαρά, οπότε κατανάλωνέ τη με μέτρο.

11 Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α και C και στο αντιοξειδωτικό γλουταθειόνη, το οποίο προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, τα απόβλητα και όλες τις επιβλαβείς ουσίες, ενώ μπορεί να ανανεώνει και να διατηρεί όλα τα άλλα αντιοξειδωτικά του σώματος. Έχε υπόψη σου ότι με την πάροδο της ηλικίας, η ικανότητα του σώματος να παράγει γλουταθειόνη μειώνεται. Επιπρόσθετα, πολλές ουσίες όπως το αλκοόλ και τα φάρμακα μειώνουν τα επίπεδα της γλουταθειόνης.

12 Αβοκάντο

Τα αβοκάντο περιέχουν καλά λιπαρά με μηδενικό κορεσμένο λίπος και χοληστερόλη. Είναι γεμάτα με φυτικές ίνες, ιδανικές για την υγεία του εντέρου. Και ένα υγιές έντερο σημαίνει δυνατό ανοσοποιητικό. Μόνο 100 γραμμάρια θα σου προσφέρουν περίπου το ένα έκτο της ημερήσιας πρόσληψης φυλλικού οξέος, βιταμίνης C, καλίου, βιταμίνης Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

13 Πιπεριές

Οι πιπεριές, ιδιαίτερα οι κόκκινες, περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από οποιοδήποτε φρούτο ή λαχανικό και είναι επίσης πλούσιες σε β-καροτένιο που διατηρεί το δέρμα και τα μάτια υγιή.

14 Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα στο αντιοξειδωτικό βήτα-καροτένιο. Μόλις αφομοιωθεί, αυτό μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, η οποία όχι μόνο βελτιώνει το ανοσοποιητικό αλλά και αποτρέπει και τις δερματικές βλάβες.

15 Αγκινάρα

Περιέχει το αντιοξειδωτικό φλαβονοειδές ανθοκυανίνη, το οποίο μελέτες δείχνουν ότι παίζει θετικό ρόλο στις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος. Η αγκινάρα, σύμφωνα με μελέτη του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει τα περισσότερα αντιοξειδωτικά από όλα τα λαχανικά.

16 Σκόρδο

Το σκόρδο περιέχει αλισίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού κατά των μυκήτων και των βακτηριδίων.

17 Σπανάκι

Έχει υψηλή περιεκτικότητα φυλλικού οξέως, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να δημιουργήσει νέα (και να επισκευάσει τα κατεστραμμένα) κύτταρα. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και βιταμίνες C και E και έχει αποδειχθεί ότι επιδιορθώνει το DNA και προάγει την κυτταρική διαίρεση.

18 Αμύγδαλα

Μια μικρή χούφτα αμύγδαλα την ημέρα είναι το μόνο που χρειάζεσαι για πάρεις βιταμίνη Ε, μαγγάνιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Πρόσφατη ιταλική μελέτη έδειξε ανακάλυψε ότι οι ουσίες που βρίσκονται στον φλοιό των αμυγδάλων ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού κατά των ιών, καθώς βοηθάνε τα λευκοκύτταρα Τ να ανιχνεύουν την παρουσία «εισβολέων». Αυξάνουν έτσι τη φυσική ικανότητα του σώματος να παρεμποδίζει τον πολλαπλασιασμό και την εξάπλωση των παθογόνων μικροοργανισμών.

19 Ηλιόσποροι

Οι ηλιόσποροι περιέχουν φωσφόρο, μαγνήσιο και βιταμίνες Β6 και Ε. Το τελευταίο από αυτά είναι ιδιαίτερα ισχυρό για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

20 Ακτινίδια

Περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια, καθώς και κάλιο και βιταμίνη Κ, όλα σε έναν γλυκό καρπό με μεγάλη δόση φυτικών ινών. Η πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά συμβάλλουν ευεργετικά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η συχνή κατανάλωση ακτινιδίων βοηθάει στην καταπολέμηση των εποχιακών λοιμώξεων και στην αντιμετώπιση της γρίπης και του κρυολογήματος.

Και αυτά δυναμώνουν το ανοσοποιητικό σου

Δεν είναι μόνον η διατροφή αλλά και ο τρόπος ζωής που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου. Γι’ αυτό φρόντισε να:

1 Γυμνάζεσαι τακτικά.

2 Διατηρείςτο βάρος σου σε υγιή επίπεδα

3 Πίνεις αλκοόλ με μέτρο

4 Κοιμάσαι καλά

5 Πλένεις τα χέρια σου τακτικά.

6 Μειώσεις το άγχος όσο το δυνατόν περισσότερο.

7 Μην καπνίζεις.

Φιλία Μητρομάρα