ΔΙΑΤΡΟΦΗ

15 λόγοι για να πιεις ένα ποτήρι νερό!

Το νερό! Σου δίνει ζωή, σε ξεδιψάει και εκτός των άλλων, δεν δίνει περιττές ουσίες ή θερμίδες. Αυτοί είναι οι 15 λόγοι για να πιεις ένα ποτήρι νερό!

 

 

1 Σε αναζωογονεί

Το αυτονόητο. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να πιεις ένα ποτήρι κρύο νερό όταν διψάς και κάνει ζέστη. Νιώθεις ότι το σώμα σου ενυδατώνεται άμεσα και δροσίζεται. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι αν και οι διαδικασίες στο σώμα που οδηγούν στη δίψα συμβαίνουν αργά, το σώμα σου είναι σε θέση να προβλέψει πότε μπορεί να συμβεί αφυδάτωση, γι΄αυτό και προκαλεί την αίσθηση της δίψας. Το σώμα γνωρίζει πολύ καλά τις ανάγκες του για νερό και έχει καλά αναπτυγμένους μηχανισμούς ανίχνευσης και διόρθωσης της απώλειας των υγρών του. Έτσι, πίνε νερό προτού διψάσεις. Η δίψα είναι ένα «καμπανάκι» που χτυπά ο οργανισμός για να σε προστατέψει από την αφυδάτωση. Η αφυδάτωση προκύπτει όταν διαταράσσεται η ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών στο αίμα. Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή δεν έχεις πιει νερό για αρκετή ώρα, ίδρωσες υπερβολικά, έκανες χειρωνακτική εργασία ή άσκηση σε περιβάλλον με υψηλή θερμοκρασία, είχες διάρροια ή έφαγες πολλά αλμυρά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα του ηλεκτρολύτη νατρίου στο αίμα. 

Διάβασε σχετικά: To ανθρακούχο νερό σε ενυδατώνει καλύτερα από το κανονικό νερό;

2 Σου δίνει ενέργεια

Ο καφές δεν είναι το μόνο πράγμα που σε ενεργοποιεί. Πολλές φορές, οι άνθρωποι νιώθουν κουρασμένοι επειδή δεν ήπιαν αρκετό νερό. Αντί να πιεις ένα φλιτζάνι καφέ την επόμενη φορά που θα νιώθεις κόπωση, πιες ένα μεγάλο ποτήρι νερό. Το νερό διατηρεί τις λειτουργίες του σώματος στο καλύτερο δυνατό και μειώνει την απογευματινή κούραση.

3 Σου κόβει την όρεξη

Πεινάς; Μήπως διψάς; Μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός σου μπορεί να μπερδεύει το αίσθημα της πείνας με αυτό της δίψας. Επιπλέον, ένα ποτήρι νερό πριν από το γεύμα λειτουργεί ως φυσικό κατασταλτικό της όρεξης και μπορεί να σε βοηθήσει να φας λιγότερο.

4 Ενισχύει τον μεταβολισμό σου

Το να θέσεις τον οργανισμό σου σε λειτουργία καύσης λίπους μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να πιεις ένα ποτήρι νερό.

5 Αυξάνει την απόδοσή σου

Το να παίρνεις ένα μπουκάλι με νερό στο γυμναστήριο δεν είναι μόνο μια απλή συνήθεια. Η επαρκής ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την αθλητική απόδοση. Το νερό βοηθά το σώμα σου να μετατρέψει τους υδατάνθρακες σε ενέργεια και να μεταφέρει τα απαραίτητα αμινοξέα στον μυϊκό ιστό, σύμφωνα με το περιοδικό Journal of Physiology of Sport and Exercise.

Διάβασε σχετικά: Εσύ, πώς καθαρίζεις το μπουκάλι του νερού σου;

6 Κάνει το δέρμα σου να λάμπει

Σίγουρα, κάθε γυναίκα οφείλει την άψογη επιδερμίδα της στην ενυδάτωση. Αλλά εάν δεν το ενυδατώνεις και εκ των έσω, αυτό θα φανεί στο δέρμα σου. Εάν δεν πίνεις αρκετό νερό, το δέρμα σου αφυδατώνεται, ξηραίνει, οι ρυτίδες είναι πιο βαθιές και η επιδερμίδα είναι πιο αδύναμη.

7 Μειώνει το φούσκωμα

Κι όμως, η κατανάλωση περισσότερου νερού βοηθά το σώμα σου να μειώσει την κατακράτηση. Αν δεν πίνεις πολύ νερό, το σώμα αρχίζει να κρατάει περισσότερο νερό, προκαλώντας φούσκωμα και πρήξιμο.

8 Συμβάλλει στη συγκέντρωση

Δεδομένου ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από 80% νερό, δεν αποτελεί έκπληξη ότι η σωστή ενυδάτωση κρατά σε λειτουργία το μυαλό σου. Σύμφωνα με μια μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου, η διανοητική ευελιξία βελτιώθηκε κατά 14% μετά την κατανάλωση νερού. Πιες ένα ποτήρι νερό στην υγεία της μνήμης και της δημιουργικότητας!

9 Βοηθά στην αποτοξίνωση

Η κατανάλωση περισσότερου νερού απομακρύνει τις τοξίνες από το σώμα σου. Όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο καλύτερα λειτουργούν τα νεφρά σου. Δεδομένου ότι η δουλειά των νεφρών είναι να φιλτράρουν τα απόβλητα από το αίμα, όσο πιο καλά λειτουργούν τα νεφρά, τόσο περισσότερες τοξίνες αποβάλλονται.

10 Μειώνει τον πονοκέφαλο

Ένα ποτήρι νερό είναι ένα φυσικό παυσίπονο του πονοκεφάλου. Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πονοκεφάλους και ημικρανίες βρήκαν ανακούφιση πίνοντας επτά ποτήρια νερό την ημέρα, σύμφωνα με μελέτη. Επιπλέον, η αφυδάτωση οδηγεί σε μυϊκές κράμπες γι’ αυτό μην ξεχνάς να πίνεις νερό! 

Διάβασε επίσης: Υπερενυδάτωση: Μην υπερβάλλετε 

11 Μειώνει τη δυσκοιλιότητα

Σίγουρα, τα προβιοτικά μπορούν να σε βοηθήσουν στο πρόβλημα της δυσκοιλιότητας αλλά το έντερό σου χρειάζεται επίσης πολύ νερό. Για να διατηρήσει τη λειτουργία του το έντερο χρειάζεται να απορροφήσει έως και 5 λίτρα νερού την ημέρα.

12 Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Έρευνες έχουν δείξει ότι το νερό επηρεάζει θετικά τη διάθεσή σου. Ακόμη και η ήπια αφυδάτωση (που ορίζεται ως απώλεια περίπου 1,5% σε κανονικό όγκο νερού στο σώμα) μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα. Μείνε ενυδατωμένος για να είσαι χαρούμενος.

13 Μειώνει την κακοσμία του στόματος

Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός λόγος για την κακοσμία του στόματος. Το σάλιο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες κι όταν είσαι αφυδατωμένος, τα βακτήρια αναπτύσσονται με αποτέλεσμα την κακή αναπνοή. Μην ξεχνάς λοιπόν να πίνεις όσο περισσότερο νερό μπορείς μέσα στη μέρα.

14 Μειώνει την έντονη επιθυμία για ζάχαρη

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει αίσθημα πείνας και ιδιαίτερα μια ακατανίκητη επιθυμία για ζάχαρη και γλυκό. Ειδικά αν ασκείσαι και έχεις ήπια αφυδάτωση, χρησιμοποιείς με ταχύτερο ρυθμό το γλυκογόνο (δηλαδή τους αποθηκευμένους υδατάνθρακες), μειώνοντας άμεσα έτσι την αποθήκευσή τους. Γι’ αυτό λοιπόν, όταν τελειώνεις τη γυμναστική σου, έχεις όρεξη για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη. Γιατί με κάποιο τρόπο, πρέπει να αναπληρωθούν τα επίπεδα γλυκογόνου, έτσι ώστε να νιώθεις έτοιμος για την επόμενη προπόνησή σου.

15 Κάνει καλό στην καρδιά

Όσο πιο πολύ νερό πίνεις τόσο μειώνεις τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Μια μελέτη αποκάλυψε ότι, όσοι έπιναν πάνω από 5 ποτήρια νερό την ημέρα, είχαν 41% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια της περιόδου που διεξάγονταν η μελέτη, σε σχέση με εκείνους που έπιναν λιγότερο από δύο ποτήρια. 

Φίλια Μητρομάρα