ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 τρόποι να μειώσεις την κατακράτηση και να αναδείξεις τους κοιλιακούς σου

Μην αφήνεις την κατακράτηση νερού να κρύψει τους κοιλιακούς σου! 

 

Γυμνάζεσαι σκληρά, «σκοτώνεσαι» στις προπονήσεις και τηρείς ευλαβικά τη διατροφή σου για να μειώσεις αυτό το κοιλιακό λίπος, αλλά οι κοιλιακοί σου εξακολουθούν να μη δείχνουν γραμμωμένοι. Τι φταίει; Μπορεί το σώμα σου να κάνει κατακράτηση. Το υποδόριο υγρό που αποθηκεύεται στα κύτταρά σου έχεις ως αποτέλεσμα το δέρμα σου να έχει μια πρησμένη, φουσκωμένη όψη και τελικά να καλύπτει οποιαδήποτε γράμμωση που μπορεί να έχεις φτιάξει. 

Πώς να μειώσεις την κατακράτηση

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν κατακράτηση υγρών όπως πάρα πολύ αλάτι, συμπληρώματα διατροφής και ακόμη και αφυδάτωση. Ωστόσο, μπορείς να βοηθήσεις τον οργανισμό σου να απαλλαγεί από αυτό το επιπλέον νερό, ώστε να αποκαλύψεις τους κοιλιακούς σου που έχεις φτιάξει με κόπο.

1 Πίνε περισσότερο νερό

Μπορεί να σου φαίνεται αδιανόητο, αλλά για να αποφύγεις την κατακράτηση υγρών πρέπει να αυξήσεις την ποσότητα νερού που πίνεις. Ο οργανισμός σου χρειάζεται νερό για να αποτοξινώσει τα κύτταρα και αν δεν παίρνει αρκετό, θα αποθηκεύει νερό.

2 Απόφυγε τη ζάχαρη

Όταν τρως ζάχαρη αυξάνεις τα επίπεδα ινσουλίνης η οποία ευθύνεται για τη μείωση ικανότητας του οργανισμού να αποβάλλει το πλεονάζον νάτριο, και κατά συνέπεια, τα περιττά υγρά.

3 Μείωσε το αλάτι

Ένας σχεδόν εγγυημένος τρόπος για να αποθηκεύσεις επιπλέον νερό είναι να τρως τροφές πλούσιες σε νάτριο. Όσο περισσότερη πρόσληψη νατρίου έχεις, τόσο περισσότερο νερό θα κρατάει το σώμα σου. Φρόντισε να διαβάζεις τις ετικέτες και να αποφεύγεις τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως κονσερβοποιημένα τρόφιμα, επεξεργασμένα και κατεψυγμένα γεύματα. Επίσης, κοιμήσου. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει τα συμπαθητικά νεύρα στα νεφρά, τα οποία ρυθμίζουν το επίπεδο νατρίου και το ισοζύγιο νερού στο σώμα. Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας λειτουργεί σαν ένα σύστημα υδραυλικών εγκαταστάσεων και απομακρύνει τοξίνες από τον εγκέφαλό μας.

4 Πάρε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατακράτησης υγρών, ιδιαίτερα στις γυναίκες και στην έμμηνο ρύση.

Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε κάλιο όπως μπανάνα, πατάτες, γλυκοπατάτες, παντζάρια και μαγνήσιο όπως φρούτα, πράσινα λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά, δημητριακά ολικής άλεσης, τα οποία βοηθούν στην εξάλειψη της κατακράτησης υγρών.

5 Ίδρωσε

Ο ιδρώτας είναι απλώς νερό που αποθηκεύεται στο σώμα. Εάν έχεις υπερβολική κατακράτηση, η σκληρή άσκηση και η εφίδρωση θα σε βοηθήσουν να το αποβάλλεις. Να γνωρίζεις όμως ότι το βάρος σου θα επανέλθει μόλις επανυδατωθείς.

6 Μείωσε το αλκοόλ

Το αλκοόλ αφυδατώνει κι εάν ο οργανισμός σου είναι αφυδατωμένος λόγω κατανάλωσης αλκοόλ, είναι πιο επιρρεπής στην κατακράτηση. Είναι καλύτερο να αποφύγεις το αλκοόλ εάν θέλεις γράμμωση.

7 Φάε σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα φυσικό διουρητικό και μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών καθώς και βιταμινών A, C, E και K. Απλώς φάε τα σκέτα και φρόντισε να παραλείψεις το αλάτι ή το βούτυρο.

8 Πιες χυμό Cranberry

Ο χυμός cranberry είναι ένα φυσικό διουρητικό που όχι μόνο θα αποβάλει το υπερβολικό νερό από τον οργανισμό, αλλά και τις τοξίνες. Διάλεξε ένα χυμό cranberry χωρίς ζάχαρη.

9 Πάρε μια πολυβιταμίνη

Η έλλειψη ορισμένων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η βιταμίνη Β1 και Β6 μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση. Πάρε μια πολυβιταμίνη για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

10 Δοκίμασε φραγκόσυκο

Το φραγκόσυκο έχει διουρητική δράση, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, που βοηθούν το σώμα να αποβάλλει τα περιττά υγρά χωρίς να διαταράσσει την ισορροπία στο σώμα. Συμπληρώματα διατροφής ή χυμός φραγκόσυκου βοηθούν πολύ, καθώς η διουρητική δράση του είναι σταδιακή φτάνοντας τη μέγιστη τιμή της μετά από 6 ημέρες κατανάλωσης.

Διευκρίνηση: Η μείωση της κατακράτησης για να αποκαλύψει τους μυς σου θα λειτουργήσει μόνο εάν έχεις χαμηλό ποσοστό σωματικού λίπους. Εάν δεν ανήκεις ακόμα σε αυτήν την κατηγορία, προσπάθησε να το κάψεις πριν κατηγορήσεις την κατακράτηση που εμποδίζει την αποκάλυψη των κοιλιακών σου. Να θυμάσαι ότι για κάθε κιλό που έχεις επιπλέον δίνεις χώρο στην κατακράτηση. Αυτό συμβαίνει γιατί μειώνεται η δράση του διουρητικού συστήματος λόγω των χαμηλών ποσοστών της προγεστερόνης.

Φίλια Μητρομάρα