ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 διαφορετικά tips για να αδυνατίσεις ενώ κάθεσαι σπίτι

Βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες για να αδυνατίσεις, ακόμη κι αν κάθεσαι σπίτι.

Κάθεσαι σπίτι και φοβάσαι πώς θα βγεις από την καραντίνα βαρύτερος από ότι ήσουν όταν μπήκες; Αυτά τα 10 διαφορετικά tips, που είναι βασισμένα σε επιστημονικές έρευνες, θα σε βοηθήσουν να τρως λιγότερο, να κινείσαι περισσότερο και να να αδυνατίσεις ενώ κάθεσαι σπίτι.

 

1 Βάλε μουσική

Βάλε τα ακουστικά σου και άκου μουσική. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ακούς χαλαρωτική μουσική μπορεί να μειώσει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το άγχος, την επιθυμία για γλυκά και την αποθήκευση λίπους. Δεν μπορείς να ακούσεις μουσική ενώ εργάζεσαι; Κανένα πρόβλημα; Απλώς βάλε λίγη απαλή, slow τζαζ μουσική κατά τη διάρκεια του διαλείμματος που θα κάνεις. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Reports διαπίστωσε ότι η απαλή μουσική μας βοηθά να φάμε λιγότερο και να απολαμβάνουμε περισσότερο το φαγητό μας. Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η δυνατή μουσική ή η τηλεόραση σε αποσυντονίσει και δεν σε βοηθά να επικεντρωθείς σε αυτό που τρως. Μάλιστα, το βλέπεις τηλεόραση ενώ τρως είναι ένας από τους λόγους που νιώθεις πάντα πεινασμένος.

2 Πιες έναν καφέ

Είναι αρκετά δελεαστικό να πιεις ένα αναψυκτικό για να ξεπεράσεις την απογευματινή υπνηλία αλλά μην το κάνεις! Μια μελέτη από το Health Science Center του Πανεπιστημίου του Τέξας διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που έπιναν diet αναψυκτικό παρουσίασαν αύξηση κατά 70% στην περιφέρεια της μέσης τους σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν αναψυκτικό. Αντ 'αυτού, πιες ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς ζάχαρη ή πράσινο τσάι. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition διαπίστωσε ότι το πράσινο τσάι, και γενικά τα τσάγια, περιέχουν αντιοξειδωτικά, τις κατεχίνες, που ενισχύουν την οξείδωση του λίπους.

Δες σχετικά: 12 πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σου όταν πίνεις καφέ

3 Αντί για καρέκλα βάλε μπάλα γυμναστικής!

Αν θέλεις να κάψεις θερμίδες ενώ κάθεσαι πάρε μια μεγάλη μπάλα. Η εναλλαγή της καρέκλας γραφείου με μια μπάλα θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις τον πυρήνα, την πλάτη και τα πόδια και να κάψεις θερμίδες ενώ κάθεσαι. Μάλιστα εάν κάθεσαι σε μία μπάλα μπορεί να κάψεις επιπλέον 100 θερμίδες την ημέρα!

4 Έχε πάντα δίπλα σου ένα ποτήρι νερό

Το να έχεις δίπλα σου ένα μπουκάλι με νερό είναι ένας από τους βασικούς κανόνες που πρέπει να ακολουθείς κάθε μέρα για να χάσεις 10 κιλά σε έναν χρόνο. Και ευτυχώς, δεν χρειάζεται καν να σηκωθείς! Επειδή το νερό είναι απαραίτητο για εκατοντάδες μεταβολικές διεργασίες, διατηρώντας το σώμα σου ενυδατωμένο διασφαλίζει ότι αυτό λειτουργεί στα βέλτιστα επίπεδα και αυξάνει την ενέργειά σου. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism διαπίστωσε ότι η κατανάλωση λίγο περισσότερο από 2 ποτήρια νερό αύξησε τον ρυθμό του μεταβολισμό των συμμετεχόντων κατά 30% σε μόλις 30 λεπτά! Υπάρχουν και άλλες μελέτες που έχουν διαπιστώσει ότι το νερό μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα επειδή μειώνει την κατανάλωση τροφής. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Obesity βρήκε ότι οι άνθρωποι που έπιναν 2 ποτήρια νερό πριν από τα γεύματα καταναλώνουν έως και 90 λιγότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

5 Βάλε υπενθύμιση

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Practice Health Practice αποκάλυψε ότι όσοι λάμβαναν εβδομαδιαίες υπενθυμίσεις για το πόσες θερμίδες έκαιγαν την ημέρα και emails έκαναν πιο υγιεινές επιλογές στα σνακ και τα γεύματα την εβδομάδα. Αν θέλεις, μπορείς να ρυθμίσεις το κινητό σου για να σου υπενθυμίζει ότι π.χ. στις 6 μ.μ. μπορείς να φας ένα φρούτο ή κάποιο υγιεινό σνακ. Μπορείς επίσης να συνεργαστείς με κάποιον φίλο ώστε ο ένας να στέλνει υπενθυμίσεις στον άλλον!

6 Τόνωσε το σώμα σου

Ακριβώς επειδή κάθεσαι δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Οι ελαφριές διατάσεις μπορεί να χαλαρώσουν τους μυς ενώ καίνε και μερικές θερμίδες. Δοκίμασε να τεντώσεις το χέρι σου, να το τραβήξεις από την αντίθετη πλευρά ή να τεντώσεις τα χέρια σου ψηλά και να προσπαθήσεις να αγγίξεις κάτι που είναι ψηλά.  Μπορείς επίσης να τονώσεις τους μυς των ποδιών σου ενώ κάθεσαι. Βάλε μία μια μπάλα ανάμεσα στους μηρούς ή τα γόνατα και κάνε πιέσεις.

7 Έχε έτοιμα κάποια σνακ

Επέλεγε τα σωστά σνακ και έχε τα έτοιμα, π.χ. ξηροί καρποί, γιαούρτι, λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια κ.λπ. Αυτή η τακτική θα σε αποτρέψει να φας περισσότερο ή άτακτα και να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειας σου σταθερά. Όταν θέλεις κάτι να φας, μην τρως στο γραφείο όπου εργάζεσαι ή μπροστά στον υπολογιστή. Κάνε ένα διάλειμμα από τη δουλειά στο σπίτι και δώσε στον εγκέφαλό σου το σήμα ότι έφαγες. 

Δες και Αποξηραμένα φρούτα: τα καλύτερα σνακ για την άσκηση

8 Κάθισε σωστά

Το μυαλό μπορεί να επηρεάσει το σώμα μας, αλλά και το σώμα μας μπορεί επίσης να επηρεάσει το μυαλό μας. Ψυχολόγοι του Χάρβαρντ πιστεύουν ότι μπορείς πραγματικά να ενισχύσεις τη διάθεσή σου εάν κάθεσαι σωστά στην καρέκλα, με την πλάτη ίσια. Η καλή στάση του σώματος μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του άγχους και της κορτιζόλης που συμβάλλει στην αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, όταν κάθεσαι ευθεία με τους ώμους σου πίσω και τους κοιλιακούς σου σφιγμένους αντί να κάθεσαι χαλαρός και σκυφτός στην καρέκλα, απαιτεί την ενεργοποίηση περισσότερων μυών και μπορεί να σε βοηθήσει να κάψεις θερμίδες.

9 Διάβασε ένα βιβλίο

Η συνήθεια της ανάγνωσης ενισχύει τον εγκέφαλο και μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τους στόχους σου να αδυνατίσεις. Όχι μόνο η ανάγνωση σε βοηθά να χαλαρώσεις και να μειώσεις το άγχος αλλά και η χρήση του εγκεφάλου σου απαιτεί ενέργεια, με τη διαδικασία ανάγνωσης να καίει σχεδόν διπλάσιες θερμίδες από τον ύπνο!

Διάβασε σχετικά: Και τώρα δίαιτα: 50 συμβουλές για να αδυνατίσεις!

10 Φάε το μεσημεριανό σου σε συγκεκριμένη ώρα

Πολλές φορές η δουλειά δεν σε αφήνει να τηρείς ένα συγκεκριμένο ωράριο γευμάτων. Βάλε μία υπενθύμιση για μεσημεριανό φαγητό πριν τις 3 μ.μ. Γιατί; Μελέτη του International Journal of Obesity διαπίστωσε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες που έτρωγαν το γεύμα τους μετά τις 3 μ.μ. έχασαν 25% λιγότερο βάρος από εκείνες που έτρωγαν το γεύμα τους πιο νωρίς. Το γεγονός ότι όσες έτρωγαν και το δείπνο τους αρκετά νωρίς έχασαν πέντε κιλά περισσότερα, παρόλο που και οι δύο ομάδες έτρωγαν τα ίδια τρόφιμα και τις ίδιες θερμίδες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν αργούμε να φάμε το γεύμα μας αυτό μας κάνει να πεινάμε περισσότερο και να τρώμε περισσότερο φαγητό.