Interviews

Yiannis Christodoulou: Ξεκίνησε Aquathlon πριν 6 χρόνια και είναι ασταμάτητος!

Ο 34χρονος Yiannis Christodoulou, κυπριακής καταγωγής, μένει στο Canterbury της Αγγλίας και ξεκίνησε να τρέχει και να κολυμπά μόλις το 2012! Δύο χρόνια νωρίτερα έτρεξε για πρώτη φορά σε μια διαδρομή 5k για καλό σκοπό, στην Sport Relief. Μέχρι τότε η μόνη άσκηση που έκανε ήταν να παίζει ποδόσφαιρο 5×5, μία φορά την εβδομάδα. Το καλοκαίρι του 2012 βλέποντας τους Ολυμπιακούς στο Λονδίνο στην τηλεόραση εμπνεύστηκε από έναν αγώνα τριάθλου και το πόσο καλοί ήταν οι αδελφοί Brownlee και γράφτηκε στην τοπική λέσχη του Canterbury Harriers τον Σεπτέμβριο εκείνης της χρονιάς. Σε έξι χρόνια κατάφερε να κερδίσει σε εθνικό και πανευρωπαικό επίπεδο χάλκινα μετάλλια στο Aquathlon ενώ από το 2017 εκπροσωπεί τη Μεγάλη Βρετανία στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Aquathlon του 2017 (Age Group). Ο Yiannis Christodoulou μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit για το πώς τα κατάφερε στο Aquathlon.

 

 

Πώς ξεκινήσες το Aquathlon;

Άρχισα να τρέχω το 2012, αφού εμπνεύστηκα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, δοκίμασα ένα τρίαθλο, το τρέξιμο δεν ήταν πλέον αρκετά προκλητικό. Το 2015 παντρευόμουν και δεν είχα χρόνο να προπονηθώ για τρίαθλο, γι 'αυτό αποφάσισα να πάω σε aquatlons, καθώς ήμουν αρκετά καλός κολυμβητής και δρομέας.

Ποια ήταν η καλύτερη εμπειρία σου μέχρι τώρα και ποια η χειρότερη;

Η 3η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2016 (Age Group) πρέπει να είναι η καλύτερη μου εμπειρία. Δεν το περίμενα και χρειάστηκε να τρέξω πολύ σκληρά. Έπρεπε να σπριντάρω τα τελευταία 400 μέτρα για να περάσω δύο άτομα. Ήταν μια εκπληκτική εμπειρία και δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Θα έλεγα στους ανθρώπους να συνεχίζουν να πιέζουν τον εαυτό τους μέχρι να τελειώσουν. Η χειρότερή μου εμπειρία ήταν πέρυσι στο μακρινό aquatlon στο Hever Castle, μόνο και μόνο επειδή πήρα λάθος δρόμο και δεν με σταμάτησαν. Μέχρι να το συνειδητοποιήσω και να επιστρέψω στο σημείο που πήρα λάθος δρόμο, ήμουν πίσω πάνω από μίλι.

Πες μας τρεις συμβουλές για να πετύχει κάποιος στο aquatlon;

Οι συμβουλές μου είναι απλές. Προπονήσου σκληρά, φροντίζοντας να προπονείσαι σωστά. Δεν μπορείς να πας σε ένα aquatlon χωρίς να έχεις κολυμπήσει και τρέξει αρκετά. Δεύτερον να μην πανικοβάλλεσαι, να είσαι ήρεμος και να το απολαμβάνεις. Τέλος, η μετάβαση είναι λίγο διαφορετική από ό,τι στο triathlon, γι 'αυτό εξασκήσου όσο περισσότερο μπορείς στο κολύμπι και στο τρέξιξμο.

Πόσο σημαντικό είναι να ακολουθείς ειδική διατροφή; Τι προτιμάς να τρως ή να πίνεις και γιατί;

Η διατροφή είναι τόσο σημαντική για την απόδοση και μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο. Συνήθως προτιμώ να τρώω Pizza πριν από έναν αγώνα, όπως μπορείς να κάνεις αν βρίσκεσαι έξω από το σπίτι ή στο εξωτερικό. Κατά την προπόνηση πριν και μετά τους αγώνες πίνω πολύ χυμό παντζαριού. Είμαι φανατικός του Beet It. Συνήθως πίνω ένα χυμό Beet it το πρωί του αγώνα, κάθε βράδυ πριν κοιμηθώ και μετά από σκληρές προπονήσεις. Το προτιμώ επειδή βοηθά στην απόδοσή μου και στην αποκατάσταση του σώματος.

Τι σε εμπνέει να συνεχίζεις;

Είναι εύκολο να κοιτάξω πίσω σε αυτό που έχω πετύχει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που με ενθαρρύνει να προσπαθώ να βελτιώνομαι. Κυρίως όμως, μου αρέσει. Κοιτάζοντας πίσω στο 2012, όταν άρχισα να τρέχω και πριν από 6 χρόνια όταν με δυσκολία κολυμπούσα και βλέπω ότι καλά τα πήγα μέχρι τώρα. 

Μπορείς να μας περιγράψεις μια τυπική ημέρα προπόνησης;

Αμέσως μετά τη δουλειά μου (Σ.Σ.: Εργάζεται στο NHS –Εθνικό Σύστημα Υγείας)

ξεκινώ την προπόνησή μου γύρω στις 4:45 μ.μ. και είμαι συνήθως στο σπίτι γύρω στις 7.30 το βράδυ, προτιμώ να αφήνω κενό το Σάββατο για να μπορώ να κάνω κάτι με τη γυναίκα μου και την οικογένειά μου. Η προπόνησή μου σε μια μέρα αποτελείται κανονικά από δύο συνεδρίες, όπως ένα τρέξιμο και στη συνέχεια γυμναστήριο. Έτσι, η προπόνηση σε μια τυπική εβδομάδα αποτελείται από 2 προπονήσεις στο γυμναστήριο, 4 διαδρομές τρεξίματος την εβδομάδα, περίπου 30-40 μίλια την εβδομάδα, 4 κολυμβητικές προπονήσεις εβδομαδιαίως και μια κανονική περίπου 3.500 μέτρα καθώς και μια προπόνηση ποδηλασίας με τουλάχιστον μία πλήρη ανάπαυση ανά εβδομάδα, μερικές φορές και δύο. Είναι πολύ δύσκολο να ακολουθείς ένα τέτοιο πρόγραμμα όταν έχεις μια εργασία πλήρους απασχόλησης και οικογενειακή ζωή.

Ποιος, στην κοινότητα του τρίαθλου, σε εμπνέει;

Πρέπει να είναι ο Gwen Jorgensen. Μου αρέσει ο τρόπος που τρέχει.

Πότε και ποιος είναι ο επόμενος αγώνας;

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (World Championships) είναι ο επόμενος μεγάλος αγώνας στις 10 Ιουλίου, στη Δανία, στο Middlefart. Επομένως, η προπόνησή μου είναι προσαρμοσμένη αυτή τη στιγμή σε αυτό το event. Εύχομαι να φτάσω στο top 10 φέτος και αν μπορώ να πλασαριστώ ακόμη ψηλότερα, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι το κάνω αυτό όσο το απολαμβάνω και μου αρέσει η εμπειρία. Στη συνέχεια θα αγωνιστώ στο Εθνικό Πρωτάθλημα στο Peterborough που είναι 10 ημέρες αργότερα. Αυτό δεν μου δίνει πολύ χρόνο για να ανακάμψω και η προπόνηση δεν θα είναι και η ιδανική, καθώς θα είμαι πίσω στη χώρα μου λίγες μέρες πριν τον αγώνα.

Ποιο είναι το μόττο σου;

Η πίστη στον εαυτό μου είναι το πρώτο κλειδί της επιτυχίας! Ποτέ μην το εγκαταλείπεις και συνέχιζε προς τα εμπρός.