Interviews

Θωμάς Παπαβασιλείου: «Η Ελλάδα μπορεί να κάνει αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου»

«Περισσότερη προσοχή και συνειδητότητα για όλους» είναι το βασικό μότο του 57χρονου διακεκριμένου Έλληνα τριαθλητή και προπονητή τριάθλου Θωμά Παπαβασιλείου, Ph.D Ε.Ε, αφού από πολύ νωρίς συνειδητοποίησε την αξία του mindfulness και της ισορροπίας μεταξύ της σωματικής και ψυχικής υγείας. Αν και πτυχιούχος ηλεκτρολόγος του Πολυτεχνείου, ο Θωμάς Παπαβασιλείου είναι υποψήφιος μεταπτυχιακού τίτλου Μάστερ Προπονητικής Αθλητισμού (ΜΑ) του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα τελευταία χρόνια είναι προπονητής τριάθλου και αθλημάτων αντοχής και ενεργός αθλητής αφού συμμετέχει σε πολλούς αγώνες τριάθλου και αντοχής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συχνές διακρίσεις στο βάθρο. Με αφορμή το 1ο Edipsos Multisport & Wellness Festival 2017, στο οποίο είναι τεχνικός διευθυντής, μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για τα αθλητικά event στην Ελλάδα και για τα μυστικά του τριάθλου.

 

 

Κύριε Παπαβασιλείου είστε ο τεχνικός διευθυντής στο 1ο Edipsos Multisport & Wellness Festival 2017. Γιατί ένα πολυαθλητικό φεστιβάλ στην Αιδηψό; Ποιος είναι ο στόχος;

Ουσιαστικά είναι μια προσπάθεια να αναδειχθεί η αξία των ιαματικών λουτρών της Αιδηψού και να προβληθεί ως ιδανικός προορισμός αθλητισμού και ευζωίας λόγω της υψηλης αισθητικής, των ποικίλων διαδρομών που προσφέρει η Αιδηψός (θάλασσα, βουνό, πλούσια βλάστηση, απαιτητικά μονοπάτια, παραθαλάσσιες διαδρομές κ.λπ.). Τρέξιμο, κολύμβηση, SUP, nordic walking, ποδηλατοβόλτα, γιόγκα, βιωματικά σεμινάρια, ομιλίες, παιδικοί αγώνες και πολλές ακόμη δραστηριότητες είναι μερικά απ’ όσα θα ζήσουν όσοι δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ. Οι εγγραφές θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι το βράδυ στις 27.9.2017 ενώ το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής στο φεστιβάλ θα υπάρχει περιορισμός αριθμός εγγραφών.

Τέτοια αθλητικά event δίνουν μια οικονομική ανάσα στην περιοχή ενώ επιμηκύνουν την τουριστική σεζόν. Η Αιδηψός είναι άγνωστη και η εικόνα της παρεξηγημένη, όλοι τη θεωρούν ως κέντρο τρίτης ηλικίας αλλά εμείς που είμαστε εδώ και οργανώνουμε τον αγώνα παρατηρούμε πως πολλοί επισκέπτες έχουν πιάσει το νόημα της αξίας που έχουν τα ιαματικά λουτρά για την αποκατάσταση μετά από κάθε προπόνηση αθλητή ή κάποιον αγώνα. Γενικά, η χώρα μας, και ειδικά η περιοχή της βόρειας Εύβοιας, έχει καταπληκτικά σημεία για προπονήσεις και αθλητικές διοργανώσεις ενώ μπορεί να προσφέρει μια πολυπρισματική προσέγγιση στην άθληση. Η μορφολογία της βοηθάει πολύ.

Ασχολείστε χρόνια με το τρίαθλο. Σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι βρίσκεται το τρίαθλο στην Ελλάδα; Υπάρχει ενδιαφέρον και ανταγωνισμός; 

Υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην Ελλάδα γιατί αν κάποιος το δοκιμάσει εύκολα προσελκύεται από την ποιλικία και τις εναλλαγές των αθλημάτων. Το τρίαθλο έχει αναπτυχτεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, αν και σε σχέση με το εξωτερικό ο αριθμός των συμμετέχοντων είναι σημαντικά μικρότερος. Παρ΄όλο που ο αριθμός των τριαθλητών είναι μικρός, έχουμε κάποια λαμπρά παραδείγματα, όπως τον παγκόσμιο πρωταθλητή Χρήστο Γαρέφη, που είναι και πρεσβευτής του τριάθλου αλλά και πρεσβευτής του Edipsos Multisport & Wellness Festival, που μάς κάνουν περήφανους στο εξωτερικό. Το τρίαθλο το εξασκεί εύκολα ακόμη και ένας απλός χομπίστας αρκεί να έχει πειθαρχία και να ασκείται συστηματικά. Στην Ελλάδα λόγω κλίματος και γεωμορφολογίας μπορεί το τρίαθλο να αναπτυχθεί με ιδανικό τρόπο.

Γιατί επιλέξατε το τρίαθλο;

Τις πρώτες εμπειρίες σε τρίαθλο τις είχα πριν από 20 χρόνια στην Αμερική. Έχω ζήσει για 26 χρόνια στο Los Angeles των ΗΠΑ, και είχα συμμετάσχει σε κάποιους αγώνες τριάθλου στο Malibu, κυρίως σε ομάδα σκυταλοδρομίας, αλλά δεν είχα χρόνο να εστιάσω στο τρίαθλο επειδή ασχολούμουν κυρίως με το beach volley και με ποδήλατο βουνού. Το 2009 που επέστρεψα στην Ελλάδα έτρεξα στον κλασσικό μαραθώνιο Αθηνών, ένα όνειρο ζωής γιά κάθε αθλούμενο, πιστεύω. Μετά από αυτό ξεκίνησα να τρέχω σε τρίαθλα ως εντελώς αρχάριος αλλά με κέρδισε το αίσθημα ικανοποίησης που ένιωθα όταν τερμάτιζα. Στο τρίαθλο δοκιμάζεις τα όριά σου και γι΄αυτό η ικανοποίηση στο τέλος είναι μεγάλη. Έχω συμμετάσχει σε περισσότερους από 30 αγώνες τριάθλου διαφόρων αποστάσεων, ασχολούμαι επιστημονικά με το θέμα, μάλιστα τελειώνω το μεταπτυχιακό μου στο ΤΕΦΑΑ Αθηνών και η διατριβή μου αφορά το τρίαθλο ενώ προπονώ ομάδα τριαθλητών με την ATP training. Το μεγάλο πλεονέκτημα του τριάθλου είναι ότι γυμνάζει όλες τις μυϊκές ομάδες ενώ αν είσαι τραυματισμένος μπορείς στις προπονήσεις σου να κάνεις ή κολύμπι ή ποδήλατο ή τρέξιμο, ή στους αγώνες να συμμετάσχεις σε ένα από αυτά κι όχι και στα τρία αθλήματα (είναι πολύ συνηθισμένο σε ομάδα σκυταλοδρομίας σε αγώνες τριάθλου).

Ως τριαθλητής ποιο αγαπάτε περισσότερο: το κολύμπι, το τρέξιμο ή το ποδήλατο; Ποιο πιστεύετε ότι είναι το δυνατό σας σημείο;

Το τρέξιμο θα έλεγα είναι το δυνατό μου σημείο αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία όσο οι εναλλαγές που προσφέρει αυτό το άθλημα. Όλες οι μεταβάσεις είναι απαιτητικές και θέλουν ειδική διαχείριση. Γι' αυτό και οι αθλητές κάνουν ειδική προπόνηση στις μεταβάσεις. Καλό είναι λοιπόν να μην ξεχωρίζει κάποιος τα αθλήματα αλλά να σκέφτεται το τρίαθλο, όπως πολύ σωστά λέει και ο μεγάλος δάσκαλος Γαρέφης σαν ΕΝΑ αθλημα που αποτελείται από 5 κομμάτια, κολύμπι, αλλαγή 1, ποδηλασία, αλλαγή 2 και τρέξιμο. Είναι σημαντικό ένας τριαθλητής να μπορεί να διαχειριστεί τις αλλαγές των αθλημάτων, να κάνει μία σωστή διαχείριση ενέργειας και πνεύματος, να έχει αυτοσυγκράτηση ώστε να έχει το συνολικό ελάχιστο χρόνο στο τέλος.

 

 

Δύναμη, αντοχή, σωματική ευεξία: ποια από τα τρία στοιχεία υπερτερεί όταν μιλάμε για τρίαθλο;

Χρειάζονται και τα τρία. Η ενδυνάμωση κατά την προετοιμασία αλλά και κατά τη συντήρηση καθώς και η προπόνηση (και cardio και μυικής αντοχής) όπως και η νοητική προπόνηση είναι αυτά που θα αποδώσουν τα βελτιστα στο τρίαθλο.

Να σταθούμε λίγο στη νοητική προπόνηση. Πώς μπορεί ένας απλός αθλητής να κάνει μία τέτοια προπόνηση όταν δεν διαθέτει δίπλα του έναν αθλητικό ψυχολόγο;

Υπάρχουν εξαιρετικά εργαλεία και τεχνικές που μερικά από αυτά θα τα παρουσιάσουμε και στο Edipsos Multisport & Wellness Festival. Μάλιστα η Μαριάννα Χρυσικάκου θα παρουσιάσει τεχνικές και πρακτικά εργαλεία αυτοσυγκέντρωσης, τεχνικές θετικών σκέψεων, διαχείριση άγχους, ανασφάλειας κ.λπ. Όταν ένας αθλητής δουλεύει αυτά τα κομμάτια έχει σημαντικά οφέλη και στην καθημερινή του ζωή και ο νους του μπορεί να τα διαχειριστεί. Όμως, το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι η επόμενη μέρα. Όπως είπε και ο Χρήστος Γαρέφης στη συνέντευξη τύπου του φεστιβάλ “Οι αγώνες δεν αρχίζουν και τελειώνουν με το να ανέβουν κάποιοι στο βάθρο. Νικητές είναι όλοι όσοι συμμετέχουν και την επόμενη ημέρα έχουν περισσότερη ενέργεια και νιώθουν ευεξία. Το καλά κρυμμένο μυστικό των αγώνων είναι η επόμενη μέρα.”

Ποιο είναι το μυστικό για να αντέξεις αλλά και να κερδίσεις έναν αγώνα;

Το τρίαθλο δεν είναι τίποτα άλλο από έναν αγώνα αντοχής που περιλαμβάνει τρία αθλήματα. Το σημαντικό είναι να έχεις προετοιμαστείς σωστά. Ο αγώνας είναι μια δοκιμασία που έρχεται στο τέλος ενός κύκλου προετοιμασίας. Η συστηματική, λοιπόν, προετοιμασία, καθώς και οι ρεαλιστικές προσδοκίες που έχουμε από τον αγώνα είναι τα βασικά μυστικά.

Ποιος ήταν για σας ο πιο απαιτητικός αγώνας; Ποιον χαρήκατε περισσότερο;

Σίγουρα ήταν ο κλασικός μαραθώνιος το 2010, στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 15.000 δρομείς. Είχα κάνει σωστή προετοιμασία και μου βγήκε πολύ ωραία η διαδρομή. Πιστεύω πως ο μαραθώνιος άνοιξε το δρόμο για όλα τα αθλητικά event που γίνονται τώρα τελευταία σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εάν γίνει σωστή συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δημόσιους φορείς και τον ιδιωτικό τομέα μπορούμε να έχουμε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου που θα φέρουν ξένους αθλητές στη χώρα μας και θα βάλουν την Ελλάδα στον χάρτη του αθλητικού τουρισμού.

Πόσο σημαντική είναι η στήριξη των τοπικών αρχών στην επιτυχία μιας τέτοιας διοργάνωσης όπως το Edipsos Multisport & Wellness Festival;

Είναι εξαιρετικά σημαντική και είμαι πολύ ευχαριστημένος με τη στήριξη της Δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού κας Λίνας Ευσταθίου και όλου του επιτελείου της για την έμπρακτη υποστήριξη και το ενδιαφέρον ώστε να έχει μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση. Είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπει κανείς μία πόλη να εχει αγκαλιάσει το event μας και όλα τα συνεργεία του Δήμου να δουλεύουν πυρετωδώς για να υποδεχθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους αθλητές και τους συνοδούς τους.

Μπορείτε να φανταστείτε τον εαυτό σας εκτός αθλητισμού;

Δε νομίζω ότι δεν θα μπορέσω ποτέ να φανταστώ κάτι τέτοιο. Η άθληση μού προκαλεί μεγάλη ευχαρίστηση και, εκτός από την προσωπική άθληση, μου αρέσει που προπονώ και μεταλαμπαδεύω το αθλητικό πνεύμα και σε άλλους, νεότερους αθλητές. Ραντεβού στις 29.9 στην Αιδηψό!

 

 

Ποιος είναι ο Θωμάς Παπαβασιλείου

 

 

O Θωμάς Παπαβασιλείου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960.

Είναι Διδάκτωρ (Ph.D.) και Μάστερ (M.S.) του University of Southern California (USC) με υποτροφίες από το πανεπιστήμιο.

Υποψήφιος μεταπτυχιακού τίτλου Μάστερ Προπονητικής Αθλητισμού (Μ.Α.) του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πτυχιούχος Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με υποτροφία από το Ιδρυμα Καρτικών Υποτροφιών.

Ειδικεύεται σε διοργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων. Εχει διοργανώσει τουρνουά beach volley με μεγἀλη επιτυχία στο Σχινιά το 2010 και 2011. Έχει διατελέσει τεχνικός διευθυντής στον αγώνα τριάθλου Vouliagmeni International Triathlon 2014, τεχνκός διευθυντής αθλητικών δράσεων του φιλανθρωπικού φεστιβλα ΕΥΖΗΝ το 2013 και 2014 και τεχνικός σύμμβουλος στους αγώνες τριάθλου Astroman και Schiniathlon. Έχει διοργανώσει αγώνες multisport και σεμινάρια με θέματα προπονητικής, αθλητικής διατροφής, αθλητικής ψυχολογίας, αγωνιστικών συμβουλών καθώς και training camps γιά αθλητές αντοχής.

Στη Νότια Καλιφόρνια όπου έζησε για 26 χρόνια αποκόμισε πολύτιμες εμπειρίες ζωής. Από νεαρή ηλικία, ασχολήθηκε με ποικιλία δραστηριοτήτων και αθλημάτων outdoors, όπως θάλασσιο σκι, βόλεϊ σἀλας, beach volley, windsurfing, kitefurfing, surfing, SUP, scubadiving, ιππασία, skateboarding, mountain bike, inline skating, downhill skiing, πεζομπορία (hiking), snowboarding, backcountry skiing, crosscountry skiing, αλεξίπτωτο πλαγιάς, τρίαθλο, ποδηλασία, ιστιοπλοία, καγιάκ open water, αναρρίχηση και spinning. Eιδικά στο beach volley έχει κατακτήσει τη διάκριση ΑΑΑ από το California Beach Volleyball Association.

Δοκίμασε το τρίαθλο το 1992 συμμετέχοντας με ομάδα σκυταλοδρομίας στο Nautica Malibu Triathlon κατακτώντας την 1η θέση στο ομαδικό. Στο Λος Αντζελες και στη Χαβάη πρωτογνώρισε και ασχολήθηκε με διάφορες μορφές yoga όπως hatha, vinyasa flow και ashtanga και συνειδητοποίησε την αξία του mindfulness και της ισορροπίας μεταξύ της σωματικής και ψυχικής υγείας.

Από το 2009 που επέστρεψε στην Ελλάδα, έχει εστιάσει την προσοχή του στο τρίαθλο, στους δρόμους αντοχής και στο beach volley.

Έχει τερματίσει 3 φορές τον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Συμμετείχε σε διεθνείς αγώνες τριάθλου (Budapest Half Ironman, Austria Half Ironman, Nautica Malibu Triathlon, Hermosa Beach Triathlon, Ventura Triathlon) και δρόμους μεγάλων αποστάσεων (Μαραθώνιος του Λος Άντζελες).

Eίναι ενεργός τριαθλητής και Μαραθωνοδρόμος έχοντας συμμετάσχει σε πολλούς αγώνες αντοχής σε βουνό και σε άσφαλτο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με συχνές διακρίσεις στο βάθρο.

Ηταν ιδρυτικό στέλεχος και προπονητής της ομάδας τριάθλου Νuventi από το 2015 έως το 2016.

Από τον Οκτώβριο του 2016 είναι προπονητής τριάθλου της νέας ομάδας ATP training καθώς και personal trainer.

Είναι μέλος του Τελμησσού Μαραθώνα, της ομάδας ποδηλασίας Πρόοδος Ν. Βουτζα, της ΠΕΠΑ, της ομάδας Surfers for Life, του LA triathlon club, California Beach Volleyball Association και της ομάδας παλαιμάχων beach volley Milano Old Stars. Στα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνονται η εργοφυσιολογία, οι εναλλακτικές θεραπείες, ο εθελοντισμός και τα ταξίδια.