Interviews

Τάσος Παπαλαζάρου: “Το Πάσχα χαλάρωσε και φάε ελεύθερα!”

Εάν γνωρίσεις τον Τάσο από κοντά θα διαπιστώσεις ότι πρόκειται για άτομο με ήρεμη δύναμη που θα σε καθοδηγήσει σωστά και θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς μια και καλή απ΄ ότι σε βαραίνει. Έχει καταφέρει να περάσει με επιτυχία το μήνυμα από τους τηλεοπτικούς μας δέκτες ότι δεν υπάρχουν καλές ή κακές τροφές, ότι το φαγητό είναι απόλαυση, εκτός από ενοχή και καταφύγιο, και ότι το να χαλαρώνουμε είναι το πρώτο βήμα για να πάρουμε τη διατροφή μας στα σοβαρά. Ο ίδιος είναι λάτρης της σοκολάτας, υποκύπτει στα… βραχάκια (γλυκά με σοκολάτα και καβουρδισμένο αμύγδαλο που έτρωγε στη Δράμα από όπου κατάγεται) αλλά πιστεύει ότι «οι μικρές παρασπονδίες είναι στο πρόγραμμα» αρκεί όλα να γίνονται με μέτρο.Ο τηλεοπτικός μας διαιτολόγος Τάσος Παπαλαζάρου, MSc, PhD, μετά από χρόνια συνεργασίας με την Ελένη Μενεγάκη, βρέθηκε στο ΣΚΑΙ παρουσιάζοντας τα τελευταία χρόνια την εκπομπή «Ζω καλύτερα» με τη Ζέτα Δούκα και το «Beautiful Life» με τη Στέλλα Γιαμπουρά όπου μας ενημερώνει για την υγιεινή διατροφή και την υγεία μας. Η Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr μίλησε μαζί του για τα λάθη που κάνουμε στη διατροφή, την άσκηση και τις… κραιπάλες ενόψει του Πάσχα.

 

 Γυμνάζεται 2 – 3 φορές την εβδομάδα στο γυμναστήριο.

 

Τάσο, ποιο πιστεύεις ότι είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι στη διατροφή;

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε είναι το ότι υποβάλλουμε τον εαυτό μας σε αυστηρές δίαιτες, σε γρήγορη απώλεια βάρους, επειδή είμαστε ανυπόμονοι από τη φύση μας. Υιοθετούμε δίαιτες που βλέπουμε στα περιοδικά ή παίρνουμε από τους φίλους μας, οι οποίες όμως δεν έιναι σχεδιασμένες για εμάς. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι να προσλαμβάνουμε πολύ γρήγορα τα κιλά που χάσαμε και ο κόπος μας να πηγαίνει χαμένος. Αυτό είναι και το πιο συχνό λάθος στο πλαίσιο του αδυνατίσματος.

 

Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Αυτό που θα πρέπει κάνουμε είναι να μην πανικοβαλλόμαστε! Οι αυστηρές δίαιτες παρουσιάζουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεται να ζητάμε τη βοήθεια κάποιου ειδικού ο οποίος θα σχεδιάσει ένα διαιτολόγιο στα μέτρα μας που θα καλύπτει τις δικές μας ανάγκες σε μικροστοιχεία και μακροστοιχεία και θα στοχεύει στην απώλεια λιπώδους ιστού και όχι μυικής μάζας. Επίσης να υπάρχει μια ισορροπία στην πρόσληψη πρωτείνης, υδατανθράκων και λιπών.

Αν κάποιος δεν τρώει κρέας πώς μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε πρωτείνες;

Πρωτείνες έχουν τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά, το αυγό. Ο συδνυασμός δημητριακών και όσπριων όπως το ρεβοθοπίλαθο και το φακόρυζο μας προσφέρουν πρωτείνες υψηλής βιολογικής αξιάς γιατί οι συνδυασμοί αυτοί αλληλοσυμπληρώνουν τα αμινοξέα. 

Μετά από μια κραιπάλη τι πρέπει να κάνουμε για να επανέλθουμε;

Αυτό που δεν πρέπει να κάνουμε είναι να νιώθουμε τύψεις. Οι τύψεις μας στερούν ένα κομμάτι της ευχαρίστησης του γεύματος, την απόλαυση, και αυτό σημαίνει ότι θα επαναλάβουμε την κραιπάλη επειδή δεν ικανοποιηθήκαμε. Η δική μου συμβουλή είναι να το ευχαριστηθούμε. Την επόμενη ημέρα μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας με ελαφριά γεύματα και σαλάτες ή ξοδεύοντας περισσότερη ενέργεια με φυσική δραστηριότητα προκειμένου να επανέλθει.

 

Με τη Στέλλα Γιαμπουρά παρουσίαζαν την εκπομπή Beautiful Life, στον Σκάι

 

Ποια διατροφή πιστεύεις ότι μπορεί κάποιος να ακολουθεί σε όλη του τη ζωή και γιατί;

Αυτή τη στιγμή αποδεδειγμένα είναι η μεσογειακή διατροφή που προσφέρει καλή υγεία και μακροβιότητα. Πολυάριθμες έρευνες έχουν συσχετίσει τη μεσογειακή δίαιτα με χαμηλά ποσοστά εμφάνισης καρδιοπαθειών διαφόρων μορφών καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, Altzheimer, γαστρεντερικών προβλημάτων, ενώ φαίνεται να συμβάλλει και στον καλύτερο έλεγχο βάρους. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές της μεσογειακής διατροφής αλλά, γενικώς, το μεσογειακό μοντέλο είναι αυτό που μπορούμε να ακολουθήσουμε για πάντα. 

Τι θα πρέπει να προσέξουμε τώρα το Πάσχα;

Μια βασική αρχή είναι ότι στις γιορτές δεν κάνουμε δίαιτα γιατί όταν κάνουμε δίαιτα καταβάλλουμε προσπάθεια για να ακολουθήσουμε το διατροφικό μας πρόραμμα. Επειδή τώρα στις γιορτές έχουμε πολλά εξωτερικά ερεθίσματα δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δίαιτα. Είναι προτιμότερο να χαλαρώσουμε και να απολαύσουμε τις γιορτές, καταναλώνοντας με μέτρο και το αρνί, και το τσουρέκι και τα κουλουράκια. Να φάμε από όλα, να ζήσουμε τις στιγμές αυτές αποφεύγοντας την υπερβολή. Μετά μπαίνουμε σε πρόγραμμα δίαιτας.

Πόση πρωτείνη θα πρέπει να λαμβάνει την ημέρα ένας μέτριος ασκούμενος;

Οι βασικές συστάσεις είναι 0,8 – 1 γρ. ανά κιλό σωματικού βάρους. Δηλαδή αν ζυγίζεις 70 κιλά χρειάζεσαι 56- 70 γρ. πρωτείνης την ημέρα. Μετά οι ανάγκες αυξάνονται ανάλογα με τον τύπο της άσκησης και της προπόνησης. Αν ακολουθείς πρόγραμμα υπερτροφίας τότε μπορεί να φτάσουν και τα 2 γρ., αν κάνεις αερόβια δεν χρειάζεσαι περισσότερη πρωτείνη, μπορείς να την καλύψεις άνετα και διατροφικά.

 

Ο Τάσος ασχολείται με το beach volley τα τελευταία 10 χρόνια.

 

Να παίρνουν ή όχι συμπληρώματα οι αθλητές;

Γενικώς το μέλημά μας είναι ο αθλητής να τρέφεται σωστά. Αν τρέφεται σωστά τότε δεν είναι απαραίτητο. Όμως λόγω της πράξης ξέρουμε ότι είναι πολύ δύκολο να προγραμματίσουμε τόσο καλά τα γεύματά μας, επομένως ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει.

Γυμνάζεσαι;

Ναι, τώρα κάνω beach volley ενώ στο γυμναστήριο κάνω αερόβια και βάρη, ακολουθώ πρόγραμμα αντιστάσεων. Συμμετέχω σε διάφορα τουρνούα τα τελευταία 10 χρόνια και το beach volley το μαθαίνω ακόμη.

Ποιο σνακ προτιμάς πριν την προπόνησή σου και ποιο μετά;

Προτιμώ ένα υδατανθρακούχο γεύμα πριν την προπόνηση όπως ένα τοστ, μία φέτα ψωμί με μαργαρίνη και μέλι, γάλα με δημητριακά και μετά την προπόνηση μία μπανάνα ή καποιο χυμό.

Και μία τελευταία ερώτηση: Ένας διαιτολόγος λειτουργεί και ως ψυχολόγος;

Φυσικά και θα πρέπει ο διαιτολόγος να είναι και εν μέρη ψυχολόγος γιατί αρχικά θα πρέπει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ασθενή του ώστε να του ανοιχτεί και του εκμυστηρευτεί βαθύτερες πτυχές του χαρακτήρα του και παράλληλα να νιώθει άνετα να μπορεί να μιλήσει στο διαιτολόγο του για ό,τι τον απασχολεί. Οι διατροφικές συμπεριφορές έχουν ισχυρό υπόβαθρο στο χώρο της ψυχολογίας, γι’ αυτό και πολύ συχνά εμείς οι διαιτολόγοι συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας.

 

Με τη την Ζέτα Δούκα στην εκπομπή υγείας «Ζω καλύτερα»

  

Ποιος είναι ο Τάσος Παπαλαζάρου

Ο Αναστάσιος Παπαλαζάρου είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, πτυχιούχος και διδάκτορας του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Το 1993-94 σπούδασε στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου αποκτώντας το μεταπτυχιακό του δίπλωμα στην κατεύθυνση Human Nutrition. 

Το 2001-2003 απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό δίπλωμα στην Αθλητική Διατροφή από το Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο.

Τον Σεπτέμβριο του 2011 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στο ίδιο Τμήμα με αντικείμενο την επίδραση ενός μοντέλου τροποποίησης συμπεριφοράς σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία. 

Είναι Πρόεδρος της επιστημονικής εταιρίας “Η Διατροφη του Παιδιου” 

Είναι συγγραφέας των βιβλίων:

  • «Χωρίς Δίαιτα» (εκδόσεις Παπαζήση 2005) που πρώτου βιβλίου στην Ελλάδα που πραγματεύεται τεχνικές τροποποίησης συμπεριφοράς με σκοπό την αλλαγή του τρόπου σκέψης για το φαγητό και τον έλεγχο του βάρους
  • «Ματ στην παχυσαρκία με 5 κινήσεις» (εκδόσεις Ιων 2008)
  • «Ημερολόγιο Διατροφικής Συμπεριφοράς 2011» (εκδόσεις Δίπτυχο)
  • “Η δίαιτα των ειδικών” (εκδόσεις Alpha Editions Α.Ε. 2013)
  • Πρακτικός Οδηγός για ένα Σύγχρονο Διαιτολογικό Γραφείο. Π. Βαραγιάννης, Α.Παπαλαζάρου. Ε. Ανδρέου, Χ. Φιλίππου. (Mednutrition publications. 2013)
  • και έχει συμμετάσχει στην συγγραφή του βιβλίου:Αρχές Κλινικής Διατροφής και Διατροφικής Θεραπευτικής, Μ. Χουρδάκης-Δ. Κούβελας, Εκδόσεις Ροτόντα, 2007.

Διατηρεί το γραφείο του στο Κολωνάκι (Αναγνωστοπούλου 37, Αθήνα 10673, 210 – 3640036)  από το 1995 και παράλληλα είναι ο ιδρυτής των διαιτολογικών γραφείων nutrimed την ίδια χρονιά.

Αρθρογραφεί τακτικά στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές με θέματα διατροφής.