Interviews

Σοφία Φώτεινα: “Η γιόγκα για γονείς με παιδιά είναι συνύπαρξη και ευτυχία”

Η Σοφία Φώτεινα, νηπιαγωγός, ειδικευμένη στη μέθοδο του Καφέ Σχολειού για οικογένειες, δασκάλα Γιόγκα (RYT 500) Himalayan Yoga Tradition, certified by Yoga Alliance, είναι ένας άνθρωπος που πιστεύει πως έχει πάρει πολλά δώρα στη ζωή της και έχει ανάγκη να τα μοιραστεί με όσους κι αυτοί επιθυμούν. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπά εξίσου να μαθαίνει και να θέτει ερωτήματα σε όσους ψάχνουν για απαντήσεις. Που επιδιώκει να ενώνει όσα εξωτερικά μοιάζουν για αντίθετα. Που πιστεύει πως έχει έρθει σε αυτήν τη ζωή για υπηρετήσει τον Άνθρωπο.

 

 

Με αφορμή τα μαθήματα γιόγκα για μαμάδες και παιδιά που έχουν ξεκινήσει στο Καφέ Σχολειό η Σοφία Φώτεινα απάντησε στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου Φίλιας Μητρομάρα και του wefit.gr για τις οικείες στάσεις της γιόγκα στα παιδιά, για τη γιόγκα ως τρόπο ζωής αλλά και την ευτυχία μας, η οποία εξαρτάται μόνον από εμάς.

 

  

Η Σοφία Φώτεινα

 

Μπορούν τα παιδιά ηλικίας 2 – 5 ετών να γυμναστούν μαζί με τη μαμά ή είναι δύσκολο στην τάξη;

Στην εποχή μας φοριέται συχνά το χώρια, στο όνομα της ελευθερίας. Κι όταν προτείνεται το “μαζί” είναι συνήθως “ένα” μαζί με πολλή εξάρτηση. Στις συναντήσεις της γιόγκα για παιδιά 2-5 ετών δίνεται η ευκαιρία να συνυπάρξουν με τη μητέρα ή τον πατέρα έχοντας έναν κοινό στόχο. Κίνηση, ανταλλαγή, παραμύθι, αυτοπειθαρχία, χαρά. Τα παιδιά χαίρονται να μιμούνται αυτούς που αγαπούν. Και χαίρονται περισσότερο όταν παρευρίσκονται ισότιμα σ’ έναν χώρο που λειτουργεί με αποδοχή, αισιοδοξία,  φαντασία, κίνηση, έκφραση. Αυτό που κάποιος άλλος μπορεί να το ονομάσει δυσκολία, για μας είναι ευκαιρία για να μάθουμε, για να εξελιχτούμε ως άνθρωποι.

Πώς γίνεται αυτό;

Γίνεται με υπομονή. Γίνεται με αγάπη. Γίνεται σαν παιχνίδι. Γίνεται σαν περιπέτεια, βόλτα στο κτήμα, στη ζούγκλα, στη θάλασσα. Οι στάσεις (asanas) της γιόγκα είναι οι περισσότερες εμπνευσμένες από τη φύση και είναι πιο οικείες στα παιδιά.

Πώς αποφασίσατε να κάνετε μαθήματα και για παιδιά;

Πώς να πιάσεις τον άνθρωπο από την αρχή; Πού είναι η αρχή; Αυτήν έψαχνα και είπα να ξεκινήσω από τα παιδιά. Ήταν πάντοτε η μεγάλη μου αγάπη. Είχα μια ιδιαίτερη και διακαή επιθυμία να προσφέρω ευκαιρίες για ανάπτυξη, που κατά τη γνώμη μου η γιόγκα τις δίνει σε αφθονία, είτε με μια κίνηση, είτε με μια αναπνοή, είτε με μια όμορφη ιδέα για να μιμηθούμε. Κι όταν λέω γιόγκα, εννοώ την Γιόγκα των Ιμαλαΐων που διδάσκεται από μια αδιάσπαστη γενεαλογία Δασκάλων που οι πιο κοντινοί μας ήταν, είναι θα έπρεπε ίσως να πω, ο Swami Rama και ο Swami Veda Bharati. Αυτή η γιόγκα μου αποκαλύφθηκε σαν επιστήμη και σαν φιλοσοφία ζωής. Ένας τρόπος ζωής που θα ευχόμουν να βιώνει κάθε παιδί, που θα δυναμώνει την αυτοπεποίθησή του, που θα εγκαθιδρύει αξίες σαν την συλλογικότητα, τη συναρχία, τη συνδημιουργία. Κάπως έτσι το αποφάσισα.

Ποια είναι τα οφέλη για μαμά και παιδί όταν κάνουν μαζί γιόγκα;

Πρώτα-πρώτα η συνύπαρξη. Όταν το παιδί χορτάσει τη συνύπαρξη θα θελήσει από μόνο του να ανεξαρτητοποιηθεί. Μετά το παιδί δεν νιώθει ότι «το στέλνουμε» να κάνει κάτι. Σε αυτήν την τρυφερή ηλικία, και μέχρι το παιδί να προστατέψει από μόνο του το ενεργειακό του πεδίο, χρειάζεται τέτοιες ευκαιρίες για να χορτάσει το μαζί και την ασφάλεια. Η μάνα έχει την ευκαιρία να μαθαίνει από το παιδί της και μην σας φαίνεται υπερβολικό αυτό. Η σωστή συναισθηματική σχέση έχει σαν αποτέλεσμα την ανεξαρτησία και τελικά την αυτοδυναμία.

 

 

 

Για τις μέλλουσες μαμάδες υπάρχει άλλο πρόγραμμα;

Ναι. Ξεκινάμε με ιδιωτικές συναντήσεις και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε μέλλουσας μαμάς, το πρόγραμμα συνεχίζει ιδιωτικά και σε αντίστοιχη ομάδα. Προτείνουμε πολύ θερμά την παρουσία του μέλλοντα πατέρα, αν κι εκείνος το επιθυμεί. Η φύση πρόβλεψε τα παιδιά να γεννιούνται από τους δύο.

Πώς προετοιμάζονται για τον ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας;

Η προετοιμασία αυτή είναι ένα εσωτερικό ταξίδι μέσα στην ομορφιά και τη γαλήνη του εσωτερικού εαυτού- που διαρκεί και μετά από τη γέννα- αλλά και μέσα στην καθημερινότητα. Επανεξετάζουμε θέματα διατροφής, την άσκηση, τον τρόπο σκέψης και τη θέση της μάνας και του πατέρα στην οικογένεια. Έτσι, πιθανοί φόβοι απαλύνονται ή εξαφανίζονται.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε μαμάδες που θέλουν να κάνουν γιόγκα;

Χαλαρώστε το μέτωπό σας (όπως ξεκινούν όλοι οι διαλογισμοί με τις οδηγίες του Swami Veda Bharati). Χαλαρώστε όλο το σώμα σας και απολαύστε αυτήν την ώρα που διαθέτετε για σας και την ανάπτυξή σας. Εγκαταλειφθείτε ενεργητικά και με πίστη ότι όλα γίνονται όπως πρέπει. Έχετε εμπιστοσύνη σε αυτήν την ανώτερη δύναμη, σε αυτόν τον εσωτερικό, σοφό εαυτό και αφεθείτε να σας φροντίσει.  

Η γιόγκα για εσάς εκτός από άσκηση είναι και τρόπος ζωής;

Ναι είναι τρόπος ζωής. Και είναι αυτό το σημείο που μας διαφεύγει στον δυτικό πολιτισμό, μια και μπορούμε να δούμε μόνο αυτό που είμαστε. Τι είμαστε; Άνθρωποι θαμπωμένοι από την ύλη, είτε γιατί την κατέχουμε ελπίζοντας πως θα μας δώσει την ευτυχία που επιθυμούμε, ή γιατί την στερούμαστε και θυμώνουμε με αυτούς που την κατέχουν. Κι όμως η ευτυχία μας εξαρτάται μόνο από εμάς. Και μπορούμε να την βρούμε όταν αγαπάμε, τον εαυτό και τους άλλους. Όταν συνυπάρχουμε με ειρήνη, πρώτα μέσα μας και μετά με τους γύρω μας. Ευχόμαστε ειρήνη σε όλο τον κόσμο.

 

 

Για τα μαθήματα γιόγκα στο Καφέ Σχολειό

Αν το παιδί σας είναι από δύο έως και πέντε ετών και θέλετε να του προσφέρετε μια ξεχωριστή εμπειρία, θέλετε να γυμνάσετε νου και σώμα, χωρίς να έχετε την αγωνία πού θα το αφήσετε και ψάχνετε μια δραστηριότητα που θα σας φέρει ακόμη πιο κοντά, τότε αξίζει να γραφτείτε στα μαθήματα γιόγκα για μαμάδες και παιδιά που ξεκινούν στο Καφέ Σχολειό.

Οι συναντήσεις θα γίνονται δύο φορές το μήνα, 10:00-11:00. Συγκεκριμένα τις εξής ημερομηνίες: 4/11/2017, 18/11, 16/12, 20/1/2018, 27/1, 17/3, 31/3, 21/4, 28/4, 5/5, 19/5, 9/6, 30/6.

Προτεινόμενη Δωρεά: 10 ευρώ η συνάντηση για κάθε οικογένεια.
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
Θεσσαλονίκης 12 Χαλάνδρι 15234, Στάση μετρό: Αγία Παρασκευή

Στις ίδιες ημερομηνίες από 11:15-13:15 λειτουργεί ομάδα παιδικής γιόγκα από 6 έως 9 ετών.

Τέλος, οι μέλλουσες μητέρες, οι έγκυες αλλά και τα ζευγάρια που επιθυμούν ν’ ασκηθούν στη γιόγκα και να προετοιμαστούν για τον ερχομό του νέου μέλους, μπορούν να τηλεφωνούν για πληροφορίες και ραντεβού στα τηλέφωνα: 210 8670424, 210 8661553 και 6937122768.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη φιλοσοφία και όλες τις δράσεις του Καφέ Σχολειό, κάντε κλικ εδώ