Interviews

Νίκος Σκλαβούνος: Ο 17χρονος που πήρε το χρυσό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου

Ο Νίκος Σκλαβούνος είναι 17 χρονών. «Σε λίγους μήνες θα κλείσω τα 18» λέει σα να βιάζεται να μεγαλώσει. Αλλά δεν χρειάζεται. Είναι ήδη μεγάλος αθλητής αφού έφερε την Έλλαδα στο βάθρο, στο πρώτο σκαλί, και σήκωσε ψηλά την Ελληνική σημαία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζίου Ζίτσου στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέλος της Εθνικής από το 2017, κατέκτησε την κορυφή επάξια, επειδή αφιέρωσε ώρες και προσπάθεια για το ωραίο, το μεγάλο και τ’ αληθινό. Υπό τη συνεχή καθοδήγηση του Γιάννη Μπάλλα, που πίστεψε στο μεγάλο του ταλέντο, έφερε τη μεγαλύτερη διάκριση σε διεθνές επίπεδο. Ο Νίκος Σκλαβούνος στην πρώτη του συνέντευξη μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr για τη νίκη του.

 

Πότε ξεκίνησες το Ζίου Ζίτσου;

Ξεκίνησα τον Φεβρουάριο του 2015. Είχα ένα ατύχημα και έμεινα εκτός μέχρι το καλοκαίρι. Άλλαξα σχολή και πήγα στην Ακαδημία Αυτοάμυνας ΤΙΤΑΝΕΣ, στην Αργυρούπολη. Το Ζίου Ζίτσου μου το σύστησε η κοπέλα μου, πριν από αυτό έκανα καταδύσεις για 7 χρόνια και είχα κάνει παλιότερα και kung fu. Επειδή ήθελα να ασχοληθώ με τις πολεμικές τέχνες το Ζίου Ζίτσου ήταν η καλύτερη επιλογή.

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σου από την παγκόσμια διοργάνωση;

Η διοργάνωση στο Αμπου Ντάμπι θεωρώ ότι ήταν από τις πιο ωραίες διοργανώσεις, με μικρές ατέλειες που καλύφτηκαν από τα θετικά. Για παράδειγμα στα προθερμαντήρια δεν υπήρχε καλός εξαερισμός.

Πώς φτάσατε τη νίκη;

Είχαμε προετοιμαστεί καλά, αν και πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Ήταν για μένα ευχάριστη η εμπειρία να παίξω σε παγκόσμιο τατάμι, για δεύτερη φορά στη ζωή μου, και να διεκδικήσω μια θέση. Η πρώτη ήταν πέρισυ στην Αθήνα που δεν κατάφερα να διακριθώ. Αντιμετωπίσαμε τους Πολωνούς και τους Πακιστανούς και έτσι προκριθήκαμε στο Ντούο Σόου -21. Υπάρχει και το Ντούο Κλάσικ, όπου ο ένας αθλητής κάνει επίθεση και ο άλλος άμυνα. Στο Ντούο Σόου -21 υπάρχουν οι τεχνικές άμυνας και επίθεσης αλλά υπάρχει και ένα σενάριο. Τους αντιμετωπίσαμε με τον συναθλητή μου Τάσο Σταυρόπουλο. Χωρίς αυτόν δεν θα είχα φτάσει πουθενά. Πιστεύω ότι είναι ένα από τα καλύτερα παιδιά της Ακαδημίας και είναι πάντα εκεί για εμένα, όπως κι εγώ γι' αυτόν. Χαίρομαι που μαζί φτάσαμε στην κορυφή και προετοιμαζόμαστε και για τις υπόλοιπες διοργανώσεις. 

Ποιο ήταν το δικό σας σενάριο;

Αναπαραστήσαμε το κομμάτι που εγώ είμαι μέσα στην προπόνηση και ο άλλος αθλητής κάθεται κάτω και βάζει τα προστατευτικά στα πόδια του και ξεκινάμε να παλεύουμε, νευριάζουμε, τον σπρώχνω, με σπρώχνει, και συνεχίζει με θεαματικά, μπακ φλιπ και άλλα. Στο τέλος φυσικά τα βρίσκουμε και μονιάζουμε ξανά.

Πως ένιωσες με την κατάκτηση του χρυσού;

Στην αρχή άργησα να συνειδητοποιήσω τι είχε γίνει. Αργείς να καταλάβεις ότι βγήκες πρώτος σε όλον τον κόσμο. Είχα ανέβει στο βάθρο και δεν είχα καταλάβει ότι ήμουν πρώτος! Αλλά όταν άκουσα τον εθνικό ύμνο συνειδητοποίησα ότι όλες οι προσπάθειες και οι κόποι μου δεν πήγαν χαμένοι.

Μετά τη νίκη το γιορτάσατε;

Δεν έχουμε προλάβει ακόμη να γιορτάσουμε αλλά για απόψε έχουμε κανονίσει να κάνουμε ένα παρτάκι και να γιορτάσουμε και τη νίκη των άλλων παιδιών.

Για να ξεκινήσει κάποιος Ζίου Ζίτσου τι χρειάζεται;

Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για να ξεκινήσει κάποιος το άθλημα. Ο καθένας μπορεί να μάθει τις τεχνιικές, είτε είναι μικρός είτε μεγάλος, είτε κοντός, αδύνατος ή παχύσαρκος. Δεν υπάρχει κάτι που να σε εμποδίζει στο να μάθεις Ζίου Ζίτσου. Είναι όλα θέμα θέλησης και προπόνησης.

Πόσες ώρες αφιέρωνες στην προπόνηση;

Καθημερινά έκανα 2 ώρες προπόνηση το βραδυ, ή πρωινές καθώς και δυο φορές τα σαββατοκύριακα. Ενδιάμεσα κάναμε και προπόνηση ενδυνάμωσης.

Από διατροφή; Άλλαξες κάτι;

Όχι, δεν άλλαξα τίποτα. Έτρωγα ό,τι ήθελα, υγιεινές βέβαια επιλογές. Δεν μου απαγόρευσαν όμως κάτι.

Μαθήματα στο σχολείο και μαθήματα Ζίου Ζίτσου. Πώς συνδυάζονται αυτά;

Το Ζίου Ζίτσου είναι ένα αθλημα που σε ηρεμεί, σε κάνει να σκέφτεσαι ήρεμα αλλά και να ξεσπάς! Έτσι όταν πας στην προπόνηση, χαλαρώνεις και συνεχίζεις μετά το διάβασμα με ηρεμία, είσαι πιο συγκεντρωμένος. Τον τελευταίο καιρό, λόγω της προετοιμασίας, ήταν πιεστικά και δύσκολα, επέστρεφα σπίτι κουρασμένος. Αλλά όταν έχεις προκριθεί και πας σε ένα Παγκόσμιο για να βοηθήσεις τη χώρα σου να ανέβει, κάνεις την καρδιά σου πέτρα και συνεχίζεις.

Οι συμμαθητές σου τι σου είπαν όταν έμαθαν ότι πήρες το χρυσό;

Οι συμαθητές μου γνωρίζουν ότι ασχολούμαι με το Ζίου Ζίτσου. Όταν βγήκα πρώτος μου έδωσαν συγχαρητήρια και μου είπαν και «εις ανώτερα», αλλά δεν ξέρω πόσο πιο ανώτερα να πάω έχοντας ήδη πάρει το χρυσό και έχοντας βγει πρώτος σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε ποια τάξη πας;

Είμαι στην Γ’ Λυκείου. Προετοιμάζομαι για πανελλήνιες και θα ήθελα να ασχοληθώ με τον προγραμματισμό κομπιούτερ. Ο τομέας αυτός έχει μεγάλη ζήτηση, ό,τι κάνουμε βασίζεται πάνω στην τεχνολογία, και θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ σε αυτόν τον τομέα.

Τι έχεις να πεις για τον προπονητή σου;

Ο προπονητής μου, ο Γιάννης Μπάλλας, είναι από τους καλύτερους δασκάλους. Αν και όλοι θα το έλεγαν αυτό για τον δάσκαλό τους, εγώ έχω να πω ότι δεν μας φέρεται ως δάσκαλος σε μαθητή, αλλά μας φέρεται σαν παιδιά του. Είναι πάντα εκεί για μας και μας υποστηρίζει. Δεν είμαστε σαν οικογένεια. Είμαστε οικογένεια.

Λίγα λόγια για την Ακαδημία Αυτοάμυνας ΤΙΤΑΝΕΣ

Ιδρύθηκε το 2005 από προπονητές, γονείς και αθλητές με σκοπό τη διάδοση και ανάπτυξη του ju jitsu στους δήμους Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Ελληνικού και Αλίμου. Από το 2009 ο σύλλογος πρωταγωνιστεί στον ελληνικό αλλά και στο διεθνή χώρο του Ζιου Zίτσου, σε όλα τα αγωνίσματα και οι αθλητές έχουν φέρει μεγάλες διακρίσεις. Το 2015  ο σύλλογος καταφέρε να έχει μια από  τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην ιστορία του ελληνικού Ζιου Ζίτσου μεταφέροντας πίσω στις αποσκευές του το πρώτο το Ελληνικό Χρυσό Μετάλλιο παγκοσμίου πρωταθλήματος. Παράλληλα  διοργανώνει σεμινάρια προσκαλώντας αθλητές και προπονητές παγκόσμιας φήμης αλλά και το μεγαλύτερο summer camp αθλητικού συλλόγου διεθνώς με συμμετοχή από πολλές χώρες. Το 2015 και 2017 ανακηρύχθηκε από την ΕΦΕΟΖΖ ως η καλύτερη ομάδα της Ελλάδας.  Ο Σύλλογος είναι αναγνωρισμένο σωματείο από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με αριθμό μητρώου ΦΤ-53 και συμμετέχει σε όλες τις διοργανώσεις της ΕΦΕΟΖΖ (Ελληνική Ομοσπονδία Ζιου Ζίτσου) καθώς και σε όλες τις παγκόσμιες διοργανώσεις.

Ο προπονητής Γιάννης Μπάλλας είναι κάτοχος 5ου DAN, πιστοποιημένος προπονητής και διεθνής διαιτητής Ζίου Ζίτσου. Είναι ο μοναδικός προπονητής στον κόσμο που έχει κατακτησει χρυσά μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και στα 3 αγωνίσματα του αθλήματος.