Interviews

Μike Δαμκαλίδης: Το Snapchat ήταν το κίνητρό του να τρέξει 4 τρίαθλα!

Ο 25χρονος Μike Δαμκαλίδης δεν είναι αθλητής. Είναι ένας αθλούμενος, που το 2016 έβαλε στόχο να κάνει 150 προπονήσεις και κατέληξε να παίρνει μέρος σε 4 τρίαθλα μέσα σε έναν χρόνο! Το κίνητρό του; Το Snapchat, το instagram και η θέλησή του. Μοιράστηκε με τη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr την προσωπική του εμπειρία.

 

 

“Το τρίαθλο έχει περισσότερο fun σε σχέση με τα μεμονωμένα αθλήματα γιατί έχει περισσότερες εναλλαγές.” 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το τρίαθλο;

Έτρεχα από πολύ μικρός, μου άρεσε το τρέξιμο και επειδή τα τελευταία χρόνια το τρίαθλο γινόταν όλο και πιο popular, μου τράβηξε το ενδιαφέρον ως άθλημα. Το τρίαθλο έχει περισσότερο fun σε σχέση με τα μεμονωμένα αθλήματα γιατί έχει περισσότερες εναλλαγές. Θεώρησα ότι ως συνολική άσκηση για το σώμα ήταν το ιδανικό άθλημα. Επειδή δεν μου αρέσει να κλείνομαι στα γυμναστήρια, ξεκίνησα να κάνω σιγά σιγά ποδήλατο. Για να είμαι ειλικρινής με το κολύμπι δεν είχα ασχοληθεί ποτέ, μέχρι που πήρα μέρος στον πρώτο αγώνα! Στον πρώτο αγώνα κολύμπησα!

Και πώς ήταν αυτή η εμπειρία για σένα;

Ήταν αρκετά περίεργη εμπειρία, δεν είχα ιδέα πως θα εξελιχθεί, είχα αντιπάλους οπότε αυτό με βοήθησε να μπω στον αγώνα και να τον τελειώσω, αν και βγήκα στους τελευταίους. Αλλά για μένα αυτό ήταν το ζητούμενο, να προσπαθήσω και να τερματίσω. Έτσι το 2017 πήρα μέρος σε 4 αγώνες τριάθλου μέσα σε μία χρονιά.

Τι ήταν αυτό που σε έκανε να πάρεις μέρος σε διαδοχικούς αγώνες;

Πιστεύω ότι πρέπει να μαθαίνεις τα όριά σου, να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και να επαναπροσδιορίζεις τις αντοχές σου. Όσο πιο μακριά φτάνεις, τόσο πιο κοντά θα έρθεις σε αυτή την αναζήτηση: είναι ένα μεγάλο ταξίδι που έχουμε τη δυνατότητα να εξερευνήσουμε.

 

“Aνέβαζα στο snapchat όλες τις στιγμές από την προπόνησή μου, είχα «σπάσει» τα νεύρα των φίλων μου!”

 

Ποια ήταν τα προβλήματα που αντιμετώπισες;

Στην αρχή, ήμουν άσχετος με το ποδήλατο και το κολύμπι, οπότε μετά τον πρώτο αγώνα άρχισα να δουλεύω περισσότερο το κολύμπι και είδα τρομερή βελτίωση σε αυτό. Αντίστοιχα στο ποδήλατο, ενώ θεωρούσα ότι είχα καλό ποδήλατο, στον αγώνα φάνηκε ότι εγώ έκανα απλώς βόλτα όταν οι υπόλοιποι αγωνίζονταν. Έτσι, το επόμενο στάδιο ήταν να αρχίσω να ψάχνομαι με τον εξοπλισμό, πήρα ποδήλατο κούρσας και άρχισα να ασχολούμαι πιο εντατικά.

Πόσες ώρες αφιερώνεις στην προπόνησή σου;

Επειδή εργάζομαι 11 με 12 ώρες την ημέρα, δεν είχα τον χρόνο ή την ενέργεια να κάνω εντατική προπόνηση. Ο στόχος μου ήταν να τρέχω 1 -2 φορές την εβδομάδα για 6 – 10 χλμ, και να κάνω κολύμπι 750 μ. μία φορά την εβδομάδα, και ποδήλατο, αναλόγως το χρόνο, έκανα από 30 χλμ – 80 χλμ. Κολυμπούσα στη Βουλιαγμένη, έτρεχα στο Καβούρι και έκανα ποδήλατο στην παραλιακή, Βούλα προς Φάληρο και πίσω. Όμως επειδή δεν ένιωθα ασφάλεια τώρα κάνω ποδήλατο σε Βούλα, Βάρκιζα, Γλυφάδα ή προς Ανάβυσσο. Η διαδρομή της Βουλιαγμένης και της Βάρκιζας είναι απολαυστική και αρκετά απαιτητική, με αυξομειώσεις κλίσεων αλλά αυτό είναι και το ενδιαφέρον της. 

 

 

Χωρίς προπονητή;

Χωρίς. Γνωρίζω ότι δεν είναι σωστό αλλά το τρίαθλο το αντιμετώπισα περισσότερο σαν χόμπι. Είμαι αρχάριος αλλά έχει νόημα από εδώ και πέρα να το ψάξω και με έναν προπονητή.

Πώς μπόρεσες να τηρήσεις το πρόγραμμα των προπόνησεών σου, χωρίς βοήθεια;

Είχα βοήθεια την τεχνολογία! Αυτή με βοήθησε να τηρήσω τους στόχους μου και ήταν το κίνητρό μου, αφού ένιωθα «εκτεθειμένος» στους φίλους μου. Το 2016 έβαλα στόχο να τρέξω 150 φορές (από 5 – 10 χλμ) όπου το πέτυχα οριακά, έτρεξα δηλαδή 150 φορές σε μία χρονιά και επειδή ήθελα το 2017 να αυξήσω τις προπονήσεις σε 180, στράφηκα στο τρίαθλο και μου άρεσε τόσο πολύ. Έτσι το 2016 ανέβαζα στο snapchat όλες τις στιγμές από την προπόνησή μου, είχα «σπάσει» τα νεύρα των φίλων μου! Το 2017 στα stories στο instagram ανέβαζα στιγμές από τις προπονήσεις, αν και δεν ήμουν τόσο τυπικός, το έκανα περισσότερο για να κρατάω δικό μου αρχείο.

Από διατροφή έκανες κάτι ιδιαίτερο;

Γενικά είμαι άτομο που προσέχει, παλιά έκανα διατροφή για λιποδιάλυση, οπότε είχα ένα πρόγραμμα αρκετά καλό, με 6 γεύματα καθημερινά.

 

“Tο τρίαθλο μου προσφέρει νέες συγκινήσεις και μια νέα διάσταση που συνέχεια ανακαλύπτω.” 

 

Ποιες συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ξεκινήσει τρίαθλο;

Να ασχοληθεί ξεχωριστά με τα τρία αθλήματα και βήμα βήμα να τα δουλέψει και θα δει γρήγορα βελτίωση, έτσι θα ενθουσιαστεί περισσότερο.

Να αποφύγει να συγκρίνει τον εαυτό του με αυτούς που κάνουν τρίαθλο για χρόνια. Αυτόν που πρέπει να νικάμε είναι ο εαυτός μας, να γινόμαστε καλύτεροι από αυτό που ήμασταν χτες.

Τι στόχους έχεις για τη νέα χρονιά;

Για το 2018 θέλω να τρέξω Τρίαθλο Ολυμπιακής Απόστασης (1500μ. – 40χλμ. – 10χλμ), μέχρι τώρα έχω κάνει μόνον Sprint Τρίαθλο (750μ. – 20χλμ. – 5χλμ), και ίσως να κάνω το Ηalf Ιron Μan. Θα δουλέψω περισσότερο το κολύμπι και το ποδήλατο και, επειδή δεν μου αρέσει η πισίνα, σκέφτομαι να κολυμπώ και τον χειμώνα στη θάλασσα. Επίσης, με το ποδήλατο θα προσπαθήσω να καλύψω μεγαλύτερες αποστάσεις. Γενικά, το τρίαθλο μου προσφέρει νέες συγκινήσεις και μια νέα διάσταση που συνέχεια ανακαλύπτω. Δεν υπάρχει όριο. Μπορείς να προπονηθείς όπου και αν βρίσκεσαι, στο βουνό ή στην πόλη, στη θάλασσα, στο στίβο ή στην παραλία, παντού μπορείς να κάνεις τρίαθλο!