Συνέντευξη με τη Μαρία Παπαδοπούλου aka Mariasana για την Kids Yoga!

Συνέντευξη με τη Μαρία Παπαδοπούλου aka Mariasana για την Kids Yoga!

Πήραμε συνέντευξη από την δασκάλα yoga, pilates και ρεφλεξολόγο Μαρία -Mariasana- Παπαδοπούλου, σχετικά με την Kids Yoga και σε δεύτερο χρόνο για το Swing Yoga. Είναι πάντα ευχάριστο να επιβεβαιώνεις το ένστικτό σου, διότι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να σας δώσουμε τις πληροφορίες που σας προσφέρει η Mariasana με την κατάρτισή της ακόμα και αν γυρνούσαμε το internet ανάποδα. Οτιδήποτε βρίσκεται σε παρένθεση αποτελεί δικό μας σχόλιο, καθώς και οτιδήποτε είναι γραμμένο σε bold.

wefit

Disclaimer: Οι φωτογραφίες ανήκουν στην Μαρία Παπαδοπούλου και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς προηγούμενη άδειά της. Αν φαίνονται χαρούμενες παιδικές φατσούλες σε φωτογραφίες, αυτές έχουν ληφθεί με άδεια των γονέων τους.

Τι είναι η Kids Yoga;

Η παιδική Γιόγκα δημιουργήθηκε από την έμφυτη ανάγκη που υπάρχει από τα παιδιά να μάθουν τον κόσμο, αλλά και τον εαυτό τους μέσα από τα στοιχεία και τους νόμους της φύσης. Ένα ωριαίο μάθημα μπορεί να βοηθήσει στο να καλύψει τις ενστικτώδεις ανάγκες που υπάρχουν στα παιδιά για έκφραση και δημιουργικό παιχνίδι. Ένα παιχνίδι που δεν θα υπάρχει νικητής και χαμένος. Ένα παιχνίδι που δεν θα δώσει τροφή στον εγωισμό που υποβόσκει και αναπτύσσει σε όλους η ανταγωνιστική κοινωνία μας, ένα παιχνίδι που δεν χρειάζεται κανέναν εξοπλισμό παρά μόνο την πολυδιάστατη προσωπικότητα του παιδιού δουλεύοντας σώμα, νου και πνεύμα ταυτόχρονα. Μέσα από την yogi φιλοσοφία, με σεβασμό στις πεποιθήσεις και την ατομικότητα του ατόμου και της κοινωνίας που ζούμε, η διδασκαλία εμπεριέχει παιδαγωγικό χαρακτήρα έτσι ώστε η μάθηση, η μνήμη, η παρατήρηση και η ανάπτυξη της προσοχής να αυξάνονται, βοηθώντας τα παιδιά να έχουν θετικά αποτελέσματα και στα μαθήματά τους στο σχολείο.   

Οι γονείς κάνουν yoga και ξεσηκώνουν τα παιδιά ή τα παιδιά μαθαίνουν από τους φίλους τους και ζητάνε μαθήματα yoga;

Συνήθως οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους για Γιόγκα. Έχω συναντήσει  περιπτώσεις παιδιών που είναι υπερκινητικά, έχουν δυσκολία στην επικοινωνία και την προσαρμοστικότητα με άλλα παιδιά. Οι γονείς, αφού έχουν προσπαθήσει να τα βοηθήσουν με διάφορους τρόπους, πολλοί πλέον επιλέγουν να τα φέρουν να ασκηθούν στην Γιόγκα. Μετά το πέρας μερικών μηνών, εύλογα παρατηρούμε από κοινού την αλλαγή της συμπεριφοράς του παιδιού, και αυτό είναι από τα μεγαλύτερα δώρα! Υπάρχουν περιπτώσεις δε, που παιδιά έχοντας δει αφίσες ή Γιόγκα από την τηλεόραση, λένε στους γονείς τους να τα φέρουν.

Πόσα παιδιά ξεκινούν στην αρχή της σεζόν και πόσα τελειώνουν τον Μάιο;  Έχετε μόνο ένα τμήμα kids ή περισσότερα;

Δεν έχει τύχει σε κάποιο από τα τμήματά μου να σταματήσει κάποιο παιδί πριν το τέλος της σεζόν (εκπληκτικό στατιστικό και το πιστεύουμε). Έχω μαθήτρια ένα κοριτσάκι από τα έξι του και τώρα έιναι δεκατριών. Έχει μεγαλώσει με τις διδαχές της Γιόγκα. Παιδί που το έχω δει να μεγαλώνει και να αλλάζουν προς το καλύτερο στοιχεία του χαρακτήρα του, καθώς από τα τέσσερά του χρόνια είχαν χωρίσει οι γονείς του και ένιωθε έντονα το αίσθημα της απόρριψης. Μέσα από την Γιόγκα σαφώς και δεν δουλεύεις μόνο σε σωματικό επίπεδο…ούτε στα παιδιά συμβαίνει αυτό. Δεν είναι απλά δημιουργικό παιχνίδι. Χτίζεται η προσωπικότητά του με γερές βάσεις που η πίστη, η αυτοπεποίθηση και αγάπη προς τον εαυτό του το κάνουν να μπορεί να αντιμετωπίσει με ηρεμία και επίγνωση ότι και αν συμβεί στην ζωή του. Όσο αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, διατηρώ δύο παιδικά τμήματα, το ένα απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 – 5 ετών και το άλλο 6 -  11 ετών.

20140322_131301.jpg

Καθώς η Ελλάδα είναι αρνητική πρωταθλήτρια στην παιδική παχυσαρκία, θα πρότεινες την yoga σε υπέρβαρα παιδιά ή σε παιδιά με χονδροπάθειες; Τη Swing Yoga;

Την παιδική Γιόγκα σαφώς θα την πρότεινα και σε παιδιά που πάσχουν από παχυσαρκία αλλά και από χονδροπάθεια. Δεν επιβαρύνονται τα γόνατα από τις  δυναμικές ασκήσεις που περνάμε κάνοντας ελάχιστες αναπνοές. Ένα παιδί που είναι παχύσαρκο, δεν πρέπει να νιώθει αποκλεισμένο από δραστηριότητες που κάνουν τα άλλα παιδιά. Μέσα από την συμμετοχή του στα μαθήματα, μπορεί να παρασυρθεί από την ενέργεια τις ομαδικότητας που διδάσκεται και να βάλει σκοπό να προσέχει την διατροφή του. Επίσης, επειδή η γιόγκα δεν εστιάζει μόνο στην σωματική κίνηση και δεν κατατάσσεται στα αθλήματα γενικώς, αλλά επηρεάζει θετικά το μυαλό του παιδιού, ίσως  πάρει το έναυσμα να αγαπήσει την άθληση μέσα από το κίνητρο του να καταφέρει να κάνει τις ασκήσεις. Όσο αφορά την Swing Yoga, θα έλεγα πως καλό θα ήταν ένα υπέρβαρο παιδί να μην ξεκινήσει με αυτήν, καθώς θα του είναι δύσκολο να συντονίσει το σώμα του με την ευκινησία που χρειάζεται να έχει με τα πανιά και τις λαβές. Η χονδροπάθεια και σε αυτό το σύστημα επίσης δεν είναι απαγορευτική στο να ασκηθεί (σ.σ. Η Mariasana επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ ότι η Swing Yoga είναι κατάλληλη για άτομα με χονδροπάθεια, λόγω της αιώρησης).

Τι κερδίζει ένα παιδιά που κάνει yoga;

Κερδίζει στιγμές ανεμελιάς, παρότι βρίσκεται σε έναν περιορισμένο χρόνο και χώρο για μια ώρα. Αυτό το ταξίδι της μάθησης και της γνωριμίας του με το ίδιο του το σώμα και ολόκληρο το Σύμπαν, είναι ανεκτίμητης αξίας. Κερδίζει παιδικότητα που δεν είναι βγαλμένη μέσα από τα κομπιούτερ και μαθαίνει να βλέπει  και να παρατηρεί τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια και όχι μέσα από τρισδιάστατα γυαλιά. Μαθαίνει να φέρεται ταπεινά, υπομονετικά, μαθαίνει τι σημαίνει εγκράτεια και ολιγάρκεια με πράξεις, με βιώματα, με μαθήματα που γίνονται ζωής, δίχως να δίνει εξετάσεις. Κερδίζει χρόνια από την ζωή του αποκτώντας επίγνωση και σοφία…

Πως είναι να κάνεις την δουλειά που αγαπάς, αλλά οι μαθητές σου να είναι παιδιά που γνωρίζεις ότι επηρεάζονται από εσένα;

Είναι πανέμορφο! Γιατί καλούμαι διαρκώς να βρίσκω τρόπους να μεταφέρω σε άλλη «γλώσσα» απ΄ αυτή των ενηλίκων αυτά που θέλω να μεταφέρω στα παιδιά. Κάθε φορά είναι ένα παραμύθι που διαδραματίζεται στην αίθουσα με ζωντανούς πρωταγωνιστές. Είναι κάτι που κάνει κι εμένα να γίνομαι παιδί και να απελευθερώνομαι  ακόμη περισσότερο, κάνοντάς τα να παρασυρθούν μαζί μου και να εκτονωθούν, να εκφραστούν, να φανταστούν και να δημιουργήσουν.

Το ότι μπορεί να επηρεαστούν τα παιδιά από ανθρώπους που θαυμάζουν είτε αυτοί είναι κάποιοι ηθοποιοί, είτε η δασκάλα τους, το γνωρίζω. Καθώς έχω δύο αδερφούλες 11 και 15 ετών, έχω μάθει να είμαι πολύ προσεκτική και να μην αφήνω περιθώρια υπέρμετρου θαυμασμού και προσκόλλησης.

Τα παιδιά ακόμη και σε αυτήν την ηλικία, έχουν ήδη προλάβει να αποκτήσουν φοβίες και πωρώσεις σε διάφορα πράγματα. Αυτό είναι ευδιάκριτο κατ΄ ευθείαν. Μια από τις βασικές αρχές που διδάσκεται, και είναι ένα από τα σκαλοπάτια της Γιόγκα, είναι η μη προσκόλληση. Έτσι λοιπόν, κάθε είδους επιρροές είναι μόνο για το δικό τους καλό και για τις σωστές βάσεις του σώματος και του χαρακτήρα τους σε σχέση με τα ιδανικά της ζωής και της συμπεριφορά μας στα στοιχεία της φύσης, τους γύρω τους αλλά και στο ίδιο τους τον εαυτό.

 Σου έχουν πει ποτέ γονείς «τι είναι αυτά που μαθαίνεις στα παιδιά μας», όταν εξηγούν στο σπίτι το πνευματικό κομμάτι της yoga;

Δεν έχει συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο.

 Τι σε ρωτούν οι γονείς πριν γράψουν το παιδί τους στα μαθήματα; Τι τους ανησυχεί και τι φοβούνται;

Όταν έχει φτάσει ένας γονιός στο σημείο να έχει φέρει ήδη το παιδί του για να το γράψει, είναι ήδη σίγουρος. Δεν έχει ανησυχίες. Είναι σαν να έχει γίνει ήδη. Όταν κάποιος ρωτάει πολλά, πριν πάει να το γράψει, δεν θα το πάει ποτέ. Με την Γιόγκα παύουν οι ερωτήσεις. Οι απορίες. Υπάρχει εμπιστοσύνη. Αλήθεια. Αλήθεια που μιλάει μέσα από τα μάτια και από την κάθε κίνηση.

Κάποιοι γονείς, επειδή φέρνουν από πολύ μικρές ηλικίες τα παιδάκια τους, ανησυχούν μήπως και δεν τα καταφέρουν. Παραδείγματος χάρη αν κάποιο τμήμα έχει παιδιά  ηλικίας 6-11  και το παιδί τους είναι 4. Αν γνωρίσω  το παιδί και στο τμήμα δεν υπάρχουν παιδιά πολύ μεγαλύτερα από αυτό,  ζητώ μια ευκαιρία να δοκιμάσουμε την προσαρμογή του. Δείχνω εμπιστοσύνη στην πρόθεση του γονιού, για κάποιο λόγο αυτό το παιδί βρέθηκε εκεί..

 Σε τι ποσοστό είναι τα αγόρια μαθητές; Υπάρχει σεξισμός ή προκατάληψη απέναντι στην yoga;

Το ποσοστό είναι ένα προς οχτώ. Δυστυχώς ακόμη υπάρχει ενός είδους σεξισμός απέναντι στα αγόρια και τις δραστηριότητές τους στον αθλητισμό(και όχι μόνο). Αυτό συμβαίνει κυρίως από τους πατεράδες των παιδιών. Μου έχουν πει πολλές μητέρες κατά καιρούς ότι θέλουν να φέρουν τα αγόρια τους, αλλά δεν τους αφήνουν οι σύζυγοί τους.

*H Mariasana διδάσκει τάξεις Παιδικής Yoga στο Gym Tonic-Asana στην Γλυφάδα.