Επικοινωνήσαμε με την Κατερίνα Σιβρίκα, από την ομάδα των φυσικοθεραπευτριών του Physioway και της ζητήσαμε να μας μιλήσει για το clinical Pilates και τον χώρο που το ασκούν, αλλά και τις τεχνικές με τις οποίες βοηθούν τους ασθενείς/θεραπευομενούς τους.
Πως προέκυψε το Physioway Κατερίνα;
Είμαστε μία ομάδα φυσιοθεραπευτριών με νέες ιδέες, αλλά και 15ετή εμπειρία στις πιο προηγμένες μεθόδους φυσιοθεραπείας.
Η εμπειρία μας προέρχεται από τη λειτουργία του πρώτου φυσιοθεραπευτηρίου μας στους Αμπελοκήπους, όπου με την ποιότητα της δουλειάς μας έχουμε αποκτήσει την εμπιστοσύνη όσων είχαν και έχουν ανάγκη υπηρεσιών φυσιοθεραπείας. Μάλιστα πιστεύουμε ότι ο χώρος πρέπει να αγγίζει τον επισκέπτη σε προσωπικό επίπεδο, να ηρεμεί και να βρίσκεται μακριά από στρεσογόνα ερεθίσματα. Για αυτό και επιμεληθήκαμε προσεκτικά την διακόσμηση, ώστε να προσεγγίζουμε συνολικά τον ασκούμενο-ασθενή σε επίπεδο όχι μόνο επιστημονικό, αλλά και αισθητικό. Δεδομένης της επιτυχίας του φυσιοθεραπευτηρίου των Αμπελοκήπων, αποφασίσαμε να επεκταθούμε σε έναν νέο χώρο, επίσης σύγχρονο σε προσέγγιση αλλά και εξοπλισμό, στην καρδιά της Γλυφάδας.
Οι ασθενείς ή καλύτερα οι ασκούμενοι μια και κάνετε Clinical Pilates, έρχονται με εντολή γιατρού ή και απευθείας σε εσάς;
Στο Physioway, αξιολογούμε το πρόβλημα του κάθε ασθενούς σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό. Το διαχειριζόμαστε με τις πιο σύγχρονες τεχνικές αποκατάστασης όπως χειροπρακτικές μέθοδοι, Clinical Pilates, Taping, Myofascial Release Techniques κ.α. Επίσης κατά την διάρκεια των θεραπειών, εκπαιδεύουμε τους ασθενείς έτσι ώστε φεύγοντας από εμάς, να μπορούν να το διαχειρίζονται μόνοι τους.
Πιάστηκα από το «να το διαχειρίζονται μόνοι τους». Δηλαδή τι άλλο προσφέρετε πέρα από τη φυσιοθεραπεία;
Σκοπός είναι να διδάξουμε τον πελάτη μας, προτρέποντάς τον να υιοθετήσει έναν σωστότερο τρόπο, τόσο στάσης όσο και εκτέλεσης των καθημερινών του δραστηριοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο αρκείται στον να χρησιμοποιεί τη θεραπευτική άσκηση ως μέσο για τη διατήρηση του αποτελέσματος. Δεν έχουμε σκοπό να βλέπουμε έναν ασθενή πέντε φορές την εβδομάδα, όταν μπορούμε να τον μάθουμε με τον ελάχιστο αριθμό επισκέψεων να συντηρεί το σώμα του σωστά.
Το Clinical Pilates γιατί το χρησιμοποιείτε και τι διαφορές έχει από το κλασικό Pilates;
Γιατί είναι μία από τις πιο έγκυρες και αποτελεσματικές μεθόδους αξιολόγησης και αποκατάστασης. Εφαρμόζεται με ασφάλεια ακόμη και σε σοβαρές καταστάσεις της σπονδυλικής στήλης όπου άλλα προγράμματα άσκησης είναι απαγορευτικά. Σκοπός του είναι να προσφέρει ένα απολύτως προσαρμοσμένο στην ιδιαιτερότητα του κάθε ασθενούς πρόγραμμα ασκήσεων, για την πρόληψη και αποκατάσταση με τελικό στόχο, τη διαχείριση του προβλήματος και την βελτίωση της ποιότητας ζωής του.
Αν δεν κάνουμε Clinical Pilates, γνωρίζουμε το σώμα μας σε ικανοποιητικό βαθμό; (σ.σ. ερώτηση-παγίδα)
Φυσικά και το γνωρίζουμε. Το Clinical Pilates μας βοηθάει να το μάθουμε ακόμα καλύτερα. Μας διδάσκει πως να εκτελούμε σωστά τις ασκήσεις σε συνδυασμό με την αναπνοή, πως να απομονώνουμε ή να κινητοποιούμε σημεία «κλειδιά» στο σώμα μας και πως να χρησιμοποιούμε σωστά το μυικό μας σύστημα. Η μέθοδος βασίζεται στην κατανόηση και συνειδητοποίηση από τους ασθενείς, τόσο του σώματός τους όσο και του προβλήματος, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο αποτέλεσμα μέσω της σωστής γνώσης του θεραπευτή, αλλά και του ασθενούς. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι ασθενείς να καταλαβαίνουν τι κάνουν και για ποιον λόγο, ώστε να μπορούν να διαχειριστούν μόνοι τους το πρόβλημά τους. Το τονίζω γιατί στις μέρες μας δεν υπάρχουν πολυτέλειες, χρόνος ή χρήματα για χάσιμο. Φυσικά στο πλαίσιο της αποκατάστασης εκτός από την εφαρμογή της μεθόδου στον κάθε ασθενή, γίνεται εργονομική εκπαίδευση και χρησιμοποιούμε χειροπρακτικές ή άλλες μεθόδους όπου κρίνεται απαραίτητο, βασισμένες στα πιο σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα.
Θέλεις να δώσεις στους αναγνώστες μας λίγες συμβουλές, ειδικά προς όσους εργάζονται σε γραφείο;
Οι πέντε συμβουλές μας για το γραφείο είναι:
1. Οργανώστε τον χώρο εργασίας σας σε ότι αφορά την εύκολη και άμεση προσπέλαση αντικειμένων.
2. Ιδιαίτερη προσοχή εάν εργάζεστε σε ηλεκτρονικό υπολογιστή για την σωστή τοποθέτηση της οθόνης, του πληκτρολογίου και του ποντικιού.
3. Φροντίστε η καρέκλα του γραφείου να είναι αναπαυτική και στο κατάλληλο ύψος, ώστε να παρέχει σωστή στήριξη σε όλο το σώμα.
4. Προσπαθήστε να διορθώνετε τη στάση του σώματός σας κατά τη διάρκεια της δουλειάς.
5. Κάνετε ανά μία ώρα μικρά διαλλείματα διάρκειας πέντε με δέκα λεπτών.
Ευχαριστούμε την Κατερίνα Σιβρίκα για τον χρόνο και τις συμβουλές της. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές στην σελίδα του Κέντρου Φυσικοθεραπείας και Εργονομικής Προσέγγισης Physioway.