Αν ψάχνεις έναν τρόπο για να «γειωθείς», να απελευθερωθείς από εντάσεις, να χαρείς χορεύοντας μαζί με άλλους συνοδεία live κρουστών, να αισθανθείς τη γη, το χώρο γύρω σου, να ζωντανέψει το σώμα σου και να εκφράσεις τα συναισθήματά σου, να συνδεθείς με τους άλλους και να νιώσεις ευεξία τότε δοκίμασε τον αφρικανικό χορό! Η χορεύτρια και χορογράφος Άννα Καραμήτσου με μεγάλη εμπειρία στον κλασικό και σύγχρονο χορό, η οποία διδάσκει αφρικανικό χορό από το 1997 από τις περιοχές της Δυτικής Αφρικής, εξηγεί στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr ότι οι αφρικανικοί χοροί είναι μια άμεση γέφυρα επικοινωνίας. Eνώνουν τον άνθρωπο με τη φύση, με τα πνεύματα και με τον ίδιο τον άνθρωπο. Πίστεψέ μας πώς στο τέλος κάθε μαθήματος θα έχεις «καταθέσει» στην αίθουσα χορού ό,τι σε βαράινει και θα νιώθεις ανακουφισμένος, ελεύθερος και χαρούμενος.
Τι ιδιαίτερο έχει ο αφρικανικός χορός;
Είναι ένας χορός που μας συνδέει με τη γη ενώ συγχρόνως μας «στέλνει» προς τον ουρανό. Μας βοηθά να επανασυνδεθούμε με τον εσώτερο εαυτό μας αλλά και με τους άλλους. Τα κρουστά μας δίνουν τον ρυθμό και συντονίζονται με την καρδιά μας και την ανάσα μας. Βελτιώνει την αυτοπεποίθηση, αλλά και την επικοινωνία με τους γύρω μας. Ο αφρικάνικος χορός, στην παράδοση αλλά και στην τεχνική του, χρησιμοποιεί γυμνά πέλματα, τη λεκάνη και την περιοχή του στέρνου κάτι που οι δυτικοί δεν έχουν μάθει να χρησιμοποιούν. Τα πέλματα μας ενώνουν με τη γη, η λεκάνη είναι το κέντρο του σώματος μας και το στέρνο είναι η περιοχή του σώματος όπου «κρατάμε» όλα τα έντονα συναισθήματα και τις εντάσεις μας. Κινώντας το στέρνο μέσω του αφρικανικού χορού ξεμπλοκάρουμε τυχόν συσσωρευμένα συναισθημάτα, απελευθερωνόμαστε από το «κράτημα» αυτό με επακόλουθο να αναπνέουμε καλύτερα και να αισθανόμαστε πιο «ελαφρείς». Ο αφρικάνικος χορός βοηθά στην αποβολή του άγχους και του στρες και προκαλεί ευεξία. Λόγω του ότι είναι ομαδικός χορός δημιουργεί ένα περιβάλλον ασφάλειας βοηθώντας στο να ξεπεραστούν οι αναστολές, να αναπτυχθεί η επικοινωνία, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί αμοιβαίο σεβασμό και αλληλοεκτίμηση ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.
Τα κρουστά μπαίνουν κι αυτά… στον χορό;
Ο αφρικάνικος χορός και τα αφρικάνικα κρουστά είναι ένα. Δεν μπορεί να υπάρξει το ένα χωρίς το άλλο. Το ένα μπαίνει μέσα στο άλλο και δημιουργείται μια σχέση αμφίδρομη. Η ορχήστρα των κρουστών αποτελείται από το djembe (το δημοφιλέστερο από τα εκατοντάδες αφρικάνικα κρουστά κι ένα από τα πιο δυναμικά κρουστά του κόσμου) και τα dundun (τα μπάσσα τύμπανα της ορχήστρας-η μελωδική γραμμή). Ο ήχος των κρουστών παραπέμπει στους χτύπους της καρδιάς, χτίζοντας μια εκρηκτική ατμόσφαιρα γεμάτη πολυρυθμίες και γήινους παλμούς. Ο συνδυασμός της πολυρυθμίας με την κίνηση προκαλεί ευφορία και απόλυτη ένωση στην συνολική συνύπαρξη μουσικών και χορευτών.
Τι μπορεί να κάνει στο σώμα μας;
Επειδή στον αφρικάνικο χορό χρησιμοποιείται πολύ το στέρνο αυτό βοηθάει στο να ξεμπλοκάρει τις εντάσεις που μαζεύονται σ'αυτή την περιοχή λόγω άγχους, κούρασης ή κακής στάσης του σώματος. Επίσης «ξεκλειδώνει» τη λεκάνη μας βοηθώντας να αισθανθούμε την σπονδυλική μας στήλη και να εκτονώσουμε την αρνητική ενέργεια. Χορεύοντας με γυμνά πέλματα ενεργοποιούμε όλες τις απολήξεις των νεύρων και ξυπνάμε όλο το σώμα. Απευθύνεται σε όσους θέλουν να εκτονωθούν και να γυμνάσουν όλο τους το σώμα. Eίναι ένας χορός ιδιαίτερης έντασης, ο οποίος βοηθά στην ανάπτυξη καλής φυσικής κατάστασης, ακόμα και αν αυτή δεν προϋπάρχει.
Συμβάλλει στη χοροθεραπεία; Πώς λειτουργεί;
Ο αφρικάνικος χορός είναι από μόνος του θεραπευτικός χορός. Σε συνδυασμό με τα κρουστά σε βοηθάει να αφεθείς και να εκφραστείς μέσα από την κίνησή σου. Έχει στοιχεία τελετουργίας που με την επανάληψη τους μπορεί να οδηγήσουν στην έκσταση και στην κάθαρση. Στη χοροθεραπεία βοηθάει στην απελευθέρωση του εσωτερικού εαυτού μας που ψάχνει να συνδεθεί και πάλι με τη χαρά της ζωής, μέσα από την ασφάλεια της ομάδας.
Τι είναι η «γυμναστική της Άννας»;
Είναι ασκήσεις που έχω δημιουργήσει βασιζόμενη στην πολύχρονη εμπειρία μου ως χορεύτρια και ως δασκάλα χορού, για τη συνειδητοποίηση και την ενδυνάμωση του σώματος, δίνοντας έμφαση στην αναπνοή και την χαλάρωση των μυών καθώς και των αρθρώσεων όταν δεν χρησιμοποιούνται.
Τι θα κάνουμε σε ένα μάθημα αφρικάνικου χορού;
Ξεκινάμε με ζέσταμα όλου του σώματος, κάνουμε ασκήσεις τεχνικής, μαθαίνουμε έναν αφρικάνικο παραδοσιακό χορό, κατανοούμε τον ρυθμό και το τραγούδι που συνοδεύουν το χορό και στο τέλος κάνουμε αποθεραπεία για να ηρεμήσουμε το σώμα μας.
Αν είμαι αρχάριος θα χορέψω;
Ο αφρικάνικος χορός είναι οργανικός χορός και απευθύνεται σε όλους τους σωματότυπους και σε όλες τις ηλικίες. Είναι απλός και προσιτός, δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις για την παρακολούθησή του. Μπορείς να ξεκινήσεις καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου. Στη Σχολή υπάρχουν τμήματα για αρχάριους όλη την χρονιά. Δεν χρειάζεται να γνωρίζεις ή να έχεις ξανακάνει χορό. Το μόνο που χρειάζεται είναι η όρεξη να περάσεις καλά, να μοιραστείς όμορφες στιγμές με άλλους ανθρώπους και κυρίως να χαμογελάς!
Τι σημαίνει ο χορός για σένα;
Ο χορός για μένα είναι η ζωή! Από τη στιγμή που ο άνθρωπος αρχίζει να αναπνέει δημιουγεί κίνηση. Όταν αρχίζει να περπατάει δημιουργεί χορό. Κάθε άνθρωπος έχει το δικό του χαρακτηριστικό βήμα. Το δικό του χαρακτηριστικό χορευτικό βήμα! Χορεύουμε όλοι, λοιπόν, συνέχεια!
Πες μας πέντε λόγους που θα μας κάνουν να χορέψουμε.
1 Η χαρά που προκαλεί ο χορός.
2 Η ευεξία που αισθάνεσαι όταν χορεύεις.
3 Το σώμα σου που πάλλεται όταν χορεύεις.
4 Η ανταλλαγή ενέργειας όταν χορεύεις με άλλους ανθρώπους.
5 Η αίσθηση της ελαφρότητας του σώματός σου όταν χορεύεις στους ήχους της μουσικής.
Ποια είναι η Άννα Καραμήτσου
Αποφοίτησε από την Κρατική Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (ΚΣΟΤ) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Έχει πάρει υποτροφία από τη Γαλλική Κυβέρνηση για σπουδές στην Ψυχοθεραπεία μέσω του χορού και την Ιστορία Χορού στο Πανεπιστήμιο της Sorbonne Paris IV στο Παρίσι και από την Σχολή του Peter Goss για σπουδές σύγχρονου χορού και απέκτησε ειδική άδεια από τον Peter Goss για τη διδασκαλία του συστήματος του. Έχει παρακολουθήσει πλήθος άλλων μαθημάτων με αντικείμενο τον κλασικό, σύγχρονο χορό και πολλά είδη χορού ενώ έχει διδάξει σύγχρονο χορό στην σχολή του Peter Goss στο Παρίσι και σύγχρονο και κλασικό χορό σε σχολές της Γαλλίας και της Ελλάδας. Σολίστ, χορεύτρια, χορογράφος, τραγουδίστρια και repetitrice σε ομάδες χορού και θεάτρου. Ασχολείται με τον αφρικάνικο χορό από το 1993 και διδάσκει από το 1997.
Το 2004 ίδρυσε σε συνεργασία με τον μουσικό Αντώνη Παπαδόπουλο την ομάδα Αφρικάνικου Χορού & Μουσικής “SELI KANOU”. Το 2007 ίδρυσε την πρώτη Σχολή Αφρικάνικου Χορού, Μουσικής & Τεχνών στην Αθήνα, STUDIO SELI KANOU.
Θα την βρείτε εδώ