Κινήσου! Γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι;

Κινήσου! Γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι;

Το να κάθεσαι στον καναπέ είναι καθιστική στάση. Το να δουλεύεις πίσω από ένα γραφείο είναι καθιστική στάση. Οποτεδήποτε κάθεσαι (και κάθεσαι και κάθεσαι) και δεν κινείσαι, αποτρέποντας τους μυς σου από το να κάνουν τη δουλειά τους και μη δίνοντας στην καρδιά σου ένα καλό τράνταγμα, έχεις καθιστική στάση. Και η καθιστική στάση δημιουργεί ένα σωρό κινδύνους για την υγεία. Να γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι:

wefit

  • Επιβαρύνει το μυοσκελετικό σου: Αν σου έχει τύχει ποτέ να περάσεις όλη τη μέρα στο αυτοκίνητο ή καθισμένη σε ένα γραφείο, ξέρεις ότι το να κάθεσαι με τις ώρες μπορεί να οδηγήσει σε καταπόνηση των οπίσθιων μηριαίων μυών σου (περισσότερα για τους συγκεκριμένους μυς σε λιγάκι) και αυτό αναγκάζει τη μέση σου να δουλεύει ακόμα πιο σκληρά.
  • Αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις: Πρώιμες έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που απασχολούνται σε καθιστικές εργασίες, όπως, για παράδειγμα, οι υπάλληλοι που ξεχωρίζουν την αλληλογραφία, εμφανίζουν σε μεγαλύτερη συχνότητα καρδιοαγγειακές παθήσεις από τα άτομα των οποίων οι δουλειές απαιτούν ορθοστασία ή κινητικότητα, όπως οι ταχυδρόμοι. Το ακόμα πιο τρομακτικό είναι ότι η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιοαγγειακές παθήσεις.
  • Ενισχύεται η παχυσαρκία και αυξάνεται το ρίσκο για διαβήτη: Σε μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε νοσοκόμες το γεγονός ότι έβλεπαν τηλεόραση συσχετίστηκε με ένα υψηλό ρίσκο για παχυσαρκία και διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τι πρέπει να προσέχεις

Καθόμαστε στο αυτοκίνητο, στα γραφεία μας και στους καναπέδες μας – είναι αναπόφευκτο. Οι κύριοι παράγοντες που πρέπει να προσέξεις είναι: πόσο συχνά και για πόση ώρα; Πρόσφατα μελετητές διερεύνησαν πώς επηρεάζεται η υγεία όταν διακόπτουμε τον καθιστικό μας χρόνο με σύντομα διαλείμματα ασκήσεων ελαφριάς ή μέτριας έντασης. Έτσι, μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 ωρών, οι εθελοντές κλήθηκαν να κάνουν ένα από τα παρακάτω:

  • Απλά να κάθονται συνεχώς.
  • Να κάθονται, αλλά να διακόπτουν κάθε 20 λεπτά για ένα δίλεπτο διάλειμμα με ασκήσεις ελαφριάς έντασης.
  • Να κάθονται, αλλά να διακόπτουν κάθε 20 λεπτά για ένα δίλεπτο διάλειμμα με ασκήσεις μέτριας έντασης.

Φαντάζεστε τι ανακάλυψαν; Ακόμα και μία ΜΟΝΟ μέρα καθιστικής ζωής χωρίς διάλειμμα μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Στο τέλος των 5 ωρών, τα άτομα που καθόντουσαν χωρίς διακοπή παρουσίασαν υψηλότερη συγκέντρωση γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα μετά το φαγητό σε σχέση με αυτά που είχαν κάνει τα διαλείμματα των ασκήσεων. Αυτό σημαίνει ότι και μία μόνο μέρα παρατεταμένου καθισιού αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου για το διαβήτη.

Οπότε, αφού έμαθες γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι προσπάθησε να κάθεσαι λιγότερο. Και κάθε φορά που βρίσκεσαι σε μία κατάσταση όπου πρέπει να κάθεσαι φρόντισε να διακόπτεις! Η συστηματική κίνηση μπορεί να φανεί εξίσου σημαντική για την υγεία σου με την αύξηση της σωματικής σου δραστηριότητας. Σήκω και περπάτα στο δωμάτιο καθώς μιλάς στο τηλέφωνο. Άφησε τον καναπέ σου όταν ξεκινά το διαφημιστικό διάλειμμα και ανεβοκατέβα τα σκαλιά ή χόρεψε για λίγο.