Ξέρεις την σωματική σου ηλικία;

Ξέρεις την σωματική σου ηλικία;

Όλοι ξέρουμε την βιολογική μας ηλικία, αλλά ποιά είναι άραγε η σωματική μας ή fitness ηλικία μας; Μήπως το είμαστε όσο νιώθουμε είναι αλήθεια; Διαβάστε το άρθρο και κάντε το απλό και γρήγορο τεστ.

wefit

Μια νέα έρευνα σχετικά με το fitness και το προσδόκιμο ζωής ισχυρίζεται πως η fitness ηλικία, είναι πιο σωστός παράγοντας μέτρησης σχετικά με το πόσο θα ζήσουμε, σε σχέση με την πραγματική μας ηλικία.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Τρόντχάιμ και το τμήμα Επιστήμης της Τεχνολογίας η σωματική μας ηλικία προκύπτει από το VO2max, δηλαδή την δυνατότητα του οργανισμού μας να προσλαμβάνει και να χρησιμοποιεί το οξυγόνο. Το VO2max είναι δηλαδή ένας κύριος δείκτης της καρδιαγγειακής μας αντοχής. Αν το VO2max είναι κάτω από το μέσο όρο του ηλικιακού σας γκρούπ, αυτό σημαίνει πως είστε μεγαλύτερος με όρους fitness από όσο είστε ηλικιακά. Αν βγαίνει μεγαλύτερο από τον μέσο όρο, τότε σημαίνει πως είστε σωματικά νεώτερος από όσο είστε ηλικιακά.

Το VO2max μετριέται σε διάδρομο υψηλής τεχνολογίας, κάτι που το κάνει δύσκολο προς χρήση από ευρύ κοινό. Αυτό ακριβώς ήθελαν να λύσουν εύκολα οι Νορβηγοί επιστήμονες επιστράτευσαν 5.000 εθελοντές μεταξύ 20 και 90 ετών, μετρώντας την αεροβική τους ικανότητα σε διάδρομο. Κάποιες παράμετροι ήταν η περιφέρεια της μέσης, οι καρδιακοί παλμοί και οι συνήθειες στην άσκηση. Μετρώντας τα επιστημονικά αποτελέσματα, δεν έμενε παρά να φτιάξουν έναν αλγόριθμο, ο οποίος βγάζει τα πιο κοντινά αποτελέσματα στο VO2max, που ήταν και το ζητούμενο.

Σε αυτήν την έρευνα δεν επιδίωξαν την σύνδεση ηλικίας, φυσικής κατάστασης και προσδόκιμου ζωής, αλλά αυτό έγινε τον Ιούνιο που εκδόθηκε μια έρευνα σε δείγμα 55.000 ενηλίκων Νορβηγών. Η έρευνα ξεκίνησε από τη δεκαετία του '80 και απέδειξε πως όσοι είχαν το 85% ή μικρότερο ποσοστό από το  VO2max του ηλικιακού τους γκρούπ, διέτρεχαν 82% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από αυτούς που η φυσική τους κατάσταση συμβάδιζε με την ηλικία τους ή ήταν νεώτεροι σωματικά.

Χάρη στα στοιχεία της νέας έρευνας οι επιστήμονες έφτιαξαν το πρόγραμμα που σας περιγράψαμε στην αρχή, το οποίο σας βγάζει την fitness ηλικία σας.

Υ.Γ. Ο 29 ετών Σοφοκλής, βγήκε σαν 23 ετών στην fitness ηλικία του, ενώ ο Νάσος, ετών 38 βγήκε σαν 21 ετών! Τουλάχιστον we (are) fit!