Τραυματίστηκες; Τι είδους αποθεραπεία χρειάζεσαι;

Η γυμναστική δεν πρέπει είναι σε πονάει. Αλλά αν προσπαθείς περισσότερο από όσο μπορείς, αγνοείς την προθέρμανση και την αποθεραπεία ή κάποιους μυϊκούς πόνους ή εκτελείς με κακή τεχνική τις ασκήσεις τότε μοιραία θα τραυματιστείς. Και τραυματισμός σημαίνει πόνος. Αν πρόσφατα τραυματίστηκες δες τι είδους αποθεραπεία χρειάζεσαι.

wefit

Πώς θα καταλάβεις ότι δεν είναι απλό «πιάσιμο»;

Όταν αλλάζεις πρόγραμμα, δοκιμάζεις νέες ασκήσεις, αυξάνεις την ένταση ή τη διάρκεια της άσκησής σου ή γενικά ξεκινάς να ασκείσαι μετά από μεγάλη αποχή θα πρέπει να περιμένεις κάποιους μυϊκούς πόνους σε όλο το σώμα και κάποιες ενοχλήσεις. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Οι διατάσεις μετά την προπόνηση μπορούν να προλάβουν τους μυϊκούς πόνους και το πιάσιμο της επόμενης μέρας. Αν όμως νιώσεις πόνο στις αρθρώσεις και τους συνδέσμους τότε θα πρέπει να ανησυχήσεις.

Κοινοί τραυματισμοί και αποθεραπεία

1 Τραυματισμός: Μυϊκές θλάσεις

Ουσιαστικά δημιουργούνται μικρά σχισίματα (ρήξεις) στους τένοντες και τις μυϊκές ίνες από απότομες κινήσεις και κακές διατάσεις. Υπάρχουν 4 κατηγορίες με την πρώτη να αφορά σε ένα απλό τράβηγμα, τη δεύτερη να είναι μέσης βαρύτητας με ρήξη αρκετών μυϊκών ινών, την τρίτη και την τέταρτη μεγάλης βαρύτητας με πλήρη ρήξη του μυός.

Τι αποθεραπεία χρειάζεσαι: Για την πρώτη και δεύτερη κατηγορία εφαρμόζεται η αρχή ΑΠΠΑ δηλαδή:
Ανάπαυση: για να μειωθεί η κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που τραυματίστηκε.
Πάγος: για να προλάβεις ή να μειώσεις το πρήξιμο.
Πίεση: Με κάποιον ελαστικό επίδεσμο για να μειώσεις το πρήξιμο.
Ανύψωση: Της τραυματισμένης περιοχής πιο ψηλά από το σημείο της καρδιάς.
Τελευταία, για την ταχύτερη επούλωση της ρήξης των μυϊκών ινών εφαρμόζεται, ιδιαίτερα σε αθλητές, έγχυση με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια (PRP).

2 Τραυματισμός: Διάστρεμμα

Το κοινό στραμπούληγμα συμβαίνει όταν οι αρθρώσεις στραφούν αδέξια, ξαφνικά και με δύναμη. Συμβαίνει σχεδόν στους μισούς αθλητές αλλά και στους «αθλητές του σαββατοκύριακου».

Τι αποθεραπεία χρειάζεσαι: Τα περισσότερα διαστρέμματα αντιμετωπίζονται με ΑΠΠΑ (δηλαδή ανάπαυση, πάγο, επίδεση και ανύψωση), καθώς και με φυσιοθεραπεία μετά την οξεία φάση. Αν όμως εξακολουθείς να νιώθεις ενόχληση για τους επόμενους τρεις μήνες, δες γιατρό επειγόντως!

3 Τραυματισμός: Τενοντίτιδα

Είναι η φλεγμονή των τενόντων που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην κίνηση της άρθρωσης. Οι πιο συχνές τενοντίτιδες είναι του αχίλλειου τένοντα, επικονδυλίτιδα ή αλλιώς αγκώνας του "τενίστα", υπερακανθίου, ώμου, επιγονατίδας, απαγωγών μηρού.

Τι αποθεραπεία χρειάζεσαι: Συνήθως περιλαμβάνει φυσικοθεραπεία και κινησιοθεραπεία, χορήγηση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, ειδική προπόνηση ενδυνάμωσης και ελαστικότητας και τακτική ιατρική παρακολούθηση.

4 Τραυματισμός: Κάταγμα κοπώσεως

Πρόκειται για ράγισμα ή ραγίσματα στην επιφάνεια του οστού. Τα πιο γνωστά αθλήματα που δημιουργούν κατάγματα κοπώσεως είναι το τρέξιμο, η γυμναστική, ο χορός, το μπάσκετ, το τένις, ο στίβος.

Τι αποθεραπεία χρειάζεσαι: Για τα πολύ μικρά κατάγματα κοπώσεως κάνε ό,τι και στο διάστρεμμα δηλαδή ΑΠΠΑ. Θα χρειαστεί να πάρεις αντιφλεγμονώδη και από τεχνικές φυσικοθεραπείας θα κάνεις υπέρηχους και θερμοθεραπεία. Κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται πλήρη ακινησία και η εφαρμογή γύψου ή η χρήση πατερίτσας είναι απαραίτητα. Για να παραμείνεις ενεργός μπορείς – εφόσον το επιτρέψει ο γιατρός – να κολυμπάς για να διατηρήσεις τη φόρμα σου χωρίς να επιβαρύνεις το σώμα σου. Τέλος, έχε υπομονή. Αν επιστρέψεις νωρίτερα απ’ότι πρέπει πιθανόν να επιδεινωθεί ο τραυματισμός και να γίνει χρόνιος.

5 Τραυματισμός: Κάταγμα οστού

Ωχ! Πώς την πάτησες έτσι; Τα κατάγματα οστών έχουν πολλές κατηγορίες. Το απλό κάταγμα είναι όταν το οστό σπάει σε δύο μέρη. Συντριπτικό κάταγμα είναι όταν το οστό σπάει σε πολλά μέρη ενώ αν αρχίσει να φαίνεται το κόκκαλο μέσα από το δέρμα, τότε το κάταγμα ονομάζεται ανοιχτό.

Τι αποθεραπεία χρειάζεσαι: Η πρώτη σου κίνηση είναι να απευθυνθείς σε έναν ορθοπαιδικό-τραυματολόγο. Για να θεραπευτεί σωστά ένα οστό που έχει μετακινηθεί χρειάζεται ανάταξη, επανατοποθέτηση δηλαδή. Ο γιατρός μουδιάζει την περιοχή με αναισθητικό και επανατοποθετεί το οστό. Διαφορετικά χρειάζεται εγχείρηση, γύψος ή νάρθηκες. Για τον πόνο χορηγούνται παυσίπονα και αντιβιοτικά σε περίπτωση που χρειαστεί εγχείρηση.