Με χαλασμένα δόντια το 12% των νηπίων ηλικίας τριών ετών

Με χαλασμένα δόντια το 12% των νηπίων ηλικίας τριών ετών

Λίγο περισσότερο από 1 στα 10 παιδιά τριών ετών έχουν χαλασμένα δόντια, σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έγινε σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα στην Αγγλία.

wefit

Οι επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, έκαναν check up σε 54.000 παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και κέντρα απασχόλησης παιδιών και ανακάλυψαν ότι το 12% των παιδιών τριών ετών έχει σημάδια ότι τα δόντια τους χαλάνε, λείπουν ή έχουν σφραγίσματα (σε παλαιότερη έρευνα είχαν βρει ότι ένα στα τέσσερα παιδιά πέντε ετών είχε χαλασμένα δόντια).

Από την άλλη σε ορισμένες περιοχές όπως το Λέστερ, το ποσοστό έφτανε το 34%, ενώ σε άλλες μόλις το 2%, προκαλώντας την απορία των ερευνητών σχετικά με αυτήν την διακύμανση (κοινωνικοί, οικονομικοί παράγοντες;).

Αρκετά από αυτά τα παιδιά εμφάνισαν τερηδόνα πρώιμης παιδικής ηλικίας, μια πάθηση που πλήττει τα άνω μπροστινά δόντια και επεκτείνεται γρήγορα και στα υπόλοιπα. Οι επιστήμονες κάνουν λόγο για  σύνδεση με ζαχαρούχα αναψυκτικά. Από την Αγγλική Επιθεώρηση Δημόσιας Υγείας δήλωσαν πως οι γονείς πρέπει να μειώσουν τις ποσότητες και την συχνότητα που δίνουν στα παιδιά τους τροφές και αναψυκτικά με ζάχαρη. Επιπροσθέτως τους προέτρεψαν να μην προσθέτουν ζάχαρη σε παιδικές κρέμες ή στα υποκατάστατα μητρικού γάλακτος.

Έδωσαν ακόμα οδηγίες στους γονείς, να βουρτσίζουν τα δόντια των παιδιών από την στιγμή που θα βγάλουν το πρώτο τους δόντι και να επιβλέπουν το βούρτσισμα μέχρι τα επτά ή οκτώ χρόνια τους. 

Η Sandra White, Διευθύντρια Οδοντικής Δημόσιας Υγείας που υπάγεται στην κεντρική επιθεώρηση (έτη φωτός μπροστά), μίλησε για ανησυχητικό πισωγύρισμα, παρότι είχαν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς στην στοματική υγιεινή. Δήλωσε πως «Το σάπισμα τον δοντιών είναι μια ασθένεια που προλαμβάνεται, αλλά μπορεί να αποδειχθεί πολύ επίπονη, ειδικά αν πρέπει να γίνει γενική αναισθησία και αφαίρεση του δοντιού, η οποία είναι μια στρεσογόνος διαδικασία για τα παιδιά αλλά και τους γονείς».

Ο Δρ Christopher Allen, της Βρετανικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, δήλωσε: «Οι γονείς και οι κηδεμόνες μπορεί να νιώθουν ότι δίνοντας αναψυκτικά με ζάχαρη στα παιδιά είναι λογικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο πιθανό να προκαλέσει πόνο και να ταλαιπωρήσει τα παιδιά προσχολικής ηλικίας καθώς είναι η κυριότερη αιτία που χαλάνε τα δόντια. Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς να πάτε το νήπιό σας στον οδοντίατρο -ιδανικά όχι αργότερα από 18 μηνών- γιατί οι οδοντίατροι μπορούν να διαγνώσουν και να θεραπεύσουν τα χαλασμένα δόντια σε πρώιμα στάδια και να συμβουλεύσουν τους γονείς για το σωστό βούρτσισμα και την πρόληψη». 

Δυστυχώς η ελληνική πραγματικότητα είναι το ίδιο κοντά με την Αγγλική, καθώς έχουμε προσωπική πείρα από νήπια τριών ή τεσσάρων ετών με σφραγίσματα. Πρόληψη, βούρτσισμα και επίσκεψη στον οδοντίατρο, έστω μια φορά το εξάμηνο, είναι μια καλή αρχή (για τους οικονομικά ασθενείς υπενθυμίζουμε πως υπάρχει και δημόσιο οδοντιατρείο στην Κατεχάκη, δίπλα στο Φρουραρχείο, με είσοδο και από Μεσογείων και από Κατεχάκη).

Πηγή: ΒΒC news