ΥΓΕΙΑ

Τι παθαίνει το δέρμα των αθλητών και πώς να το προστατέψεις

Μάθε πώς θα αναγνωρίσεις και θα αντιμετωπίσεις τους κινδύνους που απειλούν την υγεία του δέρματός σου.

Το πρόβλημα: Φουσκάλες

Τι είναι: Η συνεχής πίεση ή τριβή οδηγεί στο διαχωρισμό της επιδερμίδας (το εξωτερικό στρώμα του δέρματος), από τα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος και δημιουργεί μια φουσκάλα που περιέχει ιστικό υγρό. Αυτό το υγρό λειτουργεί σαν μαξιλάρι στην πληγή και την προστατεύει από περαιτέρω πίεση.

Σε ποιους εμφανίζονται

Οι φουσκάλες εμφανίζονται κυρίως στους δρομείς μεγάλων αποστάσεων.

Πώς να τις αποφύγεις

Οι φουσκάλες μπορούν να αποφευχθούν εάν φοράς τα κατάλληλα παπούτσια και κάλτσες που αναπνέουν. Φρόντιζε να βγάζεις τις υγρές κάλτσες και τα παπούτσια αμέσως μετά την άσκηση και να διατηρείς τα πόδια σου όσο πιο στεγνά γίνεται κατά την άσκηση. Το βράδυ, βάζε αντιβακτηριδιακή κρέμα και κάλυπτε τις φουσκάλες με αυτοκόλλητο επίθεμα.

Πώς να τις αντιμετωπίσεις

Οι μικρές φουσκάλες συνήθως συρρικνώνονται μόνες τους εάν μειώσεις τη δραστηριότητα που προκαλεί τριβή. Οι μεγαλύτερες φουσκάλες μπορεί να είναι οδυνηρές και να εμποδίζουν την άθληση. Πρέπει να καθαρίσεις την περιοχή δέρματος με οινόπνευμα και στη συνέχεια με τη χρήση μιας μικρής αποστειρωμένης βελόνας να την τρυπήσεις, απελευθερώνοντας το υγρό. Το πάνω δέρμα της φουσκάλας θα πρέπει να παραμείνει άθικτο, για αυτό μην το τραβήξεις, για να προστατεύσει το δέρμα από τη μόλυνση και να βοηθήσει στην επούλωση. Φρόντισε επίσης να κρατάς τις φουσκάλες ενυδατωμένες. Μπορείς, για παράδειγμα, να βάλεις η βαζελίνη ή λάδι καρύδας και να καλύψεις τη φουσκάλα με ένα επίθεμα πριν φορέσεις τα παπούτσια σου. Δοκίμασε την κρέμα ποδιών SNB HAPPIE TOES. Τα συστατικά του αποκαθιστούν την έλλειψη της επιδερμίδας σε λιπίδια, ενυδατώνουν σε βάθος και ενισχύσουν το υδρολιπιδικό φιλμ της επιδερμίδας. Τα αιθέρια έλαια, εκτός από την ειδική δράση τους (ενυδάτωση, αντιμικροβιακή δράση, ενίσχυση μικροκυκλοφορίας, κλπ) προσφέρουν με το άρωμά τους χαλάρωση. Μετά το τρέξιμο: Να σπάσεις ή όχι τη φουσκάλα

Το πρόβλημα: Ακμή

Τι είναι: Αυτού του τύπου η ακμή οφείλεται κυρίως από την απόφραξη των πόρων και την τριβή. Μπορεί δηλαδή να δημιουργηθεί από περιλαίμια ή κράνη, καθώς επίσης και σε ανθρώπους που έρχονται σε σωματική τριβή με αντικείμενα.

Σε ποιους εμφανίζονται

Άτομα που φορούν spandex ή αθλητικό προστατευτικό εξοπλισμό. Οι άνθρωποι με προϋπάρχουσα ακμή είναι πιο επιρρεπείς, αλλά εμφανίζονται και σε άτομα χωρίς ακμή.

Πώς να την αποφύγεις

Φρόντισε να φοράς βαμβακερά εσώρουχα ώστε να προφυλάσσουν το δέρμα σου από το δερματικό εξάνθημα. Καθάριζε τον εξοπλισμό σου τακτικά και άφηνέ το να στεγνώσει εντελώς.

Πώς να την αντιμετωπίσεις

Το μπάνιο μετά την άσκηση μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα του εξανθήματος. Τυπικά φάρμακα ακμής όπως το βενζοϋλικό υπεροξείδιο μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και συνταγογραφούμενα φάρμακα ακμής.

Το πρόβλημα: Το πόδι του αθλητή

Τι είναι: Μια δερματική λοίμωξη που προκαλείται από μύκητες. Οι λοιμώξεις μεταδίδονται από άτομο σε άτομο ή μέσω επαφής από επιφάνειες, όπως δάπεδα αποδυτηρίων, πισίνες, σάουνα και εξοπλισμό άσκησης. Το πόδι του αθλητή, συνήθως προκαλεί κόκκινο εξάνθημα, σαν λέπια, που ξεκινάει συνήθως ανάμεσα στα δάκτυλα των ποδιών. Η φαγούρα είναι πιο έντονη μόλις βγάλεις τα παπούτσια και τις κάλτσες. Κάποια είδη της μόλυνσης μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες ή ανοιχτές πληγές. Η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει και τα δύο πόδια, και να μεταδοθεί και στα χέρια, ειδικά αν ξύνεις την μολυσμένη περιοχή.

Σε ποιους εμφανίζονται

Ο μύκητας ευδοκιμεί σε θερμές, υγρές περιοχές του σώματος. Οι αθλητές με ιδρωμένα πόδια – όπως οι περισσότεροι αθλητές – κινδυνεύουν.

Πώς να το αποφύγεις

Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί εάν:

  • Φοράς αντιιδρωτικές κάλτσες.
  • Πλένεις καλά και στεγνώνεις τα πόδια σου μετά την άσκηση.
  • Φοράς σαγιονάρες σε δημόσιους χώρους, όπως στο κολυμβητήριο.
  • Διατηρείς τις πληγές και τις γρατζουνιές καθαρές και καλυμμένες με ένα αυτοκόλλητο επίδεσμο μέχρι να θεραπευτούν.
  • Δεν μοιράζεσαι αντικείμενα προσωπικής φροντίδας, όπως πετσέτες, σαπούνια και ξυράφια.
  • Πλένεις τα αθλητικά σου μετά από κάθε χρήση.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Οι τοπικές αντιμυκητιακές κρέμες ή λοσιόν είναι αποτελεσματικές τις περισσότερες φορές και μπορεί να διαρκέσουν έως και τέσσερις εβδομάδες. Η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα είναι απαραίτητα εάν η λοίμωξη δεν βελτιώνεται με τοπική αγωγή.

Το πρόβλημα: Έγκαυμα του χλοοτάπητα

Τι είναι: Ο ερεθισμός ή η τριβή του δέρματος που προκύπτει από την τριβή με το έδαφος, είτε είναι χόρτο, χλοοτάπητας, γήπεδο μπάσκετ, άμμος ή άσφαλτος.

Σε ποιους εμφανίζονται

Σε όσους παίζουν μπάσκετ, ποδόσφαιρο, βόλεϊ και πολλά άλλα αθλήματα. Εάν σε κάποιο σημείο πέσεις στον χλοοτάπητα μπορεί να πάθεις έγκαυμα του χλοοτάπητα.

Πώς να το αποφύγεις

Φρόντισε να φοράς κάποια προστατευτικά στις περιοχές που πλήττονται συχνά, ιδιαίτερα τα γόνατα και οι αγκώνες.

Πώς να το αντιμετωπίσεις

Πλύνε την περιοχή πρώτα με τρεχούμενο νερό για να απομακρύνεις τη βρωμιά, το χόρτο ή το χαλίκι και στη συνέχεια καθάρισε την πληγή απαλά με ένα ήπιο σαπούνι. Εφάρμοσε κάποιο ενυδατικό προϊόν για να κατευνάσεις το τραυματισμένο δέρμα και να μειώσεις την τριβή και κόλλησε έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο. Το τραυματισμένο δέρμα κινδυνεύει από μόλυνση, επομένως το έγκαυμα του χλοοτάπητα πρέπει να ελέγχεται και να πλένεται. Η αύξηση της ερυθρότητας ή της διόγκωσης γύρω από την περιοχή και η κακή οσμή από το τραυματισμένο δέρμα είναι σημάδια μόλυνσης και απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.